KIA tiendaagse OIAS - Preservering een naslagwerk bij het opstellen

  • mrt 2024
  • Eunice Vink
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 148
Eunice Vink
KIA Community
  • Enrico Koenen
  • Alice Strating

Samenvatting

Het opstellen van preserveringsbeleid kan een uitdaging zijn voor uw gemeente. Preserveren behelst vele onderwerpen en afhankelijk van het instapniveau moet je bepalen welke onderwerpen voor uw organisatie van belang zijn (need-to-have) en welke optioneel meegenomen of weggelaten kunnen worden (nice-to-have).

Preservering wordt door het Nationaal Archief gedefinieerd als het op zodanige wijze vastleggen, bewaren, beheren en beschikbaar stellen van digitale archiefbescheiden, dat deze ook na verloop van tijd raadpleegbaar, toegankelijk en authentiek zijn. Maar aan welke onderwerpen moet gedacht worden bij het opstellen van preserveringbeleid?

Dit document is opgesteld om gemeenten op weg te helpen met het opstellen preserveringsbeleid, er is namelijk al veel geschreven beleid aanwezig. Als richtsnoer zijn de onderwerpen die het Nationaal Archief heeft verwerkt in zijn preserveringsbeleid opgenomen, maar de paragraven verwijzen ook naar stukken en onderwerpen die andere overheidsorganisaties reeds hebben opgenomen. De uitdaging is om het preserveringsbeleid zo op te stellen dat het passend is voor uw organisatie.

VNG stelde dit beleid op in samenwerking met gemeente Venlo, Peel en Maas en het Stadsarchief Amsterdam.

Tenslotte hebben we niet geprobeerd over te doen wat er is maar meer te verzamelen wat er al is zodat als je aan de slag gaat met preserveringsbeleid je daar inspiratie uit kunt halen. Heeft u vragen over het naslagwerk preservering dan kunt u contact opnemen met gripopinformatie@vng.nl.

Preservering een naslagwerk bij het opstellen vind u hier.