Zotero

  • apr 2008
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 63
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Onlangs stuitte ik op een handige tool voor (archief)onderzoekers: Zotero.Het is een onderzoekshulpmiddel waarmee je persoonlijke dossiers kan maken op basis van content van webpagina's. Zotero is gratis verkrijgbaar als add-on voor de Firefox browser.Je kan met Zotero snapshots maken van websites, aantekeningen toevoegen, markeringen maken, tags toevoegen en zelfs bibliografische informatie rechtstreeks uit bibliotheekcatalogi plukken (geautomatiseerd voor ondersteunde bibliotheken): zo'n beetje alles wat je ook zou verwachten van een mijn-archief functie.En meer: Je kan de verzamelde gegevens exporteren naar verschillende formaten (o.a. Word, OpenOffice). Het integreert met Google, Amazon, Ancestry, Lexis Nexis, Bibliotheekcatalogi, nieuwssites.... Ze werken bovendien aan een server versie waarmee je online je dossiers kan delen en uitwisselen, globaal of met specifieke groepen.Ik ben onder de indruk van de uitgebreide mogelijkheden en het roept de vraag op, of aanhaken bij een dergelijke tool niet wenselijk is voor de archiefwereld. Veel bibliotheken ondersteuen Zotero al, waardoor de gebruiker eenvoudig literatuurverwijzingen kan opnemen in zijn dossier. Dit zou ook perfect zijn voor verwijzingen naar bijvoorbeeld inventarisnummers uit archieftoegangen.De sterke kant van Zotero is dat je het voor je volledige online onderzoek kan gebruiken en niet slechts voor één site. Van de andere kant werkt het alleen nog onder Firefox, en is het nog niet breed geaccepteerd bij ons publiek.Geinteresserden kunnen een kijkje nemen op www.zotero.org

Reacties

4 reacties, meest recent: 22 april 2008
  • Klinkt inderdaad heel erg goed, Pieter. Als ik m'n laptop weer erbij pak, met daarop Firefox, dan zal ik het eens voor het echie uitproberen. Ik denk dat het altijd slim is om na te gaan of je al niet bestaande tools kunt inzetten, alvorens je zelf gaat knutselen. Op dit moment kleven aan Zotero nog wel heel veel nadelen, maar er gebeuren daar dingen die je heel goed wilt gebruiken op je eigen site of zo. Een "mijn archief"-verhaal gaat natuurlijk een flink stuk verder dan dit, denk ik. Met Zotero vul je wel de archief- en boekenkast voor je historische werkplaats, maar het daadwerkelijke werken zelf kun je er niet. En ja.. het aantal van onze gebruikers dat Firefox gebruikt, zal miniem zijn. Wat wel erg sterk is, en wat bijna een "must have" is voor al onze archiefplannen, is het maken van een omgeving waarin je niet gebonden bent aan onderzoek op één website. Een ideale situatie is natuurlijk dat alle archiefdiensten samenwerken aan "mijn archief", maar de praktijk zal natuurljk zijn dat iedereen een eigen toko begint.. al is het alleen maar vanwege de vele praktische overwegingen die daarbij een rol spelen. Hmm.. Waar ik ineens aan denk. Op het BHIC willen we zeker in de toekomst binnen een nieuwe website veel meer gaan doen met het gebruiken en aanbieden van widgets en zo. Volgens mij is het daarna ook slechts een kwestie van tijd voordat handige hobbyisten zelf een "mijn archief" beginnen voor het hele archiefveld.

    Christian van der Ven
  • Een toepassing specifiek voor archieven, geschikt voor het hele archiefveld is inderdaad wat je graag wil. Al moet je daarbij volgens mij ook bibliografische verwijzingen in kwijt kunnen. Wat bedoel je precies als je het hebt over een mijn-archief toepassing die veel verder gaat? Hoe moet een onderzoeker daarin "werken"? Ik denk dan aan het leggen van verbanden tussen bronnen en het schrijven van teksten. Dit kan allebei ook met Zotero: - Het leggen van verbanden kan door het indelen van je bestanden in mapjes en door tagging - Schrijven doe je in je eigen tekstverwerker, en dat bestand kun je vervolgens uploaden Wat voor functionaliteit zie jij nog meer?

    Verwijderde gebruiker
  • Met het leggen van verbanden bedoel ik bijvoorbeeld het koppelen van een foto aan een bron of een verhaal, van het archief, van jezelf of zelfs van een ander. Het indelen in mapjes vind ik geen handige optie voor het leggen van die verbanden. Ten eerste kan ieder ding maar in één mapje staan, dus dat beperkt in verbanden. Ten tweede zijn de meeste mensen niet zo goed in het maken en vullen.. en onderhouden van mappenstructuren. Tagging is als indirecte manier om verbanden te leggen wel wat geschikter, alhoewel niet helemaal, omdat je geen informatie kwijtkunt over de reden van het verband, en het verband is nogal "los". Het schrijven van een verhaal in een tekstverwerker om het vervolgens te uploaden kan wel, maar is wat archaïsch. En wat als je het verhaal wilt aanpassen? Opnieuw uploaden? Ik zie meer in het online werken daaraan, in die omgeving. Dan kun je ook vanuit je "archief" en van elders bijvoorbeeld afbeeldingen (via verbanden) invoegen en zo. Deze twee beide zaken zijn overigens heel aardig uitgewerkt in Footnote (http://www.footnote.com) en in andere sites ook natuurlijk. Verder is - voor zover ik kan nagaan - Zotero nog redelijk voor jezelf. Ik zou die werkomgeving graag gecombineerd zien met functies die nu onze studiezaal en vooral de kantine vervullen: mensen maken een profiel aan, geven interesses op (onderzoeksonderwerpen bijvoorbeeld) en kunnen op die manier ook met medespeurders in contact komen. Dat als voorbeeldje. (Maar ik moet er nog beter naar kijken hoor.) Oké, eigenlijk wil ik alles, alles.. alles! :-)

    Christian van der Ven
  • Zotero lijkt mij gemaakt met een bepaalde doelgroep in gedachte: de (institutionele) onderzoeker. Deze gebruiker stelt andere eisen en verwacht onder andere ook off-line over zijn/haar onderzoeksdata te kunnen beschikken. Hoewel ook dit de trend lijkt te gaan worden (zie Google Docs offine), zijn de meeste Web 2.0 toepassingen nog niet zo ver. Toevallig was ik ook net tegen Zotero aangelopen toen ik wat aan het rondneuzen was tussen de Firefox extensies. Het is zeker een interessante tool en het zou wellicht geen kwaad kunnen om wat translators te maken voor Nederlandse archiefsites. Ik zal er eens naar kijken. Overigens is recent nog een ander product verschenen van het Center for History and New Media, de uitgever van Zotero: Omeka. Ze omschrijven het zelf als volgt: Omeka is a web platform for publishing collections and exhibitions online. Designed for cultural institutions, enthusiasts, and educators, Omeka is easy to install and modify and facilitates community-building around collections and exhibits. It is designed with non-IT specialists in mind, allowing users to focus on content rather than programming. Dat sluit misschien wat beter aan bij jouw wensen, Christian. Maar het doet nog niet alles, helaas...

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden