Foto's van archiefgebouwen
In de ArchiefWiki is het afgelopen jaar veel energie gestoken in de Archievenkaart. Op de pagina's van...
Ik ben me deze week toch wel erg ongerust gaan maken vanwege het nieuws over de hoogte van het collegegeld dat ik waarschijnlijk vanaf september 2011 moet gaan betalen voor mijn Master Archiefwetenschap.
Studenten die al een Mastertitel hebben behaald na september 1991, en die in september 2011 een tweede Master willen gaan volgen, betalen dan het instellingscollegegeldtarief van de UvA.
Dit is geen misselijk bedrag (gaat u er even bij zitten, zou ik wilen aanraden): betaalde ik nu voor het Schakeljaar Archiefwetenschap 'slechts' 1.500 euro, in september ben ik - hou u nogmaals vast - 10.500 euro kwijt. Zie http://www.student.uva.nl/a-z/collegegeld.cfm#p8.
Aangezien ik na september 1991 een Mastertitel heb behaald - in september 2001 een Master Kunstgeschiedenis &Archeologie - ben ik, en met mij velen anderen die volgend jaar de Master Archiefwetenschap gaan volgen - de pisang.
Ik laat me niet snel gek maken, maar de berichten van ook de studentenbonden wijzen er vooralsnog niet op dat aan de hoogte van het instellingscollegegeldtarief wordt getornd. Zie bijvoorbeeld de tabel en de 'Veelgestelde vragen' van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op http://www.iso.nl/tweedestudie/Veelgesteldevragen.aspx. Zo kun je zelf zien of je volgend jaar het wettelijk verplichte collegegeld of het instellingscollegeldtarief betaalt.
Aangezien mijn baas mijn collegegeld betaalt, maar niet 10.500 euro per jaar (zoals u weet zijn er binnen de culturele sector ook de nodige bezuinigingen), zou het zomaar mijn eerste en ook meteen weer laatste jaar zijn aan de UvA.
Dat is geen prettig vooruitzicht. Het roept ook vragen op over de ambities van de (rijks)overheid om life-long-learning ('education permanente') te stimuleren. Als werknemers niet langer gedurende hun loopbaan een noodzakelijke tweede Master kunnen volgen heeft dat onvermijdelijk gevolgen voor de arbeidsmobiliteit van die werknemers. De slogan 'Nederland Kennisland' kan dan maar meteen bij het grof vuil worden gezet.
Het heeft ook gevolgen voor de beroepsgroep van archivarissen, zeker nu de KVAN (Koninklijke Vereniging Archivarissen Nederland) druk doende is om een certificering in te stellen voor archivarissen. Alleen de kapitaalkrachtige Masterstudent zal nog tegemoet kunnen komen aan een te verwachten eis 'In bezit van een wetenschappelijk diploma Archivistiek'. De aanwas van nieuwe gekwalificeerde archivarissen zal door deze plannen en maatregelen de komende jaren nihil zijn, vrees ik. Dat is geen goed nieuws voor de beroepsgroep: ook hier zal de vergrijzing hard toeslaan (of doet dat al).
Laat ik me maar alvast gaan oriënteren op vervangende cursussen om zo vanaf september a.s. mijn informatie toch nog op peil te houden...
Met verdrietige groet,
Ramses van Bragt
Reacties
Tjonge, Ramses, dat is geen misselijk bedrag! Ik kan het me bijna niet voorstellen...
Een paar jaar geleden heb ik ook een Master-titel behaald. Zou ik nu dus wederom gaan studeren, dan zou ik ook die 10.500 euro moeten betalen? Ik haal dat niet meteen uit de linkjes die je geeft (en het ontbreekt me aan de tijd om me in deze materie te verdiepen) maar het klinkt wat onlogisch - en ik hoop dat het niet waar is.
Kan iemand dit verhaal bevestigen?
Het is hier te vinden: http://www.student.uva.nl/a-z/collegegeld.cfm#p4 En ik betaal mijn collegegeld zelf. Nou is mijn opleiding me veel waard, maar niet 10.500 euro per jaar. Als dit inderdaad waar is, zal ook ik ermee moeten stoppen.
Dag verdrietige klasgenoot,
We zouden eens precies moeten nagaan hoeveel mensen binnen onze groep hetzelfde probleem hebben, maar het zijn er volgens mij nog minstens twee. Een meid zei dat ze het ook bevestigd had gekregen van de UVA.
Ik sta natuurlijk niet achter de maatregel, om al de redenen die jij aangeeft. Voor de master archiefwetenschappen is het echt bovendien een doodsteek omdat dit bij uitstek echt een tweede studie is.
Al is het wrang voor jou en de anderen die er last van hebben, ik ben echt heel blij dat ik er na lang twijfelen voor gekozen heb om deze master aansluitend op mijn bachelor te volgen en niet eerst de vervolgmaster van mijn studie cultuurwetenschappen te doen...
Een alternatieve weg is het volgen van de opleiding in België: http://www.vub.ac.be/archivistiek/. Waar het collegegeld uit mijn hoofd 500 euro per semester is. Deze opleiding is nog redelijk old-school en volgens mij niet optimaal: Paleografie maakt onderdeel uit van de verplichte voorkennis en het vak archiefrecht heeft natuurlijk alleen betrekking op de Belgische wet.
Veel succes in iedergeval en sterkte vanuit het zuiden,
Caroline
Beste Ramses, bedankt voor je post. Zo met je eens.. levenlang leren wordt echt een dode letter zo. Ik wist ook vaag dat er zoiets aan zat te komen, maar dat het zó erg was... Grappig genoeg (het tegenovergestelde van ironisch...hoe beschrijf je dat?) heb ik mijn vorige master níet afgerond, waardoor ik nu voor mijn tweede masterjaar de dans ontspring.
Maar goed, het is idd een hele slechte zaak. Ik denk ook niet dat de kostprijs voor een student AW meer dan 10.000 eu is... Ik vraag me af hoeveel het deeltijd bedrag gaat worden, dat is nu nog niet bekend. Misschien moeten we maar weer vanuit het vakgebied een privéopleiding gaan aanbieden, weet je wat..noemen we die "de archiefschool".
Wij hebben het hier eerder al een keer in het bestuur van de KVAN over gehad en vastgesteld dat we dit een heel slechte ontwikkeling vinden. Volgens mij hebben we het er ook over gehad om een brief naar 't ministerie te schrijven, maar dat weet ik niet meer zeker. Over twee weken zal ik het nog eens aankaarten.
Ik heb nog eens gekeken en ook een e-mail naar de UvA gestuurd (nog geen antwoord).
Op de site http://www.student.uva.nl/nieuws.cfm/B22486BF-B758-4E98-BE203A472A718F91 staat vanaf 29 juni 2010 het volgende:
Voor studenten die een tweede masteropleiding in duale vorm aanvangen in september 2010 wordt een overgangsregeling vastgesteld voor de nominale duur van de opleiding, gerekend vanaf september 2010. Dat betekent dat in het geval van aanvang van een duale masteropleiding van bijvoorbeeld 90 ECTS-studiepunten in september 2010 men tot uiterlijk 1 februari 2012 geen verhoogd instellingstarief verschuldigd is, m.u.v. eventuele indexering van het tarief van 2010-2011. Voor degenen die na september 2010 maar voor september 2011 een tweede masteropleiding in de vorm van een duale master aanvangen, geldt eveneens dat zij tot februari 2012 hetzelfde tariefverschuldigd zijn als in 2010-2011, met uitzondering van eventuele indexering.
Ik heb het vermoeden dat de kosten voor studenten die in 2010 of eerder van start zijn gegaan met de master een standaard collegegeldtarief zullen betalen en niet het instellingstarief. Echter kan dit anders uitpakken voor studenten die in 2011 beginnen.
Beste mensen,
Dank voor alle reacties tot nog toe! Het is dan ook een serieus probleem.
Goed te horen van de overgangsregeling, Bernadine; zou ook niet meer dan logisch zijn. Maar: eerst zien, dan geloven.
Ik vind de formulering van de UvA in de laatste alinea ('Voor degenen die na september 2010 maar voor september 2011 een tweede masteropleiding in de vorm van een duale master aanvangen, geldt eveneens dat zij tot februari 2012 hetzelfde tarief verschuldigd zijn als in 2010-2011, met uitzondering van eventuele indexering') niet helder. Het zou betekenen dat als je halverwege 2011 aan de Master Archiefwetenschap zou beginnen (wat niet kan bij Archiefwetenschap), dat je dan dus nog wel in de Overgangsregeling zit... Het zou een maas in de wet zijn :) Ingmar: hopelijk stuurt het KVAN-bestuur een brandbrief naar de UvA (of de Minister); heel graag! De situatie is er naar. De verhoging van het instellingscollegegeld is een gevolg van het stopzetten van de rijkssubsidie voor het kunnen bekostigen van een tweede master. De universiteiten proberen deze bezuiniging nu door de verhoging van het collegegeld op te vangen.
Een brandbrief zou dus in eerste instantie aan het College van Bestuur van de UvA gezonden moeten worden.
Ik kan me nog herinneren dat ikzelf (samen met talloze medestudenten) in de problemen kwam ten tijde van de invoering van de Bachelor-Master-structuur. Er kwam toen een overgangsregeling, maar die gold alleen voor ingeschreven studenten. Echter, ik en velen met mij stonden niet officieel ingeschreven als student, maar volgden individuele modules, waarna we een certificaat kregen, dat we later, bij de officiële inschrijving als student, konden inwisselen voor studiepunten (dat kon je voor maximaal zes modules doen). Dit was een manier om het probleem te omzeilen dat we slechts in deeltijd konden studeren, maar dat er nog niet de beloofde deeltijdstudie was (met deeltijd-collegegeld), en zo hoefden we in ieder geval niet de volle mep te betalen.
Nou goed, dat leek allemaal prachtig, totdat dus die BaMa-structuur werd ingevoerd en wij als contractstudenten ineens buiten de boot van de overgangsregeling vielen. Konden we opnieuw beginnen met de studie...
Ik ben toen naar de Ombudsman van de universiteit (UvA) gestapt, via wiens bemiddeling voor deze groep studenten uiteindelijk een regeling werd getroffen. Misschien is die weg naar de Ombudsman ook voor jullie iets. Die persoon heeft toegang tot de decaan bijvoorbeeld, en kent alle wegen die bewandeld kunnen worden. Het heeft mijzelf toen behoorlijk wat energie gekost, maar het betekende wel dat we onze studie gewoon konden vervolgen.
Het is prachtig dat er een overgangsregeling komt voor de huidige studenten maar het betekent inderdaad dat het voor nieuwe studenten bijzonder onaantrekkelijk wordt om de bachelor of master te gaan volgen. Aangezien we met deze nieuwe structuur een beetje Amerikaanse toestanden lijken te gaan krijgen, is het misschien een idee om bij BRAIN en KVAN eens na te gaan denken over het oprichten van een beurs voor studenten die de opleiding willen gaan volgen. Je kunt namelijk bij certificering wel vragen om een diploma maar dan moet het ook voor iedereen mogelijk zijn dat diploma te halen.
Ik ben niet bepaald gerust op de gevolgen van de aangekondigde maatregelen. Tot dusver hadden de meeste studenten die de ma Archiefwetenschap deden al een bachelor of masteropleiding achter de rug. Ik probeer hier bij de UvA zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, maar niemand weet nog precies wat er gaat gebeuren en wanneer. Ik hoop dat de KVAN inderdaad haar voornemen uitvoert om een brief te schrijven aan de minister. Ik houd jullie op de hoogte.
Ik ben al wel in het bezit van het archiefdiploma, net als een aantal anderen hier, behaald na een andere studie.
Toevallig ben ik me op dit moment aan het oriënteren op een volgende opleiding. Het lijkt erop dat de UvA hier dezelfde weg wordt aangeslagen als jij bij andere instellingen tegen komt. Als je om wat voor reden ook niet vanuit de jaren van zeg maar de reguliere studententijd een studie wil volgen, hangt er een flink prijskaartje aan opleiding.
TiasNimbas bijvoorbeeld biedt een voor mij interessante master aan voor het prijskaartje van € 27500 Daar staat dan op individueel niveau wel aftrek van de belasting tegenover en een aanbod voor een relatief voordelige leenconstructie (6,5% rente). @JoostvanKoutrik: misschien kan belastingaftrek jou deels uit de brand helpen mocht dit doorgaan?
Marktwerking in de 'education permanente'. Ik ben er nog niet uit... ga ik deze investering in mezelf doen en kan ik die 'terugverdienen'?
Voor diegenen die nu de master archiefwetenschap volgen, hoop ik op minimaal een overgangsregeling. Voor de toekomst van het vak vrees ik het ergste. Je moet er dan wel heel veel voor over hebben om archivaris te worden. Aan de andere kant wordt zo'n diploma wel heel veel waard ;-)
P.s. Archiefwetenschap aan de Open Universiteit onderbrengen? Is dat een alternatief?
Het probleem speelt ook bij Archivistiek B aan de HvA. Van mijn groep medestudenten in het 3e jaar heeft het overgrote merendeel (10 van de 13) al een studie achter de rug. Gelukkig heeft de HvA ook een overgangsregeling ingesteld voor studenten die al aan de studie begonnen zijn maar dan nog zijn de verhogingen van het collegegeld aanzienlijk (volgend jaar verdubbeling van het huidige collegegeld, het jaar daarna 3dubbel en het jaar daarna volledig wat zo'n 7200 euro schijnt te zijn). Vooral de mensen die de studie zelf betalen komen in de problemen. Versneller om de studie eerder af te hebben om zo minder te hoeven betalen is eigenlijk onmogelijk naast een reguliere baan.
Als er geen oplossing voor dit probleem komt, kan de studie archivistiek B opgedoekt worden durf ik te voorspellen. Het aantal studenten zonder vooropleiding is te verwaarlozen; het bedrag (reken op 4 jaar X 7200 euro) kan vrijwel niemand opbrengen, ook niet de werkgevers in de archiefwereld die zonder uitzondering te maken hebben met forse bezuinigingen.
Dag Christian,
10.500 per jaar...
Groeten,
Marieke Christian van der Ven zei:
Tjonge, Ramses, dat is geen misselijk bedrag! Ik kan het me bijna niet voorstellen...
Een paar jaar geleden heb ik ook een Master-titel behaald. Zou ik nu dus wederom gaan studeren, dan zou ik ook die 10.500 euro moeten betalen? Ik haal dat niet meteen uit de linkjes die je geeft (en het ontbreekt me aan de tijd om me in deze materie te verdiepen) maar het klinkt wat onlogisch - en ik hoop dat het niet waar is.
Kan iemand dit verhaal bevestigen?
Ik ben zo vrij geweest om Brain een e-mail te sturen met de link naar deze discussie en de vraag of zij zich voor deze kwestie kunnen inzetten.
Ingmar, ik begrijp dat jij deze kwestie wilt bespreken binnen de Kvan. Is het mogelijk om hierin misschien samen op te trekken?
In het KVAN-bestuur zijn deze maatregelen begin dit jaar aan de orde geweest, maar de situatie was toen nog onvoldoende duidelijk. Ik zal in de aanstaande bestuursvergadering een conceptbrief in brengen die dan eind van deze maand de deur uit kan, als het even kan ondertekend door KVAN en BRAIN. Heel zorgelijke ontwikkeling die fnuikend is voor ons vak! In ons concept-beleidsplan hebben we de oprichting van een sectie professionaliteit staan, die aandacht moet geven aan onderwijs, educatie, competenties, het register enz. Die sectie moet er wat mij betreft echt komen om nog meer dan nu alert te zijn op zaken als deze! Theo Thomassen zei:
Ik ben niet bepaald gerust op de gevolgen van de aangekondigde maatregelen. Tot dusver hadden de meeste studenten die de ma Archiefwetenschap deden al een bachelor of masteropleiding achter de rug. Ik probeer hier bij de UvA zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, maar niemand weet nog precies wat er gaat gebeuren en wanneer. Ik hoop dat de KVAN inderdaad haar voornemen uitvoert om een brief te schrijven aan de minister. Ik houd jullie op de hoogte.
Hieronder de reactie op mijn email naar de UvA aangaande het collegegeld voor studenten die al in vorige studiejaren gestart zijn met de master Archiefwetenschap als tweede master. Opvallend daarbij is dat er staat dat studenten die de master gestart zijn op 1 september 2010 één jaar de tijd krijgen om de master af te maken maar de duale master Archiefwetenschap duurt voltijds anderhalf jaar. Wellicht dat er voor duale masters en onderzoeksmasters, die meestal 1,5 tot 2 jaar duren, een andere regeling getroffen kan worden.
reactie UvA:
Helaas hebben wij nog steeds geen duidelijk antwoord op je vraag.
