Weten of vergeten? Nieuwe handreiking AVG en Archiefwet voor infobeheer uit!
De langverwachte handreiking Weten of vergeten is uit! Deze brengt voor informatiemanagers en -beheer...
Wat heb ik allemaal in mijn depot uit of over de periode 1940-1945? Moet ik al die archieven over één kam scheren qua openbaarheid? En als ze openbaar zijn, kunnen ze dan ook online? Hoe weet ik of iedereen die erin voorkomt, is overleden? En als ze overleden zijn, moet ik dan nog rekening houden met de nabestaanden?
Na de richtlijn over de politiearchieven publiceert de Werkgroep AVG vandaag de concept richtlijn openbaarheid archieven uit of over WOII, die bij de meeste archiefinstellingen te vinden zijn. Vaak denkt men, dat deze archieven en verzamelingen een speciale behandeling verdienen, maar is dat wel zo?
Anders dan bij de richtlijn politiearchieven hebben we hier geen concrete termijnen genoemd per categorie. De diversiteit van de oorlogsarchieven is daarvoor eenvoudig te groot. Wel hebben we op een rijtje gezet met welke factoren en omstandigheden je rekening moet houden bij het bepalen van het openbaarheidsregime van dit type archieven en geven we daar veel voorbeelden van.
Op het concept van de Richtlijn openbaarheid politite-archieven kregen we veel zinvol commentaar. We hopen dit ook nu weer van jullie te krijgen!