Masterscriptie over digitaal informatiebeheer onder de Archiefwet
Voor mijn Masterscriptie Public Information Management (Erasmus Universiteit Rotterdam) heb ik onderzo...
Luud van Regionaal Archief Tilburg lanceerde het idee voor een twittercampagne onder archieven, zoals al gaande was onder bibliotheken. Die twitterden foto’s van boekenplanken met #LibraryShelfie. Dat moest onder archieven ook lukken, toch? Ik (Jojanneke) polste bij een paar collega-archieven en kreeg redelijk positieve reacties terug. Tijd om het depot in te duiken en wat grappige foto’s te maken met archiefplanken. Luud was het model en was wel in voor een geintje.
Vrijdag 21 februari postte Luud zijn eerste shelfie. Na het weekend twitterde ik de eerste #ArchiveShelfie namens het archief. Ik nodigde via een Nederlandstalige en een Engelstalige tweet archieven uit om deel te nemen. Ik benaderde de actief een paar archieven in het buitenland. En ik stuurde een mail naar communicatiemedewerkers in vele archieven, met de vraag mee te twitteren, Facebooken of Instagrammen.
Vrijwel meteen stroomden de reacties binnen. Archieven uit Canada, Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland, Amerika, Brazilië, Zwitserland, Engeland, een aantal Nederlandse archieven deden al snel mee en plaatsten foto’s uit hun depots, mensen aan het werk, ludieke opstellingen van archiefdozen (het BHIC kwam met een smiley, iets wat ons niet was gelukt), romantische plaatjes (die uit Wenen, prachtig!).
Andere geïnteresseerden reageerden en begonnen het te volgen. Onze eigen begin tweets werden ontelbare keren geretweet, en vanuit die retweets weer geretweet. Jawel, hier was sprake van een olievlek, zelfs een hype?
An Old Hand dacht het volgende: “I feel the Dutch are rather leading the way on the #archiveshelfie front...”, maar al snel nam ‘het buitenland’ het over.
Beth Astridge liet weten: “Enjoying #ArchiveShelfie - helping dispel the myth of "dusty archive stores". Rows of boxes make me happy!” Canadian War Museum meldde: “We'll be down in the vaults on Thursday - stay tuned for an #ArchiveShelfie then!” Archieven tipten elkaar, spoorden elkaar aan mee te doen. Vanuit @RATilburg werd alles gevolgd, werd in het Duits, Engels of Frans gereageerd. Na een paar uur begon ik het overzicht kwijt te raken en wilde het overzicht terug! Ik besloot op Storify een story aan te maken, waar via Twitter een verzameling is aan te leggen. Instagram en Facebook werkt hier ook op, maar dat werd (nog) niet veel gebruikt. Bij elke keer opslaan en publiceren van een update op Storify is het mogelijk de genoemde twitteraars een ‘mention’ te sturen. Die mentions met een verwijzing naar Storify werden dan weer als favoriet opgeslaan en geretweet. Twitteraars stelden het op prijs dat zij genoemd werden, dat zij bewaard werden in de story van #ArchiveShefie. Veel archieven tipten niet alleen het volgen van #ArchiveShelfie, maar ook het lezen op Storify. Ik dacht na 12 uur dat de hype wel over zou zijn, dat we met zijn allen uit-geshelfied waren, maar nee hoor, woensdag rond het middaguur kwamen er weer vele nieuwe bij, veel uit Nederlandse archieven. En hoe zit het nou buiten Twitter? De hashtag werkt immers net zo goed op Facebook en Instagram. Woensdagavond 26 februari (na iets van 36 uur) waren er nog maar 3 meldingen op Facebook en iets van 6 op Instagram (van Luud en mijzelf…). En dat terwijl zoveel archieven ook op Facebook zitten. Wat is nou de kracht van een actie als deze? Het is spontaan ontstaan, gewoon begonnen (terwijl er al #collectievissen is, waar veel archieven al twitteraandacht mee genereren) en omarmd. Twitterende archivarissen lijken er lol in te hebben, in te zijn voor een geintje en zijn bereid om daar tijd in te steken. Is het de behoefte een ‘stoffig imago’ af te schudden? Is het de behoefte om internationaal contact te hebben met collega’s? Of om gezamenlijk iets te doen, samen iets leuks/moois/grappigs/interessants te laten zien? Voor ons als initiator was die laatste reden een motivatie om dit te starten. Maar vooral wilden we dit gewoon eens uitproberen, kijken hoever zoiets kan komen, kijken hoever de kracht van een gezamenlijke hashtag kan reiken. Nou, best ver dus.
In totaal zal ik er iets van 10 uur mee bezig zijn geweest (paar foto’s maken, uitnodigen, bijhouden, reageren, Storify bijwerken). Dat kan met minder. Ik vond het zo leuk, dat ik om 22.30 uur nog via Facebook contact had met het Österreiches Staatsarchiv. Die betrokkenheid is leuk, maar is niet noodzakelijk. De hashtag doet zijn werk zelf. We zullen gaan zien hoelang de hype blijft leven.
