De macht aan de eindgebruiker?

  • aug 2007
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 7
  • 35
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker

Een collega stuurde mij een link voor de Beeldbank Oostende. Dat zelf laten uploaden van foto's blijft een interessant fenomeen. Ik ben zelf erg vóór. Gelukkig kan het BHIC dit straks ook aanbieden op onze nieuwe site.Bij deze Oostendse site vroeg ik me wel af of het opgeven van al die persoonlijke gegevens wel nodig is. Ook het je akkoord verklaren met voorwaarden lijkt me wat formeel. In het algemeen vraag ik me af of het niet beter is om gewoon die foto online te laten zetten en er iemand simpelweg tags aan toe te laten voegen.Maar misschien is dat iets waar de huidige generatie nog te onbekend mee is (alhoewel het eigenlijk een soort ouderwetse trefwoorden zijn natuurlijk.. dus wat is het probleem dan?). Meer de Flickr-manier dus, die voor het Picture Australia-project prima werkte om afbeeldingen binnen te halen.Allemaal aannames. Eigenlijk zou ik bij zo'n beheerder van die databank gewoon eens moeten opvragen wat de ervaringen zijn, bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de foto's en beschrijvingen. Dat soort dingen. Daar zouden we zelf ook weer wat van kunnen leren!Dit herinnerde me trouwens weer aan een andere discussie, waarin Bart van der Meij de vraag stelde: "Zijn wetenschappers en professionals in staat voldoende 'los te laten' om 'macht' aan de eindgebruiker te geven?"Wie kent er voorbeelden - ook van buiten het archiefwezen - waarin met meer of minder succes de macht bij de eindgebruiker is neergelegd?

Reacties

7 reacties, meest recent: 25 augustus 2007
  • Persoonlijk ben ik er nog niet van overtuigd dat het ongebreideld laten uploaden van foto's door bezoekers een heilzame weg is. Het is natuurlijk wel een feit dat er nog heel veel prachtig beeldmateriaal in particuliere handen is dat wij als archieven graag zouden willen opnemen in onze collecties. Je ziet op meerdere plaatsen websites ontstaan die deze faciliteit wel bieden, maar verder niet persé gelinked zijn aan een archiefinstelling. Als grootste bezwaar beschouw ik dat er zo ontzettend veel foto's worden gemaakt dat enige selectie wenselijk is. En of je dat aan de bezoeker kunt overlaten is nog de vraag. Een website waar de "eindgebruiker" (overigens een hopeloze term, want wie is de gebruiker?) de macht heeft is het Geheugen van Tilburg. Daar kun je zonder tussenkomst van een redactie je foto's met verhalen kwijt als je daar behoefte aan hebt.http://www.geheugenvantilburg.nl

    Verwijderde gebruiker
  • Ik ben ook niet van het *ongebreideld* laten uploaden, Luud.. maar wel via een tussenstap. Daarom vind ik dat PictureAustralia-project zo geweldig. Iedereen kan daar z'n foto's vrij uploaden naar Flickr, maar wil je nou dat je foto ook daadwerkelijk bekeken wordt om eventueel te worden opgenomen in de *gezuiverde* collectie, dan zijn er wat voorwaarden. Zo moet er dan een beschrijving bij, moet de kwaliteit van een bepaald niveau zijn enzovoort. Aan PictureAustralie dragen talloze particulieren bij, maar ook vele instellingen. Op de website vind je daarover meer informatie. De term "eindgebruiker" kwam letterlijk uit de vraag van Bart, trouwens. Ik gebruik zelf nooit woorden met het woordje "eind" erin.. ha, ha! ;-) Die "geheugen van.."-websites vliegen trouwens ook als paddestoelen uit de grond hè?!

    Christian van der Ven
  • Edwin, bedankt hoor.. Deze websites kosten me m'n weekend! ;-) Maar serieus.. fijn dat je al deze initiatieven hebt verzameld. Er zitten hele mooie bij. Zelf was ik eerder vooral al onder de indruk van de McMaster University Libraries. En dan vooral de manier waarop zij nu eens niet langs de kantjes zijn gaan knippen, maar gewoon de organisatie radicaal hebben heringericht! Ik heb zelf met enige regelmaat contact met de persoon die sterk bij het project rond hun aanwezigheid in Second Life (SL) betrokken is, Krista Godfrey. Hier haar blog: http://theweelibrarian.wordpress.com/Onder andere heeft zij in SL een pilotproject rond inlichtingenwerk gehad, dat volgens haar redelijk succesvol was. Het is kort geleden geëindigd, ik heb haar daar nog niet over gesproken - vakanties en tijdzones - maar waarschijnlijk zal ik hier binnenkort wel over bloggen.

    Christian van der Ven
  • Ik maak me zelf ook regelmatig schuldig aan het gebruik van de term 'eindgebruiker'. Dit omdat ik het belangrijk vind dat we ons realiseren dat de eigen medewerkers ook gebruikers van het systeem zijn (maar dan met een bijzondere rol). 'Eindgebruiker' is voor mij dus iemand van buiten de instelling. Maar met archief 2.0 zal de rol van beheerder/producent en eindgebruiker/consument steeds verder vervagen, dus misschien zijn we toe aan nieuwe begrippen!

    Verwijderde gebruiker
  • Die rolverandering is een van de kernpunten tijdens al mijn presentaties over dit soort onderwerpen. Of we nieuwe begrippen nodig hebben, dat weet ik niet.. maar als we de oude blijven gebruiken, dan hebben ze in ieder geval een nieuwe uitleg nodig. Tijdens mijn eerste Zuidland-bijeenkomst - september vorig jaar - gaf Theo Thomassen een presentatie waarbij dit ook aan de orde kwam. Ik zal hem vragen deze te mogen uploaden. In ieder geval vind ik dat we - wij en onze klanten - allemaal dezelfde rollen moeten kunnen hebben.. en steeds meer al hebben of krijgen. Soms zijn wij beheerder, soms leverancier, soms zelfs producent, steeds meer ook consument. En voor onze klanten geldt dat de meesten consumeren, maar velen ook produceren en leveren, sommigen zelfs beheren. We krijgen het maar druk met al onze rollen.. ha! :-)

    Christian van der Ven

Trefwoorden