Het College van Bestuur van de UvA heeft tot op heden geen besluit genomen met betrekking tot studenten in jou situatie. De overgangsregeling zoals die vastgesteld is vorig jaar bepaalde dat studenten die met hun tweede/derde master op 1 september 2010 begonnen zijn, het hele collegejaar hadden om die master tegen het wettelijke collegegeldtarief af te maken.
Vanaf 1 september 2011 zouden die studenten in aanmerking komen om het hoge collegegeldtarief te betalen. Het is tot op heden niet duidelijk of er nog een uitbreiding van deze overgangsregeling komt of indien de studenten die momenteel bezig zijn met een tweede master onverkort het hoge tarief zullen moeten gaan betalen.
We hopen dat het College van Bestuur snel met een duidelijk antwoord komt. Zodra dit gebeurd is zal deze informatie op de website van de UvA geplaatst worden.
Met vriendelijke groet / Kind regards,
Universiteit van Amsterdam Service & Informatiecentrum
Dag Bernadine, Hopelijk komt de UvA voor jullie zeer binnenkort met goed nieuws... We gaan nu bij het Schakeljaar Archiefwetenschap en bij het eerste jaar van de Master inventariseren wie slachtoffer wordt van de nieuewe instellingscollegegelden.
Van het weekend ga ik maar eens de papierwinkel voor de inschrijving voor de Master Archiefwetenschap in orde maken: de sluitingsdatum voor inschrijving, 1 april 2011, nadert namelijk met rasse schreden #baathetnietdanschaadthetniet
In het uiterste geval - mochten al die brandbrieven van de UvA, BRAIN en KVAN aan de Staatssecretaris niets uithalen - kunnen we altijd nog m.b.v. crowdfunding met de digitale pet geld proberen op te halen. Die 10.500 euro moet toch op een of andere manier bij elkaar worden gescharreld.
Wie doet mee? Zoiets als www.voordekunst.nl waarbij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten digitaal geld van donateurs bij elkaar harkt voor het bekostigen van kunst en cultuur.
Aan de Universiteit Twente (http://www.observantonline.nl/Artikelen/tabid/69/agentType/View/PropertyID/2847/Default.aspx) kunnen alumni d.m.v. crowdfunding projecten van studenten financieren, dus waarom als student dan niet zelf geld op proberen te halen? Halbe Zijlstra, onze staatssecretaris van Onderwijs, propageert 'zelfverdiencapaciteit', dus zijn instemming hebben we al. Overigens deed Halbe Zijlstra zélf maar liefst twee studies tegelijkertijd, zo lees ik op de website van de Rijksoverheid. Graag had ik hier meer over gelezen op zijn persoonlijke website, maar de weblink naar zijn CV doet het jammer genoeg niet (helemaal onderaan op http://www.halbezijlstra.nl/halbe_zijlstra_7675/)...
Ik val pas laat in deze discussie, maar het doet me deugd dat er vanuit verschillende kanten aanstalte wordt gemaakt om actie te ondernemen. Ook ik zit in hetzelfde schuitje en stond op het punt me aan te melden voor het schakeljaar (en vervolgens de master archiefwetenschappen). Nadat door de bezuinigingen mijn functie bij het Nationaal Archief werd opgeheven, heb ik een prachtige nieuwe uitdaging gevonden bij het Regionaal Archief Nijmegen. Functie-eis was wel dat ik zsm met de master archiefwetenschappen zou beginnen. De nieuwe tarieven maken dit echter onbetaalbaar en dus onmogelijk..
Het is als jonge historicus/informatie- of erfgoedprofessional door de verregaande bezuinigingen op cultuur al geenszins eenvoudig om 'er tussen te komen'. Als bij- of omscholing door deze maatregelen ook nog nagenoeg onmogelijk wordt zie ik – van nature toch een echte optimist! – het somber in.
Ik hou de ontwikkelingen in de gaten en draag waar mogelijk graag mijn steentje bij aan initiatieven en acties!
Het is overigens niet de minister die het instellingscollegegeld bepaalt, maar de instelling zelf. Dus misschien moeten brandbrieven niet naar de minister maar naar de UvA en HvA. De kleine studies (die bij uitstek als 2e studie worden gevolgd) ondernemen ook binnen de universiteit actie. Archiefwetenschap heeft een sterk argument dat het collegegeld laag moet blijven, omdat de studie grotendeels bekostigd wordt uit Cultuur en niet uit Onderwijs (aldus Peter Horsman).Of je wettelijk (laag) of intellingsgeld (hoog) moet betalen, staat op de site van de rijksoverheid.
Klopt Anje. De zaak zit als volgt in elkaar. De onderwijsinstellingen worden niet meer bekostigd voor studenten die al een ba, ma- of doctoraaldiploma hebben. De kosten die ze door die maatregel nu niet meer uit de bekostiging kunnen dekken, kunnen ze nu via het instellingscollegegeld volledig aan de studenten doorberekenen, maar ze zijn daartoe niet verplicht. In principe mogen ze zelfs een instellingscollegegeld in rekening brengen dat gelijk is aan het gewone collegegeld.
Er zijn zeker argumenten om het instellingscollegegeld voor archiefstudenten laag te houden. De UvA en de HvA krijgen voor hun archiefopleidingen een extra bekostiging. De minister is namelijk verantwoordelijk voor de instroom in het archiefveld van voldoende archivarissen van voldoende niveau en voor de onderwijsinstellingen is het zakelijk niet zo interessant om een kleine opleiding in leven te houden. De vraag is natuurlijk wel of de UvA en de HvA ervoor verantwoordelijk kunnen worden gesteld dat de minister aan de onderwijskant aan het afbreken is wat hij aan de cultuurkant juist moet opbouwen. Hoe dan ook : het Departement Mediastudies, waar Archiefwetenschap onder valt, heeft de kwestie voor het volgende overleg met de decaan op de agenda gezet.
Anje van der Lek zei:
Het is overigens niet de minister die het instellingscollegegeld bepaalt, maar de instelling zelf. Dus misschien moeten brandbrieven niet naar de minister maar naar de UvA en HvA. De kleine studies (die bij uitstek als 2e studie worden gevolgd) ondernemen ook binnen de universiteit actie. Archiefwetenschap heeft een sterk argument dat het collegegeld laag moet blijven, omdat de studie grotendeels bekostigd wordt uit Cultuur en niet uit Onderwijs (aldus Peter Horsman).Of je wettelijk (laag) of intellingsgeld (hoog) moet betalen, staat op de site van de rijksoverheid.
Bernadine, wat een vreemd antwoord heb je van de UvA gekregen. Ze hebben zelf een overgangsregeling ingesteld voor studenten die een duale master zijn gestart op 1 september 2010. Die groep heeft het recht om tot 01-02-2012 voor het wettelijk collegegeld te studeren. Betekent wel dat je dan klaar moet zijn; uitloop is er dus niet meer bij...
Wat betreft de tweede master: daarover heeft een studente in Rotterdam een kort geding gevoerd (http://www.cbho.nl/files/20100431.pdf) en gewonnen. Het bachelor-masterstelsel werd in Rotterdam pas in september 2002 ingevoerd en haar opleiding was nog ‘ongedeeld’, zoals dat wordt genoemd. De rechter wilde die ongedeelde opleiding niet zomaar gelijkstellen aan een eerste masteropleiding. Zij heeft dus nog geen eerste masteropleiding gevolgd en moet de masteropleiding van haar keuze tegen het lage tarief kunnen volgen. Een bodemprocedure volgt nog, dus het is de vraag of de uitspraak stand houdt.
Na het eerste antwoord van de UvA heb ik nogmaal een e-mail gestuurd:
----------------------------------------------------------------------------------
U schrijft dat studenten die de master gestart zijn op 1 september 2010 één jaar de tijd krijgen om de master af te maken.
Echter duurt het programma van de duale master Archiefwetenschap voltijds anderhalf jaar. Wellicht dat er voor duale masters en onderzoeksmasters, die meestal 1,5 tot 2 jaar duren, een andere regeling getroffen kan worden?
-----------------------------------------------------------------------------------
Het antwoord van de UvA:
-----------------------------------------------------------------------------------
Beste Bernadine,
Ook dat dient afgewacht te worden. Het is aan het College van Bestuur om te bepalen regelingen voor welke groep studenten getroffen zullen worden.
-------------------------------------------------------------------------------
Nieuws van het 'Instellingscollegegeld'-front: Eind maart 2011 hebben een aantal rechtenstudenten de 'Stichting Collectieve Actie Universiteiten' (SCAU) opgericht. Een advocaat heeft namens de stichting een pittige brief aan diverse universiteitsbesturen gestuurd met de vraag om spoedige uitleg te geven over het hoe en waarom van de hoogte van het instellingscollegegeld per september 2011. - Voor de pittige brief: zie http://www.stcau.nl/brief_stichting.pdf - Voor de website van SCAU: http://www.stcau.nl/wordpress/. Hier kan je ook geld aan de stichting doneren. - SCAU heeft ook een speciale Facebook-pagina opgericht: zie http://www.facebook.com/home.php?sk=group_181416888571607&ap=1. Hier kun je je sympathie betuigen met dit geweldige en lovenswaardige initiatief - Voor een nieuwsbericht van Folia (universitair blad van de UvA) over de oprichting van SCAU: zie http://www.folia.nl/nieuws/studenten-sturen-universiteiten-%91juridische-oorlogsverklaring%92-1793.html Ik heb me zelf, ondanks de dreiging van de hoge instellingscollegegelden, voor 1 april veiligheidshalve toch maar ingeschreven voor het eerste jaar van de Master Archiefwetenschap. Het blijft vreemd om je in te moeten schrijven voor een master terwijl de universiteit, in dit geval de UvA, nog steeds geen definitief besluit heeft genomen over de hoogte van het instellingscollegegeld.... Hopelijk krijgt de SCAU het juridisch voor elkaar om de plannen met succes aan te vechten. Of op z'n minst te zorgen voor nog een jaar uitstel vanwege deze onduidelijkheid.... Dus: Spread the word!
Strijdbare groet, Ramses van Bragt
Ik zie dat de Stichting CAU ook een Twitter-account heeft: @StichtingCAU
Misschien een iets vrolijkere noot in deze discussie:
http://www.folia.nl/nieuws/inschrijvingsbesluit-aangepast-1829.html
Tweede bachelor of master toch tegen wettelijk collegegeld. Ook een regeling voor deeltijdstudenten. UvA-studenten die een tweede bachelor of master willen gaan volgen aan de UvA kunnen dit toch doen tegen het wettelijk collegegeld en hoeven niet het veel hogere instellingscollegegeld te betalen. Voorlopig gaat het om een overgangsregeling. ‘Maar we hopen dat de regeling definitief wordt,’ zegt Michael Jungen, voorzitter van de CSR. De overgangsregeling is nadrukkelijk bestemd voor UvA-studenten en geldt niet voor studenten van andere universiteiten die naar de UvA komen voor een tweede bachelor of master. De regeling is opgenomen in het inschrijvingsbesluit van de UvA. Daarin staat de hoogte van het instellingscollegegeld vermeld en wordt bepaald welke categorieën studenten dit inschrijvingscollegegeld moeten betalen. Ook voor deeltijdstudenten is een regeling getroffen. Aanvankelijk zouden die in de toekomst vierenhalf jaar mogen doen over een driejarige bacheloropleiding. Dat blijft nu (voorlopig) zes jaar.
Tja, maar ik kom dus wél van een andere universiteit af en volg Archiefwetenschap als tweede master aan de UvA...
Ik ben blij dat er gepraat wordt met het universiteitsbestuur over regelingen, maar Iris raakt een belangrijk punt: veel studenten archiefwetenschap komen van andere universiteiten dan de UvA. Dat is ook logisch, omdat de UvA de enige universiteit is die geaccrediteerd is om het diploma Archivistiek A uit te reiken. De regeling de Jaap Kamps doorstuurde is denk ik een oplossing voor slechts een klein deel van de studenten.
Ik heb mijn vorige master ook aan de UvA gevolgd, dus kom in aanmerking voor deze regeling. Ik heb info@uva.nl nog maar eens gemaild, en dit is het antwoord:
Tot het officiele inschrijfbesluit 2011-2012 bekend is gemaakt door het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam kunnen we je vragen helaas niet beantwoorden.
Zodra het inschrijfbesluit bekend is kun je het vinden op de volgende website:
www.uva.nl/collegegeld
Informatie die niet afkomstig is uit het inschrijfbesluit 2011-2012 (zoals een artikel uit de Folia) kun je geen rechten aan ontlenen.
Ik ben vast begonnen aan mijn scriptie.
Hallo,
Voor de laatste stand van zaken over het instellingscollegetarief bij het volgen van een tweede opleiding én een pleidooi voor kennis, kunde en competenties, zie het artikel van Theo Thomassen in het Archievenblad van mei 2011. Het wachten is op de politiek (21 mei 2011 besluit Tweede Kamer over bezuinigingen, het gehele hoger onderwijs gaat er al vanuit dat het instellingscollegetarief gaat gelden). En op een reactie van het College van Bestuur van UvA en HvA.
Voor beide geldt: we wachten af ...... en houden je op de hoogte.
Voor de actuele stand van zaken:
www.uva.nl/collegegeld
www.hva.nl/inschrijven/collegegeldtarieven
Groeten,
Marieke de Haan
Dag Bernadine en anderen,
Het Inschrijvingsbesluit 2011-2012 is inmiddels door de UvA gepubliceerd en te vinden via:
http://www.cms.uva.nl/juridischezaken/object.cfm/83A176BE-1321-B0BE-688EFE1F717A2CFA
Tweede master
In artikel 18 van dat besluit is de overgangsregeling te vinden voor studenten die al een bachelor- of mastergraad hebben behaald en die zich voor een tweede (of volgende) bachelor- respectievelijk masteropleiding aan de UvA inschrijven voor 2011-2012. Voor studenten van duale masteropleidingen geldt:
Voor studenten die in september 2010 een tweede masteropleiding in duale vorm zijn begonnen geldt het instellingstarief van 2010-2011 voor de nominale duur van de opleiding, gerekend vanaf september 2010. Dat betekent dat in het geval van aanvang van een duale masteropleiding van bijvoorbeeld 90 EC in september 2010 men tot uiterlijk 1 februari 2012 geen verhoogd instellingstarief verschuldigd is, m.u.v. eventuele indexering van het tarief van 2010-2011. Voor degenen die na september 2010 maar voor september 2011 een tweede masteropleiding in de vorm van een duale master zijn begonnen, geldt eveneens dat zij tot februari 2012 hetzelfde tarief verschuldigd zijn als in 2010-2011, met uitzondering van eventuele indexering.
Dit betekent dus dat studenten die in september 2010 begonnen zijn tot februari 2012 kunnen studeren tegen het wettelijke collegegeld.
Tweede UvA-master
Het wettelijk collegegeld is, bij wijze van overgangsregeling, ook vastgesteld voor studenten die zich voor het studiejaar 2011-2012, aansluitend op het voltooien van hun eerste bachelor- of masteropleiding aan de UvA, inschrijven voor een tweede bachelor- respectievelijk masteropleiding aan de UvA. Voor deze studenten is het instellingstarief gelijk aan het wettelijk tarief als voldaan is aan een aantal voorwaarden (zie art. 19 ISB).
Schakelprogramma
Voor het schakelprogramma gelden weer andere voorwaarden (art. 3):
Degene die tijdens zijn eerste bachelor- of masteropleiding een tweede bachelor- of masteropleiding aan de UvA is aangevangen en hiervoor onafgebroken ingeschreven is, is tot en met 2012-2013 een instellingstarief verschuldigd ter hoogte van het wettelijk collegegeldtarief.
Degene die reeds in het bezit is van een bachelordiploma en zich in 2011 -2012 aan de UvA voor een bacheloropleiding inschrijft voor het volgen van een schakelprogramma, een deficientieprogramma van maximaal 30 ects, ter voorbereiding op toelating tot een masteropleiding aan de UvA, is in 2011-2012 een instellingscollegegeld verschuldigd ter hoogte van het wettelijk collegegeldtarief. Voor bepaalde deficientieprogramma's met een omvang groter dan 30 ects heeft het College van Bestuur bepaald dat, bij wijze van overgangsregeling, hiervoor in 2011-2012 eveneens een instellingstarief ter hoogte van het wettelijk collegegeldtarief van toepassing is. Deze zijn opgenomen in de bijlage bij het Inschrijvingsbesluit.
