We kijken terug op een mooie elfde week van Grip op Informatie!
Van 27 maart tot en met 3 april 2025 organiseerden we weer voor de elfde keer de week van Grip op Inf...
Er is veel potentie voor KIA, en daar zetten we graag samen op in. Dat was de conclusie van de stuurgroep KIA bij het vaststellen van de opdracht voor de komende jaren. Afgelopen week zetten de verschillende deelnemers gezamenlijk de handtekening onder dit document, waarmee duidelijk is welke koers KIA tot en met 2027 vaart.
De nieuwe opdracht is het resultaat van ‘Kansen voor KIA’, een verkenning die in 2022 startte naar de rol die KIA kan spelen in het veranderende speelveld. Niet alleen de verdere digitalisering en de toenemende aandacht voor informatiebeheer, maar ook de groei van KIA zelf zorgden ervoor dat het nodig was om te definiëren welke rol KIA de komende jaren kan spelen bij het verbinden van archief- en informatieprofessionals en het laten groeien van kennis binnen de community.
De samenstelling van de stuurgroep is herijkt, passend bij de inhoud van de opdracht. Nieuw in de stuurgroep zijn de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg, naast de VNG als vertegenwoordiger van de gemeentes. Ook het ministerie van BZK heeft nu zitting, vanwege de gezamenlijke verantwoordelijkheid van OCW en BZK rondom informatiehuishouding en informatieprofessionals. OCW blijft de opdrachtgever, en het NA blijft de beheerorganisatie waar KIA praktisch en technisch is ondergebracht. Ook KVAN en KNVI blijven deelnemers. De UvA, NDE en RDDI zijn niet langer in de stuurgroep vertegenwoordigd.
Lees de opdracht in bijgevoegd document.
Reacties
Aangepast op 3 april
Van harte gefeliciteerd aan alle leden van de community, het KIA team en de (oude- en nieuwe) stuurgroepleden!
Wat een mooi plan ligt er voor 2024-2027 klaar.
Op naar de volgende fase, namelijk die van groei! Van Kansen voor KIA, naar Groeien met KIA. ;-)
Veel succes, ik blijf jullie volgen!
(afbeelding is natuurlijk een grapje, met dank aan Canva)
Aangepast op 4 april
Ik vind het persoonlijk jammer dat het lijkt dat KIA kiest voor een beperkte scope van informatiehuishouding. Ik maak dat op uit de nieuwe samenstelling van de stuurgroep. Met het vertrek van NDE (en eerder al DEN?) dreigt de kennisuitwisseling met musea, kunst, cultuur en media buiten beeld te raken, ondanks dat recent de Task Force Museum Archieven de keuze heeft gemaakt om van KIA gebruik te gaan maken. Ik merk dat ik me als digitaal cultuur/erfgoedprofessional, die dagelijks met informatiehuishouding bezig is, minder herken in de discussies en kennisdeling op KIA. Tegelijk zie ik geen alternatief.