Akten provincies Allemaal op Papier
Besten, voor het educatieve project www.allemaaloppapier.nl zijn we nog steeds op zoek naar akten van ...
De website Allemaal op Papier is tot stand gekomen op initiatief van de groep ArchiefEducatie 2.0. De site werd ontwikkeld vanuit gezamenlijk perspectief als aanbod voor het Nederlandse basisonderwijs. Het is een eerste aanzet om eens te kijken waar mogelijk samengewerkt kan worden ten aanzien van nieuwe producten. Zeker in een tijd van economische malaise zou dat een uitkomst kunnen zijn. Hieronder volgt een korte evaluatie, zoals die is opgemaakt tijdens een bijeenkomst van de kerngroep op maandag 19 december jl..
Organisatie
Op Archief 2.0 is in het begin van het jaar 2011 een oproep geplaatst, waarop diverse leden van ArchiefEducatie 2.0 enthousiast reageerden. Hieruit is een kerngroep geformeerd met bovenstaande vier personen. Deze zijn in 2011 regelmatig bij elkaar geweest en hebben veelvuldig overleg gehad via telefoon en mail.
De communicatie verliep vooral via Archief 2.0., maar bleek niet altijd het meest effectieve middel om alle archieven te bereiken.
De kerngroep vroeg per provincie om twaalf akten aan te leveren. Deze actie verliep hier en daar wat moeizaam! Het resultaat is dat er negen provincies compleet op staan.
Elk archief kan allemaaloppapier.nl linken aan zijn eigen educatieve aanbod.
De kerngroep staat nog steeds open voor verbeteringen, aanvullingen en suggesties.
Binnenkort worden een kwartierstaat en een stamboom als PDF te downloaden gekoppeld bij het item ‘stamboom’.
Hosting van de website en betaling van de domeinnaam lopen voor een termijn van vijf jaar via Archief 2.0.
Het eventueel later plaatsen van akten van provincies die nu nog geen of onvoldoende scans hebben aangeleverd, kan worden aangevraagd via allemaaloppapier@gmail.com.
Medium
De website is gemaakt in Wordpress, een blogvorm.
Er is een account aangemaakt via Gmail.com. Mochten er reacties op de site komen dan ontvangt de kerngroep een mail.
Vormgeving
De vormgeving en opbouw van de website is verzorgd door educatief bureau Onwijs. De contacten met onWijs zijn prettig verlopen.
Inhoud
De Burgerlijke Stand kan als corebusiness van de archieven worden beschouwd. Het feit dat we rondom de burgerlijke stand een educatief pakket hebben ontwikkeld, past geheel in de lijn van de archieven.
Kosten
In totaal heeft het project € 4000,- gekost. De bijdragen kwamen van Zeeuws Archief, Regionaal Archief Tilburg, Groene Hart Archieven, Noord-Hollands Archief, Stadsarchief Oss, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Het leeuwendeel is door Zeeuws Archief betaald.
Pers / publiciteit
Het persbericht wordt verstuurd aan landelijke media en media voor het onderwijs.
De archieven kunnen de website allemaaloppapier.nl opnemen in hun educatief aanbod.
Er zal een bijdrage voor het Archievenblad worden aangeleverd.
Tijdens de bijeenkomst van de groep ArchiefEducatie 2.0 in Zwolle op 16 januari 2012 zal de kerngroep dit project nogmaals onder de aandacht brengen en waar nodig bijstellen.