Lancering beroepsregister informatieprofessionals
Ter info: op 19 september wordt het beroepsregister voor informatieprofessionals gelanceerd in Utrecht...
E-mail is een veel gebruikt en belangrijk communicatiemedium, ook binnen de Rijksoverheid. Ambtenaren ervaren het zelf moeten archiveren van e-mail in een informatiebeheersysteem (zoals een DMS) als tijdrovend en omslachtig. Gevolg is dat e-mail onvolledig en/of willekeurig wordt gearchiveerd. Dit levert voor de korte en middellange termijn (10 jaar) het risico dat door de organisaties van het Rijk niet adequaat kan worden gereageerd op informatieverzoeken en voor de lange termijn dat er bedenkelijke lacunes ontstaan in het overheidsgeheugen, dat wil zeggen de toekomstige collectie van archiefinstellingen.
Daarom wordt in het kader van het programma Rijk aan Informatie (RaI) ingezet op een nieuwe werkwijze voor het archiveren van e-mail. De nieuwe werkwijze is geïnspireerd door de capstone-methodiek zoals die door het Amerikaanse NARA (National Archives and Records Management) is ontwikkeld.
Het project E-mailarchivering Rijk richt zich op een methode waarbij alle e-mail die verzonden of ontvangen wordt door medewerkers van de Rijksoverheid, na tien weken automatisch in een aparte omgeving wordt opgeslagen. Gedurende die eerste tien weken kunnen medewerkers privémail en andere niet-werkgerelateerde e-mail verwijderen. Alle vervolgens opgeslagen e-mail wordt tien jaar bewaard om te kunnen gebruikt voor informatievragen (zoals een Wob-verzoek), en daarna vernietigd. Enkel de e-mail van aan te wijzen ‘sleutelfunctionarissen’ wordt permanent bewaard. Na het verstrijken van de overbrengingstermijn, of zoveel eerder als ministeries beslissen, wordt de e-mail van sleutelfunctionarissen overgebracht naar het Nationaal Archief en vervolgens openbaar gemaakt (voor zover daar door de zorgdrager en/of in verband met de AVG geen openbaarheidsbeperkingen op zijn aangebracht).
In maart 2016 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een whitepaper E-mailarchivering gepubliceerd waarin bovenstaande methode verder wordt toegelicht.
In 2017/2018 heeft het ministerie in samenwerking met Nationaal Archief en enige pilot-ministeries een onderzoeksprogramma uitgevoerd om de nieuwe methode verder uit te werken en in de praktijk te testen.
Het onderzoeksprogramma omvatte vier onderzoekslijnen, namelijk:
1. Toepassing en gebruiksgemak (voor/door medewerkers)
2. Selectie (van sleutelfunctionarissen)
3. Duurzame Toegankelijkheid
4. Openbaarheid en Privacy.
Het onderzoek bestond uit een theoretische fase (bureauonderzoek, werksessies) en een praktische fase (pilots, data-analyse). Het theoretische onderzoek van de onderzoekslijnen 2, 3 en 4 is uitgevoerd door drie gelijknamige werkgroepen, geleid door het Nationaal Archief. Inmiddels zijn de rapporten van deze werkgroepen opgeleverd (bijgevoegde bestanden).
Iedereen wordt uitgenodigd om kennis te nemen van deze rapporten en over de inhoud op deze plaats te discussiëren.
De komende maanden zal er worden gewerkt aan een handreiking (voor het Rijk) op basis van de resultaten van de werkgroepen en de pilots. Op termijn zal er dan nog meer documentatie op dit platform gepubliceerd worden.
Reacties
Dag Robbert Jan,
Dank voor de info vanuit het NA over het project E-mailarchivering.
Heb twee vragen:
Bij de toegevoegde bestanden mis ik een verslag van Werkgroep 1. Toepassing en gebruiksgemak (voor/door medewerkers). Omdat ik het gedrag van medewerkers cruciaal vind, ben ik juist in dat verslag geïnteresseerd. Kan over het aspect Toepassing en gebruiksgemak meer info gegeven worden?
Ook de VNG werkt met enkele gemeenten aan E-mail bewaring pilots. Is daar het eindrapport al van beschikbaar en zo ja, kan dat ook op deze KIA-site worden bijgeplaatst?
Dank vast voor je reactie.
Dag Dick,
Naar het gedrag van de medewerkers is in het kader van dit project onderzoek gedaan in de beide pilots bij twee ministeries. Er heeft dus geen bureauonderzoek door het NA plaatsgevonden zoals bij de drie andere onderzoekslijnen. Er zijn binnen de pilots interviews geweest, enquêtes gehouden en er is mailverkeer geanalyseerd met behulp van big data analyse tooling. We gaan samen met de betrokken ministeries kijken hoe we de pilotresultaten het beste kunnen delen. Nog even geduld dus!
De Gemeente Almere heeft sinds 2016 een beleid dat dezelfde inspiratiebron heeft: het capstone beleid van het NARA. Het is een maatregel die gebaseerd is op de praktijk. Die praktijk is: er is een enorme hoeveelheid mail, en archiveren van die mail in daartoe aangewezen informatiesystemen, gebeurt nauwelijks. En die praktijk is wijdverbreid in de hele overheid. Je kunt het e-mailbeleid daarom beschouwen als een noodmaatregel om de grootste risico’s te beperken.
De uitwerking in Almere is wel anders. Dat is gezien de decentrale regelgeving en de andere schaal ook logisch.
Kort samengevat komt het beleid op het volgende neer:
1. Mailboxen van bestuurders, gemeentesecretarissen en directeuren worden permanent bewaard
2. Alle andere mailboxen worden na afloop dienstverband na 3 maanden vernietigd, tenzij de beheerder in overleg met de gemeentearchivaris anders beslist. In het Besluit Informatiebeheer heeft de zorgdrager, het College B&W van Almere, bepaald wie de beheerder is.
3. Voor langdurig in gebruik zijnde mailboxen, muv van de mails die onder 1 worden genoemd, geldt: alle mails ouder dan 7 jaar worden in principe vernietigd tenzij de beheerder ism de gemeentearchivaris anders beslist.
Uiteraard geldt voor de archivering van informatie in mailboxen de regelgeving die voor alle andere informatie ook geldt. Die is vastgelegd in de kaders voor het kwaliteitssysteem en de daaruit voortvloeiende richtlijnen, handreikingen, instructies etc etc.,; alsmede in het Information Governance Framework voor beveiligen, beschermen en beheren van informatie.
Er zijn vast andere overheden die ook een dergelijk specifiek beleid hebben.