Mein Kampf (Mijn Kamp) online: v.k.a.

  • aug 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 33
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Het (ook door mij) gerespecteerde instituut de Koninklijke Bibliotheek gaat nazistische lektuur (kranten) online op Internet plaatsen, vanaf medio september.

Alles moet kunnen tegenwoordig ? In een tijd waarin veel mensen een obsessie ontwikkelen voor de 'vrijheid van meningsuiting' (die de nazi's onderdrukten).

Wat vind ikzelf daar eigenlijk van ? Mensen (ik ook) zijn nieuwsgierig en het zal wel spannend zijn om ze te lezen... Waarom is de Tweede Wereldoorlog zo interessant ? Misschien omdat gewone mensen toen het verschil konden maken ?

Ik vind dat deze kranten en andere nazistische publicaties wel geraadpleegd moeten kunnen worden. Vooral t.b.v. wetenschappelijk onderzoek. (Hoe weet ik dat, of mensen het gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek ? Via een openbare bibliotheek kan men Mein Kampf wel te leen krijgen, weet ik). Maar om ze nou voor 'Jan en alleman' integraal op Internet te zetten gaat mij wel erg ver. Wat doet Jan c.s. er allemaal mee ? Daar zal vast wel over nagedacht zijn, maar dan is mijn volgende vraag:

Mein Kampf (in het Nederlands: Mijn Kamp): wanneer komt dat integraal op Internet (incl. vertaling) ?

Want waarom het ene wel en het andere niet ?

Wat vindt de beroepsgroep van archivarissen (en bibliothecarissen) hier eigenlijk van ?

Of kunnen/willen/durven we geen standpunt in te nemen of een reaktie te geven ?

(P.S.: ik las vanmorgen een interview met de in Nederland pas ontdekte joodse schrijver van 100 jaar: Hans Keilson, geboren in Berlijn: boek opnieuw uitgegeven bij Van Gennep: 'In de ban van de tegenstander'. Lijkt mij interessant !)

Reacties

4 reacties, meest recent: 27 augustus 2010
  • In vind dat een vreemde redenatie, "wel voor wetenschappelijk onderzoek". Alsof wetenschappers altijd zo integer en mensvriendelijk zijn. Die hebben ook meegewerkt en meegedacht over vernietigingskampen en -wapens. En doen dat nog iedere dag. Of denk je dat er alleen maar sufferds in die ideeën geloven? Alles wat je achter slot en grendel zet is interessanter dan wanneer je dat niet doet. Wel eens van de "Index" gehoord? De verboden boekenlijst van de katholieke kerk? Wat mensen er mee gaan doen, dat weet ik niet, kun je dat wel in alle gevallen voorspellen? Oh ja, nog dit: Mein Kampf staat al jaaaaaren online, ook in het Nederlands, eenvoudig te vinden via Google. Zo gauw overheden beslissen dat informatie niet voor iedereen beschikbaar is, gaan mijn nekharen overeind staan.

    Verwijderde gebruiker
  • Mijn reaktie (enigszins bijgewerkt) op Luud de Brouwer wil ik u niet onthouden: Beste Luud, bedankt voor je reaktie. Je hebt gelijk v.w.b. die wetenschappers. De 'Index' van de Katholieke kerk heb ik inderdaad van gehoord. Het boek van Hitler online op Internet wist ik niet. Is het de verantwoordelijkheid van de individuele burger wat hij/zij met de informatie doet ? Jouw laatste zin over de 'betutteling' door overheden: MOET ALLES DAAROM MAAR KUNNEN ? vr. groet, Wim v.d. Hoonaard.

    Verwijderde gebruiker
  • Beste Wim, Of "alles moet kunnen", daarvan ben ik niet overtuigd. Ik denk altijd terug aan de tijd dat communisten en communistische literatuur als verwerpelijk werden beschouwd. De hetze van McCarthy in de USA en de Berufsverboten in West-Duitsland. Historisch misschien wel verklaarbaar, maar eigenlijk domweg verkeerd. Het is vaak zo dat de mensen die het willen lezen, de informatie toch wel in handen krijgen. Illegaal. Als je het openbaar maakt, is controle soms veel eenvoudiger en maak je het minder spannend. Bovendien: wie bepaalt wat er wel gelezen mag worden en wie niet? Geert Wilders straks? Ik ben bijzonder huiverig voor overheden die kennis willen verstoppen, of sturen. Groet, Luud ****** Wims reaktie hierop: (vr. 27 aug. 2010): Beste Luud, Eigenlijk ben ik het helemaal met je eens. De voorbeelden die je noemt zijn mij ook bekend. Maar jouw opmerking dat toch 'niet alles moet kunnen' en m.b.t. 'Geert Wilders c.s.' blijven toch te denken geven. Met vriendelijke groet, Wim van den Hoonaard

    Verwijderde gebruiker
  • DISCUSSIE HIERMEE GESLOTEN ? Ik zag dat de KB (Koninklijke Bibliotheek) op 24 augustus een DEBAT heeft georganiseerd voor allerlei betrokkenen en belanghebbenden en geïnteresseerden over het integraal publiceren van nazistische kranten e.d. op Internet. Het wachten is nu blijkbaar op wat het Ministerie van Justitie hiervan vindt, zo begrijp ik uit de tekst op de website van de KB.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden