Verslagen #conf01 Koning of Bedelaar: Rien Wols
Voor de inleiding bij dit verslag: zie het eerste verslag. Kies uw positie, ken uw bezoeker (praktijk)...
Verslag van de eerste keynote tijdens de KVAN-dagen 2013: Challenges, Choices, Collaboration
Sheila Anderson ziet dezelfde uitdagingen als wij zien: aan de ene kant steeds meer digitaal archief waar we iets mee moeten, maar aan de andere kant ook nog steeds analoog archief wat we moeten digitaliseren, willen we niet dat het in de vergetelheid raakt. Als Google het niet vindt, bestaat het immers niet. En dit liefst allemaal gelinked en semantisch.
Sheila kiest daarom voor samenwerking, in dit geval met de Digital humanities: samenwerken, digitaliseren, verrijken en linken.
Samen werken
Na haar uitleg staat me een beeld bij van projectgroepen waarin digitalisering, toegankelijkheid en onderzoek integraal worden opgepakt. Archivarissen lichten in een workshop voor onderzoekers de archiefbronnen toe, onderzoekers zetten hun vraagstellingen uiteen en formuleren daaropvolgend wensen ten aanzien van de toegankelijkheid van de bron. En samen wordt bekeken hoe als bijvangst van het uiteindelijke onderzoek annotaties en opgedane kennis van de wetenschapper de toegang van de archivaris weer kunnen verrijken.
Op die manier wordt de kloof gedicht tussen de digitaliserende archivaris en de onderzoekende (geestes)wetenschapper, om een verondersteld digitaal drama te voorkomen. Deze vorm van samenwerken geeft betere garanties op een manier van digitaliseren die bruikbaar is voor onderzoekers en waarvan het onderzoeksproces bovendien weer tot verrijking van de toegangen leidt. Als het ware wordt een voortdurende cirkel gedraaid waarin archieven worden gedigitaliseerd, toegankelijk gemaakt, gebruikt voor onderzoek, en op basis daarvan weer verrijkt. En misschien dat op die manier ook gerichter financiering is te vinden.
Koude hap
Geïnspireerd wachtte ik daarom af toen Sheila haar verhaal zou gaan ondersteunen met voorbeelden uit de praktijk. In plaats daarvan werden echter een aantal projecten opgediend die smaakten als een koude hap. Ho, begrijp me niet verkeerd, want de genoemde projecten zijn nog steeds prachtige projecten waar we veel van kunnen leren. Maar ook projecten die al jaren lopen en waarvan de lessen inmiddels bij vele Nederlandse archiefdiensten worden toegepast. Wat Sheila aanprees als "could be very interesting" is in vele van onze instellingen al dagelijkse praktijk. Bovendien gingen die projecten qua samenwerkingsvorm bij lange na niet zo ver als het eerdere beeld dat me zo inspireerde.
Het blijft me verbazen hoe ons regelmatig oude wijn in nieuwe zakken wordt verkocht. Zo'n citizen archivist bijvoorbeeld, waar Sheila op het laatst helemaal blij van werd, die noemen we toch gewoon een vrijwilliger?
Kortom
Een anti-climax dus, een presentatie voor de KVAN-dagen van pak-em-beet vijf jaar geleden. Maar goed, alhoewel ik door Sheila's verhaal niet blown away ben, ben ik wél geïnspireerd om meer, inniger de samenwerking met toekomstige gebruikers, zelfs geesteswetenschappers te zoeken op het vlak van digitaliseren en ontsluiten. Kent iemand dergelijke voorbeelden? Best practices?
In ieder geval wil ik me eens verdiepen in het project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) omdat ik begreep dat daarin zo'n innige samenwerking tot stand werd gebracht.
(Foto: ook kleine Liesbeth houdt niet van een koude hap...)
Reacties
Hi Christian, Ik vind het jammer dat je de keynote van Sheila Anderson als een koude hap hebt ervaren, maar tegelijkertijd ben ik erg blij met je opmerking dat de lezing en de aandacht voor de ontwikkelingen in de digital humanities je ook inspireert tot meer samenwerking, zélfs met de geestwetenschappers ;) Er zijn verschillende voorbeelden van projecten waarbij gedigitaliseerde data door historici (of andere geesteswetenschappers) in samenwerking met ICT-ers zo worden bewerkt dat er gestructureerd in kan worden gezocht. Je kent ze vast ook, en Ivo Zandhuis en ik hebben er ook een aantal genoemd in onze presentatie. Gisteren kwam er nog een nieuwe tool online beschikbaar voor het zoeken in brieven van geleerden, geschreven in de 17e eeuw. EHRI is een ander soort project. Het richt zich niet zozeer het op gestructureerd toegankelijk maken van gedigitaliseerde documenten en archieven zelf, maar meer op het verbinden van archieven en collecties die Holocaust gerelateerd zijn. Het gaat hier met name om de beschrijvingen van de archieven en collecties. Het project is geïnitieerd vanuit een onderzoeksbehoefte: onderzoek naar de Holocaust stimuleren o.a. door de geografisch verspreidde bronnen (analoog en digitaal) beter vindbaar te maken. EHRI staat niet op zichzelf, een ander lopend project dat erop lijkt (en waar Sheila Anderson ook in participeert) is CENDARI. Groeten, Petra
@Petra: Dank voor je uitgebreide reactie.
Om misverstanden te voorkomen, die 'koude hap' betrof naar mijn smaak vooral het tweede deel van de keynote, waarin Sheila enkele 'oude' voorbeelden etaleerde en het vervolgens had over crowdsourcing en zo. Bezoekers die transcripties maken die wij vervolgens online kunnen zetten, puntjes verzamelen door een scan te indexeren en zo. Allemaal dingen die niet "could be interesting" zijn, maar al dagelijkse praktijk.
De lancering van dat ePistolarium is natuurlijk een schot in de roos. Vast afgestemd op jullie presentatie. ;-)
Toevallig dat ik zojuist nog via een tweet werd geattendeerd op de laatste e-data&research nieuwsbrief, die onder andere over dat ePistolarium schrijft, maar ook over het bredere kader. Interessant om te volgen.
Zo kwam ik onder andere op wat informatie terecht over congressen die er op dit vlak zijn geweest. Waar geen enkele archivaris bij aanwezig was. Da's jammer. Misschien is dat iets om eens over na te denken: meetup regelen tussen archivarissen en geesteswetenschappers (wie heeft daar goede ingangen?). Bronnen pitchen, onderzoeksdromen ventileren, elkaar leren kennen. Kijken wat er uit voortkomt.