Webrichtlijnen Lagere overheid en stimulatie Web 2.0 rijksoverheid

  • jan 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 112
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Goed en slecht nieuws komen samen in een brief die de Minister van BZ op 13 januari aan de Tweede Kamer stuurde.Het slechte nieuws is wat mij betreft het niet verplicht stellen van de Webrichtlijnen voor de lagere overheden. Het had een mooie stimulans geweest om het niveau van websites omhoog te brengen zoals dat ook bij rijksoverheidsinstellingen gebeurd is.Het goede nieuws is dat er een webomgeving ontwikkeld wordt speciaal voor web 2.0 ontwikkelingen.Lees de volledige brief van de Minister.

Reacties

4 reacties, meest recent: 6 februari 2009
  • En toch ben ik blij dat er geen verplichting komt voor de webrichtlijnen, hoe goed een dergelijke standaard ook is. Op de een of andere manier behoud ik angst dat opgelegde regels en richtlijnen op het gebied van (internet)techniek uiteindelijk verdere innovatie gaat frustreren. Ik besef heel goed dat hier weinig rationale achterzit, maar er is zoveel mogelijk en de technische ontwikkelingen schieten zo hard alle kanten op dat de kans op beperking snel op de loer ligt. Wat er met die webomgeving 2.0 wordt bedoeld begrijp ik niet goed... Heeft dat betrekking op de websites/databases van de overheid? Dat de regering/minister web 2.0 tools zo van harte steunt, dat doet me goed! Van de andere kant... als archief 2.0 mainstream wordt... Tijd om wat anders te zoeken ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud: Juist de wildgroei van technische ontwikkeling noopt ons om goed na te denken over webstandaarden. Ik zou graag willen dat ik op een door mij gekozen platform met een door mij gekozen browser kan genieten van al die technologische ontwikkelingen. Het idee dat webrichtlijnen belemmerend werken gaat wat mij betreft niet meer op. Er zijn genoeg voorbeelden van innovatieve websites die wel degelijk voldoen aan de Webrichtlijnen (enigszins chauvinistisch: Beeldbank Nationaal Archief) @Ton de Looijer: Dat is geruststellend. Off-topic: een verklaring waaraan iedereen zich committeerd is volgen mij gewoon bindend in juridische zin is en dus "wettelijk".

    Verwijderde gebruiker
  • Ik ben ook niet zo voor het verplicht stellen van dergelijke richtlijnen. Volgens mij kun je instellingen beter op die andere manieren (die door de Minister worden genoemd) en door voorlichting stimuleren om te gaan voldoen aan de richtlijnen. Als mensen niet werken vanuit een verplichting, maar vanuit een overtuiging dat iets goed is, dan breng je een daadwerkelijk andere manier van denken en doen tot stand. De webrichtlijnen zijn dan geen uit te voeren wetsregel op papier, maar worden onderdeel van het denken van mensen over de toegankelijkheid van hun website en ze zullen dat dan eerder toepassen. En dat lijkt me een stuk positiever, aangezien je dan ook niet afhankelijk bent van nieuwe richtlijnen als de technologie zich vernieuwt. Door je overtuiging gedreven, zul je namelijk zelf je toegankelijkheid met die nieuwe technologie in overeenstemming brengen. Het blijft altijd een beetje dezelfde kwestie: is het verplicht stellen van een 'standaard' ook de beste manier om het doel van een standaard te bereiken? Ik vraag het me af. En wat die verkapte vorm van verplicht stellen betreft: ik ken de status van die 'verklaring' niet. Maar als die net zo'n geldigheid heeft als het handvest dienstverlening in het archiefwezen, dan is-ie net zoveel waard als het papier waarop-ie is geschreven...

    Christian van der Ven
  • Het krijgt wellicht nog een staartje: SP-parlementariër Ronald van Raak heeft staatssecretaris Bijleveld verzocht om de webrichtlijnen toch ook voor andere dan rijksoverheden verplicht te stellen (bron nu.nl). Voor meer leesvoer: een goed artikel over webrichtlijnen: "Webrichtlijnen: suf of sexy?".

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden