Presentatie Handreiking en symposium De Oorlog Online
Samenvatting: De komende jaren worden steeds meer archieven uit en over de Tweede Wereldoorlog openbaar, ook online. Daarbij komen vragen op: Is het risico niet te groot, dat er gevoelige informatie in zit van personen die nog leven? En dat er nog auteursrecht op rust? Hierover gaat het symposium op 30 mei in Amsterdam.
Reacties
wordt dit ook gekoppeld aan het 3e open overheid actieplan?
Beste Joe,
Dank voor je reactie. Het Actieplan en ons eigen jaarplan zijn 2 wezenlijk verschillende zaken. Ik zal proberen om dat kort toe te lichten.
Het derde Nationale Actieplan Open Overheid, 2018-2020 is inmiddels vastgesteld en komt voort uit het samenwerkingsprogramma 'Democratie in Actie' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de VNG en belangenverenigingen van het lokale bestuur. Dat is een heel ander traject en staat ook los van de Kennisplatforms van het Kennisnetwerk Informatie en Archief van KVAN/BRAIN, Nationaal Archief, Archief 2.0, e.a.
Bij het derde Nationale Actieplan Open Overheid ligt de nadruk op lokale democratie. Het actieprogramma bevat 11 actiepunten van het ministerie en haar netwerkpartners. Daartussen zitten voor informatieprofessionals best interessante zaken tussen zoals het ontwikkelen en implementeren van een open WOB en pilots 'Open by design'. Deze Actielijnen volgen we zeker, maar we zijn er als Kennisplatform geen actiehouder van.
Mocht er onder de leden van het Kennisplatform Openbaarheid behoefte en ambitie bestaan om toe te werken richting het Actieplan of actiehouderschap dan nodig ik jullie graag uit om deel te nemen aan het kernteam voor het Jaarplan.
Kan ik jou hiermee noteren als lid van het kernteam Jaarplan?
Beste groet,
Jeroen.
bedankt Jeroen voor het aanbod.
ik mijn beleving heb ik nog niet genoeg kennis opgedaan aangaande openbaarheid.
wel wil ik actief bijdragen aan de ontwikkeling van openbaarheid en welke gevolgen dit kan hebben voor de (nederlandse) maatschappij.
mijn ambitie is op het moment om uit de verschillende platforms kennis te delen en halen om binnen mijn organisatie te kijken waar we staan in ontwikkeling en wat de toekomst voorbereding moet zijn.
de stelling die ik ook heb aangaande openbaarheid en internet deling is dat open data=euwige data.
niet zozeer dat de orginele beheerder dit eeuwigdurend bewaard.
doordat data open beschikbaar is zal deze ook vrij makkelijk weer gereproduceerd kunnen worden.
al dan niet met context en of ontbreken van betrouwbaarheid van deze informatie.
bedankt voor het ophelderen.
Ja, ik wil meedenken met je!
Hoi Theo,
Wat fijn! Zullen we voordat we een afspraak plannen nog even afwachten of er nog meer collega's zijn die willen meedenken?
Beste groet,
Jeroen.