crowdsourcingsproject "Rotterdamse Arrestanten 1940-1950"

  • mrt 2019
  • Theo Vermeer
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 2
  • 291
Theo Vermeer
Informatierecht
  • Violet
  • Harm Pieters
  • Annemarie Ettekoven

Deze blog gaat over het crowdsourcingproject ‘Rotterdamse Arrestanten 1940-1950’ en verschijnt in drie feuilletons. Er wordt beschreven welke juridische en organisatorische stappen hiervoor zijn genomen. Het resultaat is, dat scannen en indexeren van de documenten mogelijk is, hoewel betrokkenen nog in leven kunnen zijn.

Feuilleton deel 1: Scannen en indexeren voor digitale doorzoekbaarheid; wat is mogelijk binnen Archiefwet en AVG Op onze en andere studiezalen en online gaan veel vragen over personen, die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden en voor het reconstrueren van de geschiedenis, is het belangrijk dergelijke informatie uit die periode toegankelijk te maken. Het Netwerk Oorlogsbronnen zet zich hiervoor in. De informatie over WOII is opgeslagen in collecties verspreid over Nederland en daarbuiten. Deze collecties willen we digitaal doorzoekbaar maken. Als informatie namelijk fysiek van elkaar gescheiden is, is het voor onderzoekers, nabestaanden, genealogen, amateurhistorici, etc. lastig een volledig beeld te krijgen van de gebeurtenissen in iemands leven gedurende de oorlogsperiode. Met het digitaal doorzoekbaar maken van persoonsregistraties kunnen we de dienstverlening enorm verbeteren, omdat meer bronnen digitaal beschikbaar zijn en met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Het maakt het zoeken van antwoorden makkelijker en sneller (soms überhaupt mogelijk). En het wordt mogelijk verschillende collecties aan elkaar te verbinden. Het zorgt er ook voor dat andere vragen gesteld kunnen worden aan de documenten. Zo maak ik zelf geregeld mee dat daardoor bijvoorbeeld nieuw en ander licht valt op een vraag. De arrestatie- en ontslagkaarten uit het Rotterdamse politiearchief 1940-1945 is onderdeel van de collectie van het Stadsarchief Rotterdam. In die periode zijn in Rotterdam ruim 30.000 mensen gearresteerd. De kaarten beschrijven o.a. waarom ze zijn aangehouden, welke persoonlijke bezittingen zij op dat moment bij zich hadden en wanneer ze zijn vrijgelaten of zijn overgebracht naar een gevangenis of naar een straf- of vernietigingskamp. Het Rotterdamse politiearchief uit WOII is van grote historische waarde. Daarom zijn Netwerk Oorlogsbronnen en Stadsarchief Rotterdam in 2018 het crowdsourcingproject ‘Rotterdamse Arrestanten 1940-1945’ gestart. Met het doel de inhoud van het fysieke archief om te zetten naar digitaal doorzoekbare en machineleesbare data hebben we allereerst de juridische status van de documenten bepaald. Dit betreft de kaders waarbinnen iedereen kan werken. Met ‘iedereen’ zijn bedoeld: het Stadsarchief Rotterdam (verwerkersverantwoordelijke o.g.v. AVG en zorgdrager), de Nationale Politie (rechtsopvolger van archiefvormer), Netwerk Oorlogsbronnen, het scanbedrijf en de vrijwilligers (laatste twee zijn de verwerkers op grond van de AVG. Vanwege archiefwettelijke openbaarheidsbeperkingen zijn niet alle kaarten vrij ter inzage en deze mogen ook online nog niet ter inzage zijn. Volgende keer neem ik jullie verder mee in het juridische verhaal.

Reacties

2 reacties, meest recent: 3 april 2019
  • Erg benieuwd naar je vervolgfeuilleton! Houd me niet te lang in spanning want zeker in het juridische verhaal ben ik bijzonder geïnteresseerd.

    Annemarie Ettekoven
  • Hoi Annemarie,

    Het tweede deel is net online. Het derde volgt volgende week. Kun je zeggen waarom dit je aanspreekt? En heb je vragen of suggesties?

    Theo Vermeer

Trefwoorden