Objecten
Gisteren laaide bijna de discussie weer op over de objecten wel of niet afdekken door een glasplaat/vi...
Dit bericht is het tweede in een serie, waarin ik terugblik op interessante of opvallende berichten die de afgelopen week op het web verschenen zijn. Na een maandje bekijken we of deze berichten in een behoefte voorzien. Laat dus vooral even een reactie achter om te laten weten wat je hiervan vindt! Ook aanvullingen zijn van harte welkom!
Deze week:
Stellen het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo ruim duizend foto's beschikbaar aan Wikimedia.
Wordt de website Utrecht Open Data gelanceerd. Doel is om op verschillende manieren een lokale open data infrastructuur te stimuleren. Het project lijkt nog in de plan-fase, voorlopig staat helaas er nog geen data op de site.
Wordt de website GenealogieOnline uitgebreid met een koppeling naar scans van aktes die bij het Regionaal Archief Tilburg op de site staan.
Oordeelt de rechter dat de bouw van WieWasWie gegund moet worden aan het consortium HintTech/Mindbus. In eerste instantie was de opdracht gegund aan een consortium waar ook de opsteller van het technisch bestek deel van uitmaakte, maar volgens de rechter hadden zij hierdoor een oneerlijk voordeel. In een reactie verklaart de Stichting Archiefprogrammatuur blij te zijn om aan de slag te kunnen. Mindbus is in stamboomkringen al bekend van de Digitale Stamboom.
Is er weer het nodige te doen over privacy. De publieke data van honderd miljoen gebruikers van Facebook zijn te downloaden. Ook blijkt dat opsporingsdiensten de privacyregels overtreden bij het raadplegen van de telecomdatabank CIOT. Zie ook de blogpost van Edwin Mijnsbergen.
Wordt de scanweergave van Ancestry uitgebreid met een overzicht van andere bronnen over dezelfde persoon. Hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de bronnen die gebruikers hebben gekoppeld aan personen in hun database.
Sluit Amersfoort aan bij de 3D-manie met stereoluchtfoto's in Google Maps die met een 3D-bril te bekijken zijn.
Lanceert de New York Public Library de Map Rectifier, een website waar het publiek mee kan helpen aan het georefereren van kaarten. Zie ook Christians blogpost hierover en de discussie over must-haves voor kaartenapplicaties elders op deze site.
(naar aanleiding van de reacties:)Deze week:
Acquireerde de Amerikaanse National Archives de Grace Tully Collection, met meer dan 5.000 documenten uit de tijd van Franklin D. Roosevelt, verzameld door Grace Tully (en haar voorgangster), de persoonlijk secretaresse van Roosevelt. Een uniek inkijkje in de gang van zaken op het WItte Huis ten tijde van het Roosevelt-tijdperk.
Reacties
Mooi overzicht weer! Bedankt! Aan Wikimedia worden overigens "ruim 1.000 foto's" geschonken, geen "duizenden" - of ik heb de verkeerde berichten voor me. Blijft een mooi initiatief natuurlijk, alhoewel de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat de pr groter is dan het geschenk. Het project van Bob's Genealogie Online valt al de hele tijd op. Na het RAT is ook het BHIC nog toegevoegd en zo elke dag eentje meer. Vanuit het archiefwezen mag er wel een mooie bos bloemen richting Bob! :-) Wat mij verder nog opviel, was dat de Amerikaanse National Archives de Grace Tully Collection acquireerde, met meer dan 5.000 documenten uit de tijd van Franklin D. Roosevelt, verzameld door Grace Tully (en haar voorgangster), de persoonlijk secretaresse van Roosevelt. Een uniek inkijkje in de gang van zaken op het WItte Huis ten tijde van het Roosevelt-tijdperk.
Handig zeg, zo'n overzicht. Ik heb nu geen aanvullingen.
@Christian Bedankt voor je aanvulling en correctie! Wat betreft de schenking aan Wikimedia, daarnaast staan er inmiddels ook al meer dan 1.000 foto's op Flickr The Commons en die groeit per kwartaal. Die mogen natuurlijk ook weer toegevoegd worden aan Wikimedia.
@Yvette: Dat laatste klopt volgens mij niet. Voor zover ik weet geldt voor Flickr The Commons namelijk een "no known copyright restrictions"-verhaal, dus kort vertaald: het is niet bekend of er auteursrecht op berust. Terwijl voor gebruik op bijvoorbeeld Wikipedia onomstreden bekend moet zijn dat er géén copyright berust op materiaal - ben ik door schade en scande wijs geworden. ;-) (Maar misschien dat anderen andere ervaringen hebben.) Ik zou er eens linkjes bij moeten zoeken.
@Christian Je hebt inderdaad gelijk, zie dit onderdeel op Wikimedia Commons waarin gezegd wordt dat de status onduidelijk is.
@Yvette: Aha, kijk aan. Er waren er blijkbaar al meer die met dezelfde gedachten rondliepen, anders zouden ze dit onderwerp niet in de FAQ hebben opgenomen. Voor instellingen die gewoon weten hoe het zit met het copyright is die aparte licentie van The Commons helemaal niet handig - dat blijkt maar weer. Fijner zou het zijn als die gewoon konden kiezen uit óf die "no known copyright restrictions"-licentie óf een normale CC-licentie. Maar goed, The Commons is natuurlijk vooral opgezet door de LoC voor wie die aparte licentie noodzaak was. Helaas lijkt deelname aan The Commons sindsdien hard gekoppeld aan het gebruik moeten maken van die vage licentie. Anyway, daar ging het allemaal niet over... Ben aan het afdwalen. ;-) Goed dat jij die info al zo snel op wist te snorren - ik heb er nog niet eens naar kunnen zoeken. (Tenminste, ik heb er nog geen prioriteit aan gegeven.)
Vandaag pikt nu.nl ('Nationaal Archief geeft foto's aan Wikipedia') het nieuws over de foto-'donatie' aan Wikimedia Nederland op. Ik zie verder dat er 13 september een evenement omheen is georganiseerd. "... Tijdens dit evenement presenteert het Nationaal Archief ruim 1.000 foto's uit de ANEFO persfotocollectie. Deze collectie bevat portretfoto's van de meeste Nederlandse politici en foto's van vele beroemde en minder beroemde gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de Nacht van Schmelzer, de formatieperikelen van 1977 en de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé. Bij veel foto's zal een Wikipedia-lemma bestaan, voor andere zal het puzzelen, debatteren en graven zijn...." (bron Eventbrite: 'Nationaal Archief joins Wikipedia') Ook leuk, op Eventbrite wordt opgemerkt: 'Graag tot 13 september, in Nieuwspoort!'