In artikel 18 wordt hier nog aan toegevoegd:
Voor schakelstudenten die in september 2010 zijn begonnen met hun schakeltraject (in eenbacheloropleiding) geldt geen overgangsregeling. (dit gaat over het collegegeld voor de te volgen tweede (of volgende) master)
Eindelijk staat het 'Inschrijvingsbesluit 2011-2012' dan zwart op wit, en wat ik al vreesde is bewaarheid geworden: het Schakeljaar Archiefwetenschap is voor mij het eerste en ook weer meteen mijn laatste jaar aan de UvA. Ik verwacht niet dat mijn baas 21.000 euro voor de komende twee studiejaren zal fourneren. Ik hoop dat ik ergens overheen heb gelezen, maar ik ben bang van niet. Een tweede master tegen het wettelijk collegegeld geldt alleen direct aansluitend aan je eerste master. Wat nu nog rest, behalve droefenis, is in beroep gaan tegen deze maatregelen. Ik heb onderstaande mail zojuist verstuurd aan de UvA om te zien wat de bezwaarmogelijkheden zijn. Als het ophalen van digitale handtekeningen helpt om het College van Bestuur van de UvA te doordringen van deze maatregelen, dan wil ik graag z.s.m. een LinkedinGroup of Facebookpagina aanmaken. Wie me hier mee wil helpen is van harte welkom!
Ramses van Bragt
E-mail d.d. 25-5-2011, aan de UvA, Afdeling Juridische Zaken Bestuursstaf:
Geachte heer, mevrouw,
Met buitengewoon grote droefenis heb ik het Instellingsbesluit UvA 2011-2012 doorgelezen (http://www.cms.uva.nl/juridischezaken/object.cfm/83A176BE-1321-B0BE-688EFE1F717A2CFA). Als Schakeljaarstudent Archiefwetenschap ben ik volgend jaar, mijn eerste Masterjaar, 10.500 euro verschuldigd.
De gepleegde studie-inspanning tot op heden lijkt vergeefs, want ik kan geen 21.000 euro ophoesten, en daarmee kan ik de collegebankjes wel weer vaarwel zeggen. Belangrijkste vraag is dan ook: kan tegen dit Inschrijvingsbesluit bezwaar worden aangetekend, en zo ja, dan verneem ik graag de procedure om zo het onderste uit de kan te kunnen halen. Ik wil immers dolgraag mijn studie kunnen vervolgen.
P.S. Ik verwijs u ook graag naar de uitgebreide discussie over de gevolgen van het instellen van de instellingscollegegelden aan de UvA op http://www.archief20.org/forum/topics/gevolgen-voor-master?id=792394%3ATopic%3A51848&page=3
Met buitengewoon zorgelijke groet,
Ramses van Bragt
Archivaris RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) /
Nog geen goed, maar wel een bericht van het CvB. Op dit moment laat het CvB de feiten en cijfers onderzoeken van de archiefopleidingen. Mediastudies (UvA) en Media, Creatie en Informatie (HvA) hebben het CvB gevraagd het instellingscollegegeld voor studiestapelaars om te zetten in het reguliere collegegeld. Omdat de vraag serieus wordt genomen, verwacht ik een bijpassend antwoord. We wachten af.
Dank voor je bericht Marieke! Goed te horen. We wachten in spanning af! Marieke de Haan zei:
Nog geen goed, maar wel een bericht van het CvB. Op dit moment laat het CvB de feiten en cijfers onderzoeken van de archiefopleidingen. Mediastudies (UvA) en Media, Creatie en Informatie (HvA) hebben het CvB gevraagd het instellingscollegegeld voor studiestapelaars om te zetten in het reguliere collegegeld. Omdat de vraag serieus wordt genomen, verwacht ik een bijpassend antwoord. We wachten af.
Ik heb nogmaals contact gehad met het service centrum van de UvA. Ik ben oud UvA student en in 2009 begonnen aan de Master Archiefwetenschap. Ik vroeg het SiC of ook studenten die begonnen zijn in 2009 in aanmerking komen voor de overgangsregeling.
Hieronder de reactie van de UvA:
Beste Bernadine, In reactie op je melding AC1105 4515 (je vindt deze onderaan het bericht) kunnen we het volgende meedelen: Het staat inderdaad niet duidelijk in het inschrijvingsbesluit 2011-2012, maar de overgangsregeling geldt voor studenten die in september 2010 OF EERDER aan een tweede masteropleiding in duale vorm zijn begonnen. Maar aangezien je al in 2009 aan de master Archiefwetenschap bent begonnen, heb je de nominale duur van de opleiding er al op zitten. Je zal voor het komende jaar (helaas) het instellingstarief gaan betalen, wat neerkomt op 10.500 euro voor het hele studiejaar. Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord.
Hoi Bernadine.
Ik (en ook jij volgens mij) volg de opleiding is deeltijd. Over deeltijd is het volgende te lezen in het inschrijvingsbesluit:
2.3 De nominale studieduur voor een deeltijdopleiding is door het College van Bestuur
vastgesteld op de voltijdse studieduur x 2. Na het verbruik van de nominale studieduur is het
instellingstarief (vermeld in artikel 1 tweede lid) verschuldigd.
Dus een deeltijd student die in sept 2009 is begonnen zou 3 jaar de tijd mogen hebben. (dus t/m juli 2012)
Voor deeltijders geldt dus het antwoord van het SiC niet naar mijn inzien. Wij zouden gewoon in de overgangsregeling moeten vallen. Alleen wordt hier niet over gerept in het inschrijvingsbesluit.
wie komt er met het verlossende antwoord ?
Groet,
Ronald Rommelse
Bernadine Ypma zei:
Ik heb nogmaals contact gehad met het service centrum van de UvA. Ik ben oud UvA student en in 2009 begonnen aan de Master Archiefwetenschap. Ik vroeg het SiC of ook studenten die begonnen zijn in 2009 in aanmerking komen voor de overgangsregeling.
Hieronder de reactie van de UvA:
Beste Bernadine, In reactie op je melding AC1105 4515 (je vindt deze onderaan het bericht) kunnen we het volgende meedelen: Het staat inderdaad niet duidelijk in het inschrijvingsbesluit 2011-2012, maar de overgangsregeling geldt voor studenten die in september 2010 OF EERDER aan een tweede masteropleiding in duale vorm zijn begonnen. Maar aangezien je al in 2009 aan de master Archiefwetenschap bent begonnen, heb je de nominale duur van de opleiding er al op zitten. Je zal voor het komende jaar (helaas) het instellingstarief gaan betalen, wat neerkomt op 10.500 euro voor het hele studiejaar. Hopelijk is je vraag hiermee voldoende beantwoord.
Ik heb wederom een melding gemaakt bij het SiC.
Ik heb vorige week telefonisch contact gehad met de UvA. Ik zit in dezelfde situatie als Bernadine en ik kreeg hetzelfde antwoord: omdat ik mijn nominale studieduur erop had zitten is de overgangsregeling niet van toepassing.
Ronald: jouw argument gaat niet op vrees ik. Voor de duale master sta je ingeschreven als voltijdstudent. Het duale aspect is de stage. Het feit dat de meeste studenten de studie over langere tijd uitsmeren, omdat ze ernaast een (voltijds) baan hebben, betekent voor de UvA niet dat je een deeltijdstudent bent.
Dan zal ik me er denk ik maar bij moeten neerleggen. Ik blijf het wel raar vinden dat de UvA mij zou zijn als voltijdstudent. In mijn bewijs van inschrijving die ik in het begin van elk studiejaar van ze krijg staat toch duidelijk: Student/deeltijd.
Zie ook info op website UvA over Master archiefwetenschap:
Programma
De duale master Archiefwetenschap biedt je de mogelijkheid de kennis en de academische vaardigheden die je in je eerdere studie hebt opgedaan, te verdiepen. Je leert archiefvorming af te stemmen op werkprocessen en keuzes te maken in het structureren, waarderen, selecteren, beheren, ontsluiten en beschikbaar stellen. Een belangrijk onderdeel van de master is de leerplaats. Daarin toets je de theorieën en concepten in de praktijk. Als je de masteropleiding afrondt én drie vakken Geschiedenis, Staatsrecht of Organisatiekunde volgt (of hebt gevolgd), krijg je ook het diploma Archivistiek A. De opleiding kan ook in deeltijd worden gevolgd, d.w.z. dat de vakken over een langere tijd dan anderhalf jaar worden gespreid.
