Het implementeren van de sleutelfunctiemethodiek voor e-mailarchivering bij de gemeente Utrecht
Vanaf 1 januari 2024 is het toepassen van de selectielijst e-mailbewaring van de VNG verplicht voor a...
In de provincie Gelderland werd op 27 en 28 oktober de regiosessie Informatiebeheer NU! online georganiseerd. Deze sessie is onderdeel van een reeks VNG-KIA bijeenkomsten, workshops en webinars speciaal voor alle informatieprofessionals in een bepaalde regio. Het doel is om op regionaal niveau, aan de hand van actuele onderwerpen, samen te werken en kennis te delen. Deelnemers halen dus niet alleen informatie op maar brengen en delen ervaringen. Klik voor data voor de overige provincies hier.
Als voorbereiding op de regiosessie hebben we bij verschillende Gelderse instanties gevraagd welke actuele thema’s bij hen spelen. Hier kwamen vier onderwerpen naar voren, die we op 27 en 28 oktober een plek hebben gegeven:
- Common ground
- Archiving by design
- Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO)
- Archiefwet en Wet Open Overheid
Common Ground en Archiving by design werden in de vorm van een digitale workshop gegeven aan een beperkte groep van ca 25 deelnemers. Hierdoor had iedereen de mogelijkheid interactief aan de workshops deel te nemen. De presentatie over Common ground werd verzorgd door Ivo Hendriks. Rens Ouwerkerk begeleide samen met Gerard Koster, Jeroen Jonkers en Erik Saaman de workshop voor Archiving by design. Van tevoren werden door de workshopleiders filmpjes gedeeld zodat iedereen enige basiskennis van het onderwerp had en we direct van start konden.
De dag werd vanuit het Gelders Archief ondersteund en Directeur Fred van Kan verzorgde de aftrap. Daarna sprak Ivo Hendriks over de ontwikkelingen van Common Ground. Belangrijke thema’s zoals bewaren bij de bron en het gegevenslandschap passeerden de revue. Aan de hand van een SWOT-analyse gaven alle deelnemers hun zwakke en sterke punten aan bij het thema bewaren van bij bron. De uitkomsten van de sessie zijn hier te vinden.
Na een korte pauze worden de deelnemers verdeeld in kleine groepjes. Elke groepje werd begeleid door een expert in Archiving by design. De begeleider startte de workshop met een algemene plaat met actuele thema’s rondom Archiving by design. De deelnemers maakten een keuze voor een aansprekend thema. Zo werden onderwerpen op maat onder de aandacht gebracht. De begeleider gaf op het betreffende thema een korte introductie met een casus waarover gediscussieerd werd. De thema’s en de uitwerking hiervan zijn hier te vinden.
Op woensdag 28 oktober zijn twee webinars gegeven, hiervoor waren alle Gelderse overheidsinstanties uitgenodigd. Vincent Hoolt nam ons in begrijpelijke taal mee in de ontwikkelingen van de MDTO. Na een korte uitleg over wat MDTO precies is, werd er uitleg gegeven over de verschillen met de TMLO. Wat verandert er precies? Wat biedt MDTO naast het metadata-schema en hoe geef je er als organisatie vorm aan. Tussendoor werden er veel goede vragen gesteld die zorgden voor een interactief karakter. De presentatie is hier te vinden.
Peter Diebels sloot de Regiosessie Gelderland af met een webinar over de Archiefwet en de Wet Open Overheid. Dit was een verdieping op de presentatie die hij gaf op de kick-off op 24 september. Peter startte de webinar met de nieuwe Archiefwet: wat verandert er precies, waarom en welke gevolgen heeft dit voor de regio Gelderland. Daarnaast zoomde hij in op de Wet Open Overheid en gaf hij praktische tips over hoe en met wie je dit in je organisatie vorm moet geven. Tijdens de webinar was er volop ruimte voor vragen, de vragen die binnen de tijd niet meer beantwoord konden worden heeft Peter achteraf nog schriftelijk beantwoord. Alle informatie van deze sessie is hier te vinden.
Het was een geslaagde Gelderse week, mocht je nog vragen hebben neem dan contact op met Alice Strating.
Op 17 november organiseert Utrecht de Regiosessie, ook voor deze sessie is een mooi programma opgesteld. Je kunt je aanmelden en het programma bekijken door hier te klikken.
Reacties
Hulde voor de presentaties en het verslag. Is de memo, van Ascon Pieksma, zoals genoemd in de antwoorden ook beschikbaar?
Bedankt voor je reactie en ik heb het document toegevoegd aan het dossier. Als je opnieuw op het linkje klikt zie het document erbij staan.