Wie denkt mee over het jaarplan 2019 voor het Kennisplatform Openbaarheid?

  • okt 2018
  • Jeroen Padmos
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 37
Jeroen Padmos
Informatierecht
  • Violet
  • Theo Vermeer
  • joe jansen


Beste leden van het Kennisplatform Openbaarheid,

Het is er weer de tijd voor: het jaarplan. De afgelopen jaren heb ik als aanjager het opstellen van een jaarplan voor dit Kennisplatform om praktische redenen steeds op me genomen. Het jaarplan 2019 zou ik graag samen met een (kern)groepje leden van dit platform doen.

In 2015 hebben we voor het Kennisplatform Openbaarheid als doel geformuleerd:
Het netwerk beoogd een plek te bieden waar kennis en kunde op het gebied van (actieve) openbaarheid samenkomen. De nadruk ligt op doen: het netwerk wordt gekoppeld aan concrete pilots en projecten die passen bij de ambities van de deelnemers. ‘Zoek de samenwerking en ga het gewoon doen!’, is het motto.

Waar willen we ons in 2019 (en misschien ook daarna) op richten en hoe gaan we dat realiseren? Wat hebben we daarbij nodig? Ik ben opzoek naar ideeën, het liefst zo concreet mogelijk. Maar bovenal naar leden die willen meedenken en vooral willen meedoen. Ik nodig jullie daarom graag uit om gedurende een middag met elkaar te brainstormen en vervolgens ook vast te leggen wat we in 2019 op willen pakken. Via een consultatie rondje wil ik ook de andere netwerkleden in de gelegenheid stellen om input te leveren.

Ik stel voor om via een Datumprikker een geschikte datum te prikken waarop we bij elkaar komen. Natuurlijk zijn we voor een bijeenkomst welkom bij het Nationaal Archief, maar een andere locatie in het land is ook mogelijk.

Voor meer informatie, vragen, opmerkingen, input en aanmelden kun je me mailen via jeroen.padmos@nationaalarchief.nl

Beste groet,

Jeroen Padmos.

Reacties

5 reacties, meest recent: 5 november 2018
  • wordt dit ook gekoppeld aan het 3e open overheid actieplan?

    joe jansen
  • Beste Joe,

    Dank voor je reactie. Het Actieplan en ons eigen jaarplan zijn 2 wezenlijk verschillende zaken. Ik zal proberen om dat kort toe te lichten.

    Het derde Nationale Actieplan Open Overheid, 2018-2020 is inmiddels vastgesteld en komt voort uit het samenwerkingsprogramma 'Democratie in Actie' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de VNG en belangenverenigingen van het lokale bestuur. Dat is een heel ander traject en staat ook los van de Kennisplatforms van het Kennisnetwerk Informatie en Archief van KVAN/BRAIN, Nationaal Archief, Archief 2.0, e.a.

    Bij het derde Nationale Actieplan Open Overheid ligt de nadruk op lokale democratie. Het actieprogramma bevat 11 actiepunten van het ministerie en haar netwerkpartners. Daartussen zitten voor informatieprofessionals best interessante zaken tussen zoals het ontwikkelen en implementeren van een open WOB en pilots 'Open by design'. Deze Actielijnen volgen we zeker, maar we zijn er als Kennisplatform geen actiehouder van.

    Mocht er onder de leden van het Kennisplatform Openbaarheid behoefte en ambitie bestaan om toe te werken richting het Actieplan of actiehouderschap dan nodig ik jullie graag uit om deel te nemen aan het kernteam voor het Jaarplan.

    Kan ik jou hiermee noteren als lid van het kernteam Jaarplan?

    Beste groet,

    Jeroen.

    Jeroen Padmos
  • bedankt Jeroen voor het aanbod.
    ik mijn beleving heb ik nog niet genoeg kennis opgedaan aangaande openbaarheid.
    wel wil ik actief bijdragen aan de ontwikkeling van openbaarheid en welke gevolgen dit kan hebben voor de (nederlandse) maatschappij.
    mijn ambitie is op het moment om uit de verschillende platforms kennis te delen en halen om binnen mijn organisatie te kijken waar we staan in ontwikkeling en wat de toekomst voorbereding moet zijn.
    de stelling die ik ook heb aangaande openbaarheid en internet deling is dat open data=euwige data.
    niet zozeer dat de orginele beheerder dit eeuwigdurend bewaard.
    doordat data open beschikbaar is zal deze ook vrij makkelijk weer gereproduceerd kunnen worden.
    al dan niet met context en of ontbreken van betrouwbaarheid van deze informatie.

    bedankt voor het ophelderen.

    joe jansen
  • Hoi Theo,

    Wat fijn! Zullen we voordat we een afspraak plannen nog even afwachten of er nog meer collega's zijn die willen meedenken?

    Beste groet,

    Jeroen.

    Jeroen Padmos

Trefwoorden