Dus ik blijf het een vreemde redenering vinden van de UvA als dit echt zo is. Ik zal dan maar beginnen met sparen.
Het is echt een hele vervelende bezuinigingsmaatregel, ook als je nog wel onder de overgangsregeling valt, zoals ik.
Eigenlijk zou ik de studie willen stopzetten, gaan werken en volgende jaar -misschien- alsnog het halfjaar afmaak, als ik wat meer ervaring heb en dus meer van archieven begrijp, waardoor ik een beter scriptie hoop in te leveren.
Dat gaat nu dus ook niet, of misschien met heel veel lastig gesoebat en geregel?
Nu ben ik de draad kwijt. Ik heb de UvA SiC gevraagd of ik (deeltijdstudent begonnen in 2009) binnen een overgangsregeling val. Ik kreeg hierop in eerste instantie dit bericht:
Volgens het inschrijfbesluit geldt het oude instellings tarief voor de nominale duur van de opleiding. Als ik jou situatie goed begrijp ben je in september 2009 begonnen met de duale master, dan heb je dus tot februari 2011 (nominale duur voor 90ECTS) en in dit geval nog tot augustus 2011 (omdat je het collegegeld al betaald is voor dit jaar) de tijd om voor het oude tarief te studeren. Voor het nieuwe studiejaar zal je dus het nieuwe hoge instellingstarief gaan betalen omdat de nominale duur van je duale studie al is verstreken.
Nu krijg ik vandaag dit bericht via een e-mail van het SiC:
Als deeltijd masterstudent Archiefwetenschap heb je 2,5 jaar de tijd om de opleiding te voltooien. Aangezien je in september 2009 bent begonnen, houdt dat in dat je tot februari 2012 het wettelijk collegegeldtarief (dus de helft van €1713,-) bent verschuldigd. Ben je in februari 2012 nog niet klaar met je studie, dan zul je vanaf die maand worden aangeslagen voor het hoge instellingstarief (€10.500,-).
Dag Bernadine, Dat is toch weer goed nieuws voor jou, nietwaar? Even de tanden op elkaar met je eindscriptie! Veel succes en plezier daarmee.
Ondertussen ben ik toch wel erg benieuwd naar een mogelijke uitkomst van het overleg van BRAIN/KVAN/Opleiding Archiefwetenschap gesprek n.a.v. de gezamenlijke brief die naar het CvB van de UvA is verstuurd. Er moet vanaf 20 juni worden aangemeld voor de vakken voor het komende academisch jaar, dus de tijd begint nu echt te dringen. Hopelijk wordt er achter de schermen goed en constructief overlegd om het CvB te overtuigen om Archiefwetenschap te ontzien!
Er wordt achter de schermen druk overlegd. Ik verwacht een dezer dagen een reactie van het CvB.
Dank voor het bericht! We wachten in spanning af.
Zou het mogelijk zijn om de laatste resten van deze studie anders parttime te doen (nog een heel jaar parttime voor het oude tarief, i.p.v. een halfjaar fulltime voor het oude tarief?). Dan heb ik meer tijd om er nog iets goeds van te maken.
Over wat volgens de huidige regeling mogelijk is en wat niet kunnen ze je bij het onderwijssecretariaat van Mediastudies alles vertellen.
Er komt nu van alle kanten tegenstrijdige informatie. Is er al een reactie van het CvB bekend?
Is er inmiddels al een reactie van het CvB? Op de website van de UvA lees ik - nu pas - de volgende zinsnede (de dato 1 juni 2011) waaruit je weer hoop zou kunnen putten:
Overgangsregeling tweede studie
Studenten die zich in 2011 – 2012 direct aansluitend aan hun bachelor- of masteropleiding inschrijven in een tweede bachelor- of masteropleiding kunnen dat onder voorwaarden doen tegen het lage instellingstarief (€1713). Inschrijving voor een tweede masteropleiding direct na het voltooien van een schakeltraject kan in 2011 – 2012 ook voor het lage instellingstarief.' Zie http://www.student.uva.nl/nieuws.cfm/DD39EBE0-402A-4FD1-A41CBB1C82BE7120 Dat zou goed geweldig nieuws zijn, want ik ben nu bezig met het schakeltraject en wil dus de Master Archiefwetenschap doen! Morgen maar eens met Mediastudies bellen om dit goede nieuws bevestigd te krijgen.
Na telefonisch contact met het Studenten Informatie Centrum (SIC) is ook de hoop op de hierboven aangestipte overgangsregeling, vervlogen. De overgangsregeling voor Schakeljaarstudenten geldt echt alleen voor studenten die de tweede master direct aansluitend aan hun eerste master volgen. Aangezien ik mijn eerste master (toen nog doctoraal) in 2001 heb behaald, geldt genoemde regeling in ieder geval niet voor mij. Hopelijk komt uit het gesprek van Archiefwetenschap met het CvB toch nog een uitzondering voor 'studiestapelaars'... Mijn baas wil mijn studie ook niet betalen (Halbe Zijlstra kort het RKD immers met 10%), dus dan maar alternatieven gaan bedenken. Ik ben toch benieuwd hoeveel studenten, niet alleen Archiefwetenschappers maar over de hele UvA berekend, de dupe worden van deze instellingscollegegelden, en dus besluiten niet verder te (gaan) studeren. De financiële gevolgen daarvan zullen ook weer terugslaan op de UvA...
Voor de studenten die net als ik in september 2009 begonnen zijn met de master en deze in deeltijd hebben gevolgd:
Ik heb hetzelfde bericht ontvangen als Bernadine (Antwoord van Bernadine Ypma op 9 Juni 2011 op 11.34).
Ik reageer, omdat ik in eerste instantie te horen had gekregen dat ik het hoge collegegeldtarief en pas na enig aandringen bevestigd heb gekregen dat ik tot februari 2012 slechts het lage tarief verschuldigd ben. Ik heb ook mijn eerste master niet aan de UvA, maar aan de VU behaald.
Ik heb de volgende stappen gezet:
1. Versturen mail SIC:
Geachte heer/mevrouw, Volgens het inschrijfbesluit geldt het oude instellings tarief voor de nominale duur van de opleiding. In september 2009 ben ik begonnen met de duale master Archiefwetenschap. Als deeltijdstudent heb ik 2,5 jaar om de opleiding te voltooien (De nominale studieduur voor een deeltijdopleiding is door het College van Bestuur vastgesteld op de voltijdse studieduur x 2. Na het verbruik van de nominale studieduur is het instellingstarief (vermeld in artikel 1 tweede lid) verschuldigd.) Mocht er enige twijfel zijn over mijn status als duale deeltijdstudent, dan kan ik u desgewenst de bewijzen van inschrijving als deeltijdstudent toezenden. Aangezien ik in september 2009 ben begonnen, houdt dat in dat ik tot februari 2012 het wettelijk collegegeldtarief (dus de helft van €1713,-) bent verschuldigd. Zoals in de overgangsregeling is bepaald. Ben ik in februari 2012 nog niet klaar met mijn studie, dan zal ik vanaf die maand worden aangeslagen voor het hoge instellingstarief (€10.500,-). Deze lijn van betoog is medegedeeld aan een medestudent door het UvA SiC. Gezien de impact op de hoogte van het collegegeld in ons specifieke geval, wil ik graag vragen om het volgende: -Bevestiging van het feit dat ik tot februari 2012 het wettelijk collegegeldtarief verschuldigd ben; -Instructie voor de betaalmodule voor het verwerken van deze vorm van betaling.
2. Reageren
In eerste instantie kreeg ik te horen dat ik het instellingsgeld wel degelijk verschuldigd was en €10500 diende te betalen.
Daarna ben ik gaan bellen, met herhaling van de boodschap. Na vriendelijk geholpen te zijn en een fysiek bezoek aan het SIC ontving het volgende antwoord:
Beste Rudolf, (Dit is vrees ik een van mijn doopnamen) In reactie op je melding AC1107 4065 (je vindt deze onderaan het bericht) kunnen we het volgende meedelen: Excuses voor de miscommunicatie. Je vordering bedraagt per 1 september 2011-2012 1713 euro. Je kunt een machtiging voor het hele jaar in de betaalmodule aanmaken en naar ons opsturen. Mocht je situatie veranderen gedurende het collegejaar met een wijziging in de vordering als gevolgd. Krijg je hier bericht van. Deze melding is hiermee afgehandeld. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben over deze melding, dan kun je contact met ons opnemen. Hou daarbij bovenstaand meldingnummer bij de hand.
