Opnames en presentaties Startwebinar 'Informatiebeheer NU!' zijn nu beschikbaar!

  • sep 2020
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 141
Verwijderde gebruiker
InformatiehuishoudingOverheden
  • KIA Community Manager
  • Alice Strating
  • Anastassia Adriaanse
  • Gerard Koster
  • Harm Pieters
  • Rens Ouwerkerk
  • Job Nijssen
  • Erik Saaman

VNG en KIA werken samen

Voor een derde reeks van regionale kennissessies sloegen KIA en de VNG dit voorjaar de handen ineen. In elke provincie zullen er tussen oktober 2020 en april 2021 bijeenkomsten worden georganiseerd. De titel van de reeks, Informatiebeheer NU!, geeft de urgentie van het thema aan. Zaken als de modernisering van de archiefwet en archiving by design staan op de agenda. Dachten we eerst nog wellicht deels live veel te kunnen organiseren, steeds meer wijken we uit naar digitale sessies die natuurlijk op KIA worden aangekondigd.

Kick Off

Het startwebinar voor de reeks vond plaats op 24 september in het vernieuwde archief-café van het Noord Hollands Archief. Deze was via een livestream te volgen. Migiza Victoriashoop (zie foto, derde van rechts) van het Waterlands Archief is de drijvende kracht achter de sessie, waarvoor ze zelfs de Commissaris van de Koning in Noord Holland, Arthur van Dijk, heeft weten te strikken.

Na de CdK volgden collega's Peter Diebels, André Plat en Sjoerd van der Noord met presentaties over veranderende wetgeving, de visie van de VNG en moderne opvattingen over informatiebeheer en kwaliteitszorg. Dit alles ingeleid en aan elkaar gesproken door Gerard Koster. De inleiding van Erik Saaman over archiving by design kon niet worden opgenomen en werd achteraf door Rens Ouwerkerk gegeven en opgenomen.

Video en powerpoint te dowloaden

Hieronder zijn de opnames te vinden en de powerpointpresentaties te downloaden. Ondertiteling van de video's volgt snel. Geïnspireerd om zelf een kennissessie te organiseren? Laat het ons weten via info@kia.pleio.nl, dan bespreken we hoe we je hierbij kunnen helpen. En gebruik de opnames als dat zo uitkomt!

Reacties

2 reacties, meest recent: 7 oktober 2020
  • Vragen achteraf

    Na de presentatie van André Plat kwamen er nog vragen binnen. Bekijk hier de vragen en André's antwoorden:

    Vraag 1: Als je bij een organisatie het informatiebeheer opnieuw mag opzetten, waar zou je dan beginnen?

    Antwoord André: Er moeten heldere afspraken gemaakt worden, standaarden aanhouden (werken met architectuur en bestektekst in de GEMMA en NORA) en verder gewoon uitvoeren. Er zitten enkele dilemma's in. Om daar meer over te weten te komen, sluit je vooral aan bij bijeenkomsten i.h.k.v. de proeftuinen om hier de discours over te voeren en antwoorden te vinden.

    Vraag 2: Moeten we niet gaan focussen op hoe we relationele databeses kunnen archiveren?

    Antwoord André: Er is onlangs overleg geweest tussen het NA en de VNG waarin dit onderwerp aan bod kwam. Nadere uitwerking hierover is gewenst. Het is niet alleen een issue van gemeenten. Het is al 50 jaar in kantoren aan de gang en vanaf 1968 inbegrepen in de Archiefwet.

    Ben jij het met André eens of kijk je hier heel anders tegenaan? Laat het ons weten in de comments.

    Verwijderde gebruiker
  • In aanvulling hierop. Het Nationaal Archief heeft een aantal testen gedaan met het gebruik van het SIARD-formaat voor het archiveren van relationale databases. De eerste ervaringen zijn bemoedigend, maar de pilots zijn nog niet afgerond. Zodra we meer weten zullen we deze kennis delen in de vorm van een handreiking. Ik kan nog niet zeggen wanneer dat is. Een aantal andere onderwerpen hebben een hogere prioriteit.

    Het probleem is overigens ingewikkelder dan alleen het veiligstellen van de relationele databases zelf. Dat lukt denk ik nog wel. Maar zonder verdere context heeft dat slechts beperkt nut. Je moet bijvoorbeeld ook weten wat de betekenis en betrouwbaarheid van de gegevens is. En dan is er nog de functionaliteit van de applicatie die van de database gebruik maakte. Deze applicatie interpreteerde en presenteerde de databasegegevens op een bepaalde manier. Ook dat moet soms gepreserveerd worden. Hoe doe je dat? Je zou kunnen proberen om de applicatie operationeel te houden. Maar dat kan heel lastig (lees: duur) zijn.

    Erik Saaman