Gebruikers en onderzoeksbeleving
Het is zover, de kleine, een dochter, Nienke genaamd, van ruim 8 pond is geboren. Nu komt het erop aan...
"Stadsarchief Amsterdam zoekt partners: alle militieregisters van Nederland online" kopte de blauwe katern van het laatste archievenblad dat zaterdag l.l. bij mij in de bus viel. Het stadsarchief van Amsterdam gaat met dit initiatief proberen de militieregisters, die bij vele archiefdiensten aanwezig zijn online te gaan brengen en gebruikers te motiveren deze toegankelijk te maken. Daarbij wijzend op het groot potentieel genealogen en vrijwilligers dat we in Nederland hebben.
Allereerst vind ik het goed dat ons grootste stadsarchief van Nederland samenwerking zoekt. Er is daar heel veel expertise over toegangen en digitaliseren.
Op dit terrein is landelijk ook nog een ander initiatief. Wat denk je van een project als wiewaswie (gehuisvest 50 meter van het stadsarchief overigens) waar getracht wordt bronnen online toegankelijk te krijgen voor het publiek. Dit alles met een grote subsidie uit de PRIMA regeling. Dit project richt zowel op het toegankelijk maken als het benutten van historische persoonsinformatie.
Tot slot is het Centraal Bureau voor de Genealogie met steun van een SenterNovem (inmiddels Agentschapnl) subsidie, bezig met het creëren van een omgeving waar onderzoekers al deze informatie kunnen gebruiken voor het maken van stambomen: StamboomNederland. Kortom veel activiteiten.
Kortom veel activiteiten op hetzelfde terrein door overheids of semi-overheidsinstellingen.
Ik hoop dat al deze instellingen en initiatieven kunnen afstemmen en samenwerken zodat we niet twee keer hetzelfde gaan doen en dus twee keer zoveel uitgeven. Het is immers overheidsgeld en ik vind dat je daar efficiënt mee moet omgaan. Natuurlijk is er inhoudelijke afstemming nodig zodat we niet, net als in het verleden, dezelfde bronnen door twee verschillende instellingen zijn geïndexeerd. Maar het is al heel moeilijk alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zeker zo belangrijk is dat software open-source beschikbaar komt en gebruik wordt gemaakt van open standaarden (hoewel we die het terrein van nadere toegangen nog niet echt hebben). Subsidiegevers zouden dat als strenge voorwaarde voor verstrekking moeten hanteren.
Erfgoed Delft eo heeft, onder andere om deze uitgangspunten te bevorderen, samen met de overige deelnemers, besloten, de Digitale Stamboom als open-source beschikbaar te gaan stellen.
Reacties
Bennie, Digitale Stamboom gaat toch op in WieWasWie ? Wat is dan het nut van het vrijgeven van de broncode van software waar niets meer mee gebeurt ? Of is het de bedoeling dat WieWasWie die broncode gebruikt ? Maar daar is toch al de bouwfase van gestart ?
Jules, Nou zo eenvoudig als jij het nu schets ligt het niet. Digitale Stamboom (DS) blijft als zelfstandige software bestaan en wordt beschikbaar gesteld aan WieWasWie als collectieregistratiesysteem. Je zult hoe dan ook je toegangen moeten beheren. Het is overigens de bedoeling dat je ook aan WieWasWie ook kunt bijdragen door andere collectieregistratiesystemen. Je kunt natuurlijk ook alleen de Digitale Stamboom gebruiken zonder bijdrage aan DS. Wat je ook kiest de broncode komt beschikbaar.
Hallo Bennie, Ik denk niet dat open source voor software voor indexering van archieven echt kan werken omdat de hoeveelheid ontwikkelaars die hier actief aan bij zullen dragen niet zo groot zal zijn. We denken meer aan Software as a Service. Maar nu eerst maar kijken of genoeg archieven mee willen doen met hun militieregisters. Delft ook?
Ellen, Hoeveel ontwikkelaars heb je dan minimaal nodig ? Open Source biedt vrijheden o.a. om ook andere ontwikkelingen er op aan te (laten) sluiten (denk aan mashup mogelijkheden). Bij SaaS is dat niet per definitie het geval. Bovendien speelt het kostenaspect m.b.t licenties bij open source niet (overige kosten natuurlijk wel).
Ellen, Er zit wel een verschil in open-soruce en software as a service. Ze sluiten elkaar niet uit. Het een heeft te maken met de wijze van beschikbaar stellen en beheer (SAS) en de andere de manier waarop software wordt ontwikkeld en kan worden doorontwikkeld en hergebruikt (OS). Natuurlijk is de kritische massa voor echt Open Source zoals dat bijvoorbeeld bij een Joomla, Drupal of Mediawiki erg klein. Maar er zijn veel vormen van open-source zoals bijvoorbeeld met enterprise (bijgekochte ondersteuning van een leverancier) varianten maar waar de kernsoftware wel vrij beschikbaar is. Maar nogmaals ik vind het een heel mooi initiatief en ben natuurlijk bezig te inventariseren wat deelname voor Delft zou kunnen betekenen. Er ligt natuurlijk een digitaliseringsplan waar dit (nog) niet was opgenomen. Er zijn ook al veel projecten met vrijwilligers maar toch... Mijn eerste berekening leert dat de kosten mee gaan vallen en ik zeker geneigd ben hier een positief advies voor te gaan meegeven. Delft zelf heeft alleen al 105 militieregisters (complete serie 1818-1922) maar we hebben nog een hoop kleine opgeheven gemeenten en enkele GR deelnemers waar het erg verspreid is in het archief en de ene keer inschrijvingsregisters zijn en de andere keer weer ander soort registers.. Dat wordt dus nog even uitzoeken..... Tot slot en dat was ook de insteek van dit blog, hoop ik dat we de krachten, kennis en kunde bij archieven kunnen bundelen en delen waardoor we een groter rendement gaan halen.
Jules, Bennie, Wow, een complete serie gemeentelijke registers in Delft! Daar ben ik in Amsterdam jaloers op! Onze oudste registers dateren van 1840. Dat het nog flink puzzelen is wat nu precies waar zit hebben wij ook gemerkt. Over sommige aspecten van die 19e-eeuwse administratie kun je je blijven verwonderen. Zo heb ik vragen over de ontwikkeling van de alfabetisering bij de militieregisters, en de literatuur gaat tot nu toe nog niet in op de details van de administratie. Maar ook daar komen we met elkaar vermoedelijk snel achter in een project als dit. Wat betreft de manier van ontwikkelen van de indexeringssoftware staan alle opties nog open. Kennisuitwisseling over een open standaard voor metadata voor indexen is gelukkig al wel gestart, met een bijeenkomst op initiatief van het Nationaal Archief.