De uitleg
Waar het probleem zat bij mij was de interpretatie van het instellingscollegegeld. In het inschrijvingsbesluit 2011-2012 staat:
Voor studenten die in September 2010 (en daarvoor, RY) zijn begonnen met een tweede masteropleiding in de vormvan een researchmaster, geldt tot September 2012 hetzelfde instellingstarief als in 2010-2011,eventueel met indexering. Voor degenen die na September 2010 maar voor September 2011 eentweede masteropleiding in de vorm van een researchmaster zijn begonnen, geldt eveneens dat zijtot September 2012 hetzelfde tarief verschuldigd zijn als in 2010-2011, met uitzondering vaneventuele indexering.
Je bent dus hetzelfde instellingstarief als in 2010-2011 verschuldigd. SIC ging er ten onrechte van uit dat het instellingscollegegeld een uniform hoog tarief kent. Dat is niet het geval. In het besluit van 2010-2011 staat namelijk een laag instellingstarief genoemd.
Dat geldt dus ook voor de studenten die tussen september 2010 en september 2011 zijn begonnen.
Ik weet niet in hoeverre deze informatie nog nuttig is, maar het leek mij verstandig het een en ander te delen.
Beste Ruud
Interessante informatie. Je schrijft dat je als deeltijdstudent 2,5 jaar hebt om de master te voltooien. In de factsheet van de master lees ik dat de duur van de voltijdopleiding 1,5 jaar is. Bij mijn weten is 1,5 x 2 nog steeds 3 (De nominale studieduur voor een deeltijdopleiding is door het College van Bestuur vastgesteld op de voltijdse studieduur x 2...). Gek genoeg staat in de factsheet dat de deeltijdopleiding 2 jaar duurt. Ik ben in februari 2009 begonnen, volgens mijn berekeningen heb ik óók de tijd tot februari 2011. Kun je uitleggen hoe je aan die 2,5 jaar komt?
Groeten, Riemer
Dat is het cijfer waar ik mij aan vast heb gehouden, maar volgens mij heb jij gelijk en moet dat 3 jaar zijn. Nog positiever dus. Strikt genomen betekent dat we pas in augustus 2012 hoeven af te studeren.
Groeten, Ruud Riemer Janssen zei:
Beste Ruud
Interessante informatie. Je schrijft dat je als deeltijdstudent 2,5 jaar hebt om de master te voltooien. In de factsheet van de master lees ik dat de duur van de voltijdopleiding 1,5 jaar is. Bij mijn weten is 1,5 x 2 nog steeds 3 (De nominale studieduur voor een deeltijdopleiding is door het College van Bestuur vastgesteld op de voltijdse studieduur x 2...). Gek genoeg staat in de factsheet dat de deeltijdopleiding 2 jaar duurt. Ik ben in februari 2009 begonnen, volgens mijn berekeningen heb ik óók de tijd tot februari 2011. Kun je uitleggen hoe je aan die 2,5 jaar komt?
Groeten, Riemer
Als ik naar mijn situatie kijk, dan lijkt toch echt de beste oplossing om het laatste jaar dat ik nog moet en waarin ik nog voor het oude tarief kan studeren, op een 'tegoedbon' te zetten en pas volgend jaar of zo besteden. Ik denk dat ik echt een veel betere scriptie zou kunnen schrijven -de studie überhaupt beter doen- als ik meer werkervaring in het archief zou hebben.
Maar dat schijnt niet te kunnen.
Of zou ik nog kunnen omschakelen naar deeltijd en de twee laatste vakken + scriptie in een jaar ipv een halfjaar afmaken en daarnaast werken?
Beste mededeeltijders
Geïnspireerd door de correspondentie van Ruud Yap ben ik ook in de pen geklommen en het het SIC op 5 aug jl. het volgende geschreven:
Verwijzend naar bijgevoegd schema deel ik u het volgende mede. Ik ben in februari 2009 begonnen met de master Archiefwetenschap. Dit is mijn tweede master (in 2003 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (drs.)). Ik wil mij als deeltijder herinschrijven voor het komende studiejaar, om mijn scriptie te kunnen voltooien. Dit is het enige dat ik nog moet doen voor deze studie, alle vereiste vakken zijn afgerond. Ik vrees echter aangeslagen te worden voor een instellingscollegeld van €10.500,-. Volgens het inschrijfbesluit 2011-2012 geldt het oude instellingstarief voor de nominale duur van de opleiding. De duur van de voltijdopleiding is 1,5 jaar. Ik ben altijd ingeschreven geweest als deeltijdstudent. Als deeltijdstudent heb ik dus 3 jaar om de opleiding te voltooien (In het inschrijvingsbesluit 2011-2012 staat dat de nominale studieduur voor een deeltijdopleiding door het College van Bestuur is vastgesteld op de voltijdse studieduur x 2 (1,5 x 2 = 3). Na het verbruik van de nominale studieduur is het instellingstarief (vermeld in artikel 1 tweede lid van het inschrijvingsbesluit 2011-2012) verschuldigd). Aangezien ik in februari 2009 met de master Archiefwetenschap ben begonnen, houdt dat in dat ik tot februari 2012 het wettelijk collegegeldtarief ben verschuldigd, zoals in de overgangsregeling is bepaald. Vanaf februari 2012 mag ik worden aangeslagen voor het hoge instellingstarief (€10.500,-).
Vandaag (11 aug) kreeg ik het volgende antwoord:
Het klopt dat je 3 jaar de tijd hebt (2x 1,5 voor de deeltijd duale master Archiefwetenschappen). In dat geval betaal je tot 1 februari 2012 het lage collegegeld. Het is niet mogelijk om een machtiging voor een half jaar af te geven. Daarom kan je een herinschrijfverzoek doen en een machtiging afgeven / collegegeld betalen voor het hele collegejaar (€ 1540,-). Mocht je na 1 februari nog ingeschreven staan voor deze opleiding, dan krijg je een naheffing voor het instellingstarief voor alle maanden die je na 1 februari 2012 ingeschreven hebt gestaan.
Ik heb dus nog de tijd tot februari 2012, de deeltijders die een half jaar later dan ik zijn begonnen, kunnen het volledige studiejaar 2011-2012 benutten tegen het fatsoenlijke tarief. Althans, dat is mijn interpretatie.
Een hele opluchting, nietwaar?
Met vriendelijke groet,
Riemer
Het Departement Mediastudies van de UvA en het Domein Media, creatie en Informatie van de HvA hebben op 30 maart j.l. bezwaar gemaakt tegen maatregelen van de UvA om ook bij bepaalde diplomastapelaars die de master Archiefwetenschap aan de UvA of de specialisatie archivistiek aan de HvA willen volgen het maximale instellingscollegegeld in rekening te brengen. Eind vorige week heb ik te horen gekregen, dat het College van Bestuur hun verzoek van 25 juli j.l. om voor hen het instellingscollegegeld gelijk te stellen met het wettelijk collegegeld heeft afgewezen. Een van de redenen is, dat het verzoek niet de instroom betreft in geregistreerde opleidingen, maar de instroom in trajecten van opleidingen. Voor de HvA geldt dat nu al en voor de UvA vanaf 2012, als archiefwetenschap onder het "brede label" cultureel erfgoed komt te vallen.
Voor de studenten die bij de HvA een tweede bacheloropleiding willen volgen, stelt het College de vraag of zij niet, al dan niet na een schakeltraject, kunnen instromen inde master Archiefwetenschap van de UvA. Verder heeft het College besloten het Departement Mediastudies en het Domein Media, creatie en Informatie de mogelijkheid te bieden een beurzenprogramma op te zetten specifiek voor de opleiding Archiefwetenschap, opgebouwd uit gelden verkregen van sponsoren.
Daarnaast stelt het college voor het overgangsjaar 2011-2012 een bedrag van in totaal E 60.000 ter beschikking om maximaal zeven studenten van de betrokken opleiding van de UVA een tegemoetkoming te geven in de kosten ter hoogte van het verschil tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Dit verschil bedraagt E 8787,-. Een bedrag van in totaal maximaal E 55.000,- wordt met hetzelfde doel ter beschikking gesteld voor maximaal tien studenten van de betrokken opleiding bij de HvA. Hier bedraagt het verschil tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld E 5487,-.
