Digitale (studie)coach over informatievaardigheden
Als student aan de Open Universiteit, bezoek ik regelmatig de website van de OU. Ik vind er veel algem...
Tijdens de restauratie van de kruiswegstaties die in 'de Kluis' van Valkenburg hangen werd achter een ingelijste statie een briefje gevonden uit 1895.
Dit briefje is te bekijken op de site van 'de Kluis' www.dekluisvalkenburg.nl bij restauratie 2010 en actuele foto's.
Is er iemand die ons kan helpen met het lezen van de tekst op dit briefje?
Wim Hulsche
Deze kruiswegstatie's dateren uit 1862 aan de hand van oude geschriften.
De binnenkruisweg in de kapel werd aangebracht in 1862 op het feest van Maria Boodschap, door Pastoor Scholtes van Schin op Geul met als getuigen twee paters Redemptoristen. De 14 voorstellingen in een houten raamwerk werden ten geschenke gegeven door F. de Villers-Masbourg, weldoener van de Eremitage.
Reacties
Wim, ik had nogal moeite het briefje op de website te traceren, maar misschien ligt dat aan mij. Voor ieder ander: je vindt het via deze link, en dan ergens onderaan. Lezen kan ik het niet, maar daar hebben we toch zat andere specialisten voor. Hopelijk laten die hun ogen even over het briefje gaan.
Dag Christian, Leuk dat je reageerde, ik had het overigens goed bedoeld met mijn aanwijzingen maar moet ik in het vervolg toch nog duidelijker met een directe link zoiets aangeven. Wim Hulscher
Echt iets die bedreven is in Duitse paleografie, die moeten er in de buurt van valkenburg genoeg te vindenzijn... Jan Willem Klein
Om het briefje nog beter (van dichtbij) te kunnen bekijken zie deze link. Helaas is mijn kennis van paleografie niet goed genoeg om dit te oncijferen, maar misschien helpt deze vergrote afbeelding anderen?
Dan zal ik maar een poging wagen (onder enig voorbehoud,vooral wat de naam betreft): "Ich Eremit Klemens Selinger (?) hebe [= habe] diese Kreuzweg selbst gemacht 1895" Jan Willem Klein
Beste Jan Willem Klein, Heel hartelijk bedankt voor uw reactie, we kunnen, hoe raar dat ook klinkt, een stukje Kluisgeschiedenis bijwerken want deze Heremiet was niet de allerbraafste die we hier als Kluizenaar hebben gehad. Hij heeft dus de antieke kruisweg die in 1862 geschonken was verkocht en deze 'nieuwe' zelf gemaakt. Ook heeft hij zijn eigen voornaam dus met een K geschreven. Clemens Salingré, geboren op 10 mei 1857 te Merrhede (D.)volgde hem op 1 december 1892 op en vertrok weer op 26 april 1905. Hij heeft de Kluis en vooral de kapel zeer verfraaid. Het hoofdaltaar, banken de kruisweg in de kapel zijn door hem bezorgd. Maar hij had ook een andere kant, op zijn bedeltochten deed hij zich als zeer vroom voor en wist de mensen te imponeren, vooral omdat hij de kapel goed onderhield. Maar ondertussen gingen veel kostbaarheden en antiquiteiten door verkoop verloren, o.a. een antiek kruisbeeld en kruisweg. Op 26 september 1905 vluchtte hij in stilte naar Aken met de opbrengsten van zijn bedeltochten en oplichterijen. In de Kluis vond men toen een andere Duitser, Baden, die de aftocht moest dekken. Ook bij hem werd ingebroken en al het geld werd meegenomen, alleen zijn spaarbankboekje werd op de Goudsberg teruggevonden, rechtopstaande in het veld. Men zegt dat er nog een flinke som, wel tegen de duizend gulden bijeen georganiseerd was.