Reacties
Prachtig initiatief! Het is leuk om te doen, leuk om te zien en je krijgt er positieve energie van.
En fijn dat de smiley wordt gewaardeerd. :-)
Het was een hele leuke actie! Het is inderdaad een kwestie van gewoon beginnen en de rest volgt dan gewoon ;-) Op @askarchivists en @folowanarchive werd de #ArchiveShelfie ook redelijk snel opgepikt door volgers en het ebt nog wat na met enkele RT's. Goed idee om het met storify vast te leggen. Dat werkt goed en het is leuk om een snel overzicht te hebben. Goed idee om de archiefboel weer eens wat op te schudden met de #ArchiveShelfie, zeker in deze tijd, nu de aandacht toch steeds meer naar de wettelijke taken uitgaat en de publiekstaken meer op de achtergrond dreigen te raken.
Dank Christian en Anneke voor de complimenten op 'dé internethit' van dit moment! Ik heb al ideeën voor een vervolg.
En Anneke, mijn inspiratie haalde ik ook echt uit jouw initiatieven met #loveheritage op Valentijnsdag en #heritagebeasts op Dierendag. Ik vraag me nu nog af hoe we meer Zuid-Amerikaanse, Aziatische, Oost-Europese en Afrikaanse archieven erbij kunnen trekken, die miste ik nu nog een beetje.
@Jojanneke Leuk om te horen! :-) Op 10 juni (9 juni international archives day maar dat is op tweede pinksteren) organiseren we weer een twitteractie. Dit keer is het thema, op verzoek van Duitsland: WOI in archieven. Als je meer internationale deelnemers wilt is het handig om het iets langer van te voren aan te kondigen, er een blogpost in het Engels aan te wijden en veel te retweeten en te reageren op de bijdragen en proberen aan te bij archiefaccounts met veel volgers te interesseren (oa followanarchive en askarchivists;-) ) En storify is een goed idee. Dat doen heeft Karen uit Africa ook een keer voor een internationale twitteractie van followanarchive en askarchivists gedaan. Helaas had ik op de #ArchiveShelfie dag super weinig tijd, want ik rolde van de ene vergadering in de andere, dus ik moest heel snel even actie ondernemen om er op in te haken, maar ik kon jammergenoeg jullie actie niet stevig promoten. Maar als ik langer van te voren weet wat er komt kan ik beter tijd inplannen om een actie te promoten via die internationale accounts en via die en diverse accounts ook al zorgen voor materiaal - in dit geval - archiveshelfies. Als de actie op accounts met veel (archief)volgers eenmaal goed is opgepikt en er wordt flink geretweet, dan heb je meer kans op meer deelnemers die meer met elkaar delen. In Amerika zijn er enkele vooraanstaanden op archiefgebied, zoals Kate Theimer (archivesnext) en Melissa Manon (archivesinfo) kun je ook via een tweet op de hoogte stellen van je actie. In Scandinavië kun je Charlotte Jensen (charlotteshj) interesseren. In Australië Bradley Headland (bradheadland) en in Afrika Karen du Toit (karentoittoit) en SABC Radio Archive (SABCRadioArc). In Latijns-Amerika is Paco Fernández erg actief (pacofernandez). En in Nederland gaat het helemaal goed als Christian meedoet! In Duitsland is Thomas Wolf (eiserfeldwolf) erg actief. De oosteuropese archieven beginnen nu een beetje op Twitter te komen. Dat heeft misschien nog even wat langer tijd nodig. En verder, maar dat had je al gedaan, een paar landelijke archieven in verschillende landen rechtstreeks benaderen. En... als je een hele dag wilt organiseren, bijvoorbeeld op 27 februari, dan begint de dag voor Azië en Australië voor ons al rond 10 of 11 uur de avond er voor op 26 februari en eindigt de dag pas voor ons op 28 februari, als Amerkia gaat slapen. Dus een twitteractiedag duurt best lang :-) Nou, dat waren zo een paar ervaringen ;-) Nogmaals, een hele leuke actie, die #archiveShelfie! En ik ben heel benieuwd naar je ideeën voor een vervolg!
@Anneke, veel dank voor je uitgebreide info! Fijn dat je dat deelt.
Op zich hadden niet het idee maar 1 dag te twitteren met deze #. Laat het maar zo lang duren als er leven in zit!
Super 10 juni WOI dag. Reken er maar op dat wij meedoen.
@Jojanneke Leuk dat jullie weer meedoen met de International Archives Day Twitteractie! In de loop van het voorjaar zullen we weer blogposten plaatsen op Follow An Archive en Ask Archivists. Dan kunnen archieven zich alvast voorbereiden.
En leuk dat #ArchiveShelfie gewoon kan doorlopen!