Wie voor deze tegemoetkoming in aanmerking komt kan ik op deze plaats moeilijk beantwoorden. De studenten die zijn toegelaten tot de master archiefwetenschap en die het maximale instellingscollegegeld moeten gaan betalen kunnen het beste direct contact met mij opnemen.
Theo Thomassen
Ik heb helaas geen goed nieuws van het SIC gekregen. Het blijkt dat ik de afgelopen twee jaar niet als deeltijdstudent voor de duale master archiefwetenschap ingeschreven ben geweest. Blijkbaar heb ik een fout gemaakt bij mijn inschrijving in sept. 2009 en mij niet gerealiseerd je de duale master ook in voltijd kunt volgen (de inschrijvingsmodule was niet erg duidelijk). Dat betekent dat ik feitelijk voltijdstudent ben geweest en de nominale studieduur per 01-09-2011 verstreken is, waardoor ik nu het hoge instellingstarief moet betalen. Mijn enige hoop is nu nog dat mijn officiele bezwaar gehonoreerd wordt.
Neem even direct contact met me op: theo.thomassen@uva.nl
Beste Vincent,
Ik zit in dezelfde situatie als jij. Ik heb gisteren telefonisch contact gehad met het SIC en hetzelfde te horen gekregen. Ik heb nu bij de Centrale Studentenadministratie een verzoek ingediend om mij toch tegen het wettelijk collegetarief in te schrijven. Tegen dat besluit kan je ook weer bezwaar aantekenen.
Om het verzoek in te dienen ga je naar www.uva.nl/vragen. Je zoekt een vraag uit waarbij je op een webformulier kan klikken (dit zijn bijna alle vragen). Vervolgens kun je inloggen met je studentnummer en wachtwoord. Ik kan je mijn verzoek toemailen wanneer je daar behoefte aan hebt.
Succes! Marieke
Ah...fijn te lezen dat ik niet de enige ben... Dank voor de tip. Fijn als je me jouw verzoek mailt.
Advies aan iedereen die wil worden toegelaten tot de master archiefwetenschap of de master al volgt en die niet het instellingstarief wil of kan betalen.
Schrijf je in ieder geval in via Studielink. De deadline is 31 augustus. Betaling kun je uitstellen tot 30 september. Als je dan nog niet hebt betaald, wordt je inschrijving vanzelf ongedaan gemaakt.
De deadline voor inschrijving voor de master Archiefwetenschap is verstreken, maar ik heb met het masterbureau afgesproken dat ze studenten die zich voor de ma AW inschrijven niet zullen afwijzen. De namen van studenten die zich al bij mij hebben gemeld heb ik voor de zekerheid al doorgegeven.
Iedereen is vrij om op zijn of haar manier de tegemoetkoming binnen te halen, maar ik wil graag coördineren en zo nodig jullie zaak bij het college bepleiten, bijvoorbeeld als het aantal gegadigden groter is dan het beschikbaar gestelde budget.. Vind je dit een goede benadering stuur mij dan per email een aan het College gericht verzoek, waarin je met redenen omkleed aangeeft dat je valt onder de categorie studenten die het instellingscollegegeld zouden moeten betalen, dat je hebt begrepen dat het College als tegemoetkoming geld beschikbaar heeft gesteld en dat je graag voor zo'n tegemoetkoming in aanmerking komt. Maar daarin ook duidelijk voor welke periode je die tegemoetkoming nodig hebt: misschien laat het Colllege ook degenen die al de master volgen en nog maar een paar maanden ingeschreven hoeven zijn onder de maatregel vallen. Ik zal tijdig met de aanvragen naar het CvB stappen en de betrokkenen in ieder geval vóór de deadline van 30 september op de hoogte stellen van de stand van zaken.
Het is niet onwaarschijnlijk dat het aantal gegadigden groter is dan zeven en ik weet dus niet of iedereen aan zijn trekken kan komen, maar we moeten dat in ieder geval proberen.
Neem in ieder geval contact met me op en geef deze mededelingen door aan potentiele belangstellenden die niet elke dag op Archief 2.0 kijken.
Theo Thomassen
Tweede Kamer, vergaderjaar 2011–2012, 26 643, nr. 219
Tevens stellen zij vast dat de opleiding archivistiek in gevaar komt door de langstudeerdersmaatregel. Hoe garandeert de staatssecretaris dat de archieven ook over 20 jaar goed beheerd worden?
De staatssecretaris antwoordt deze leden dat hij aandacht heeft voor deze problematiek. Hij heeft de betrokken onderwijsinstellingen gevraagd wat zij ondernemen om de toegankelijkheid te bewaken. De instellingen hebben hier op geantwoord dat zij geen uitzondering maken met betrekking tot de hoogte van het instellingstarief, maar wel een versnelling van het programma voor een deel van de studenten organi-seert, alsmede de mogelijkheid een beurzenprogramma op te zetten. Overigens is er meer nodig dan alleen een opleiding archivistiek voor een goed beheer van de archieven op de lange termijn. Daarom is ook de Archiefvisie geschreven.
Een schijnbaar nieuwe ontwikkeling die studenten Archivistiek kan raken. Heeft iemand hier al mee te maken?
UvA student krijgt extra rekening ondanks eerdere toezegging.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3190460/2012/02/20/UvA-student-krijgt-extra-rekening.dhtml
Ik had gehoopt en verwacht dat de 'vraagfinanciering' voor sectoren met een bijzonder maatschappelijk en economisch belang hier uitkomst zou bieden. Dik een maand geleden meldde staatssecretaris Zijlstra dat hij van plan is voor sommige deeltijdstudies speciale beurzen te verstrekken waarmee studenten buiten de langstudeerdersmaatregel zouden vallen. Omdat Zijlstra zelf rechtstreeks verantwoordelijk is voor de archiefopleiding, die ook een duidelijk maatschappelijk belang dient, lijkt het voor de hand liggend dat deze opleiding voor deze maatregel in aanmerking komt. Het lijkt me goed als BRAIN en KVAN hier op gaan aandringen bij OCW.
Wat een kapitaalvernietiging nu en op de langere termijn, de volledige teloorgang van een sector. De overheid/politiek laat zich weer eens kennen kennen als een hersenloos organisme. Sterkte aan iedereen die met de gevolgen van dit wanbeleid te maken heeft.
Als we als oud-studenten nog wat kunnen doen, laat maar horen.
Groet,
Marie-Christine
KVAN en BRAIN stuurden een brief naar de TK-fractievoorzitters over de gevolgen van het instellingscollegegeld. Bij Archiefwetenschap is het aantal studenten met tweederde(!) afgenomen. Een argument dat in de brief niet vermeld werd, maar steeds actueler wordt is de vergrijzing in archiefland. Als er geen aanwas is van nieuwe archivarissen worden de vrijvallende plaatsen van babyboomers niet meer opgevuld. Zie http://www.archiefbrain.nl/downloads/kamerleden_instellingsgelden_10_10_12.pdf voor de brief. Of het(nog) veel uithaalt is de vraag aangezien de universiteiten de tarieven bepalen, maar lobbyen is zeker hier hard nodig. Zie ook http://www.stcau.nl/wordpress/?page_id=33 voor de rechtszaak die rechtenstudenten aan de UvA startten tegen universiteiten vanwege het instellingscollegegeld. Die rechtszaak is nog steeds onder de hamer, en een uitspraak heeft ook gevolgen voor archiefwetenschappers in de dop.
Ik sluit me bij Eline aan: de plekken van mensen die met pensioen gaan worden al geruime tijd lang niet altijd weer ingevuld. En ik denk dat er genoeg gemotiveerde mensen, die zelf soms behoorlijk in hun opleiding hebben geinvesteerd, staan te trappelen om (weer) aan de slag te mogen, daar ben ik echt geen uitzondering in. Dingen die nog niet zo lang geleden als belangrijk werden beoordeeld kunnen nu sneuvelen in het kader van de bezuinigingen (denk aan de acquisitie particuliere archieven). Wellicht zal er meer aan de lobby moeten gebeuren en dan niet alleen ten aanzien van de opleiding. Door puur binnen de cultuursector te opereren is het archiefwezen nodeloos kwetsbaar. In tijden van crisis wordt dan te snel kortzichtig gedacht dat het een overbodige luxe is.