Verslag Regiobijeenkomst Informatiebeheer NU! Groningen
Reeks regio-kennissessies In de provincie Groningen werd op donderdag 18 maart de regiosessie Informa...
Afgelopen maanden hebben we binnen de gemeente Utrecht gewerkt aan een gemeentebreed metadatamodel. In dit model is vastgelegd welke metagegevens er minimaal moeten worden vastgelegd in applicaties en het bevat een stappenplan hoe je het in de praktijk toepast.
Het schema is op basis van MDTO opgesteld, hierbij er is ook rekening gehouden met metadata dat verplicht is bij het actief publiceren van informatie vanuit de Woo en interne (beleids)afspraken. Met het model zorgen we ervoor dat onze metadata meer wordt gestandaardiseerd, de kwaliteit wordt verhoogd, en duurzaam toegankelijk is. In deze blog delen we onze ervaring en onze documentatie zodat andere organisaties hier hun voordeel mee kunnen doen. En natuurlijk ook de oproep aan iedereen om eigen ervaringen te delen.
Metadata of metagegevens zijn gegevens die de eigenschappen van informatieobjecten beschrijven en vloeien - voor een groot deel - voort uit de werkprocessen. Hiermee geeft metadata context, inhoud, structuur en vorm aan informatie en het beheer ervan. Met behulp van deze gegevens kan informatie voldoen aan de kenmerken voor duurzame toegankelijkheid van informatie: vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig. Metadata wordt weergegeven in een metadatamodel of metagegevensschema. Dit beschrijft de structuur, de betekenis en regels waar metadata aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld welke metadata er verplicht is en op welke manier er aan de velden invulling wordt gegeven.
Bij de ontwikkeling van het schema hebben we afgesproken om als uitgangspunt MDTO te gebruiken. Hiermee zorgen we ervoor dat metagegevens duurzaam toegankelijk zijn. Maar we hebben ook breder gekeken zodat het model aansluit op de praktijk. Op basis daarvan hebben we ervoor gekozen om beheerregimes toe te passen. Concreet houdt dit in dat we onze informatie kunnen indelen in drie categorieën. Per categorie is bepaalde metadata verplicht. Waarbij informatie die bijvoorbeeld blijvend te bewaren is moet voldoen aan de eisen zoals beschreven in MDTO terwijl er bij informatie met een kortere bewaartermijn een beperkt aantal metagegevens verplicht zijn. In het model zijn ook de verplichtingen voor metagegevens vanuit de Woo opgenomen. Denk hierbij aan de Woo-categorieën; taal en documenttype. Tot slot hebben we het model naast onze eigen beleidsuitgangspunten gelegd en zo per metagegeven aangegeven wat we hier als organisatie van verwachten. Het schema is afgestemd met diverse interne betrokkenen en onze archiefdienst Het Utrechts Archief. Alle input is verwerkt en het vastgestelde metadatamodel is onderdeel van ons kwaliteitssysteem.
Het model biedt nu een mooie basis die kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe applicaties, het herinrichten van een applicatie of bij de uitwisseling van gegevens. Inmiddels hebben we het model al bij verschillende applicaties toegepast; zo wordt ons nieuwe zaaksysteem momenteel conform het model ingericht. Heb je vragen over ons metadatamodel? Stel ze dan via: informatieoporde@utrecht.nl
Zie de bijlagen voor een uitgebreide uitleg over het Utrechts metadatamodel, het model zelf, de bijbehorende begrippenlijst en een format die in de praktijk gebruikt kan worden bij een metadatamapping. Let op, deze materie is vrij lastig om ‘droog’ te begrijpen. Het wordt concreter wanneer je het zelf gaat toepassen door het in te richten in een systeem.
Reacties
Hi Alice,
Dank voor het delen naar aanleiding van het webinar dat in April werd gehouden.
Mooie ontwikkeling weer Alice! Jullie zijn lekker bezig daar in het Utrechtse!
Laten jullie de mapping door een leverancier invullen bij bv. een aanbesteding of doen jullie dat altijd zelf?
@wouterverdaas1
We hebben het model opgenomen in ons de eisen die we stellen in een Pve, maar dit is nog niet in de praktijk toegepast. Voor ons nieuwe zaaksysteem hebben we samen met de leverancier een mapping gemaakt. Op basis hiervan is het systeem ingericht, de metadata zit er nu allemaal in, maar aan een goede exportfunctionaliteit om alles er op termijn uit te krijgen wordt nog gewerkt.
Dank voor het delen, dit is een mooi voorbeeld van een samenhangend geheel. Onderscheid in verschillende beheerregimes is ook goed bedacht.
Dank voor het delen, Alice! Super bruikbaar en compleet. Goed idee dat jullie gekozen hebben voor beheerregimes en een drietal categorieën.
Heel erg dank voor het delen Alice!
Dag Alice, goed bedacht en uitgewerkt. Ik bespreek het graag een keer met je en neem contact op.
Alice, dank voor het delen. Een goede praktische toelichting op het MDTO.
Hallo Alice en Anne,
Weer een inspirerende webinar vorige week. Kunnen jullie het strategisch beleidskader informatiebeheer van de gemeente Utrecht ook delen?
Bedankt voor het delen! Heel inspirerend. Hoe hebben jullie er voor gezorgd dat medewerkers dit inderdaad zo gebruiken? Hoe zijn de reacties geweest? En hoe borg je dit duurzaam in de staande werkprocessen?