Wie weet waar de wampum is?
Onlangs kreeg ik een verzoek via de mail van een onbekende, Ze vroeg me of ik haar kon helpen om een A...
MyHeritage.com koopt Nederlandse start-up Zooof.comExact drie jaar na de opening van zijn bedrijf verkoopt Jean-Paul Busker zijn genealogiesite Zooof.com aan de 'multinational' MyHeritage.De overname is onderdeel van een stammenstrijd tussen een handjevolgrote familiesites.
Het Israelische bedrijf MyHeritage neemt voor een onbekend bedrag in contanten het Amsterdamse Zooof.com over en diens 350.000 profielen, ingevoerd door 145.000 leden.
Zooof ging op 6 februari 2007 van start met als doel de familiebanden tussen zo veel mogelijk mensen tedocumenteren. Die banden zijn alleen zichtbaar voor de directbetrokkenen. Buitenstaanders kunnen niet in de online stambomen spitten.
Jean-Paul Busker: “Geni.com ging drie maanden na ons online en groeit hard. Alsje net als ik met een klein team werkt dan heb je een bak geld nodig omovereind te blijven, zeker als je geen verdienmodel hebt. Ik sprak metAncestry.com en benaderde MyHeritage me. Ik ben onder de indruk van defocus op genealogie van de laatste. Ze matchen niet alleen op basis vannamen maar ook gezichtsherkenning met foto’s. Ze groeien heel hard”.
Busker en zijn team verhuizen niet mee naar de nieuwe eigenaar. Of de merknaam Zooof blijft bestaan weet hij niet.
De marketingdirecteur van MyHeritage, Mario Ruckh, zegt in eenpersbericht: “Nederland is één van de belangrijkste markten voorfamilie geschiedenis wereldwijd. Het verleden van de Nederlanders alsontdekkingsreizigers en koopvaarders betekent dat er over de helewereld mensen met Nederlandse wortels zijn. In ons netwerk zien we datvan alle landen, de Nederlanders de grootste stambomen bouwen”. RuckhsIsraelische bazen zijn bezig een internationaal conglomeraat te bouwen van digitale stambomen. Afgelopen vrijdag maakten ze nog de overname bekend van OSN uit Duitsland. Dat bedrijf is in Nederland bekend van de site Verwant.nl. Doorde overnames breidt MyHeritage.com zijn bestaande posities in de VS,het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en Australië uit naarEuropese markten zoals Duitsland, Nederland en Polen. Delaatste overname door MyHeritage stamt uit september 2008. Toen kochthet Kindo Network, uit Rusland. In diezelfde maand maakte het eennieuwe kapitaalinjectie bekend. Accel Partners en Index Venturesinvesteerden samen nog eens 15 miljoen dollar in het bedrijf. OprichterGilad Japhet verwierf sinds 2004 in totaal 24 miljoen dollar aan extern groeigeld.MyHeritagebevindt zich, met zijn 49 miljoen leden, in een strijd om digitalebloedsporen met Geni.com en Ancestry.com. De Israeliers hebben 540miljoen profielen in hun bestand zitten. Busker: "Uiteindelijk gaat heter om wie het grootste bestand heeft".
Ancestry.com ging in september 2009 naar de beurs en haalde daarmee 100 miljoen dollar nieuw kapitaal op. De koers van het aandeel is vrij stabiel rond de 14 dollar per aandeel. Het bedrijf heeft 1 miljoen betalende leden.
Auteur: Erwin Boogert / Emerce.nl
Reacties
mvg, Bob CoretGenealogie Online (met maar 8,8 miljoen voorouders... ;-)
Lees ook de scherpe artikels van Tamura Jones over de rechtmatigheid van overdracht van de gegevens, de belofte van gratis en de communicatie over de overname (welke er had moeten zijn gezien de gebruiksvoorwaarden):
MyZooof
It's Our Tree
DynasTree Free Tree Promise
MyHeritage growing through Acquisitions
Ja Bob, inderdaad lijkt het erop dat er juridisch niet heel zorgvuldig is gewerkt. Maar users kunnen elke dag hun gegevens verwijderen (hoop ik). De waarde van de bedrijven ligt toch in de profielen en wat er mee kan en mag. Dat de verkoop niet conform de eigen gebruiksvoorwaarden schijnt te zijn gelopen, is nu de deal fait-a-complis is, niet per se relevant voor wat erna gebeurt. Welke opties hebben de users? De les is dat je online in de gaten moet houden waar je je gegevens achterlaat. Zelfs Facebook kon geen gegevens deleten (alleen offline houden tot je weer inlogd). Niet elk belang weegt even zwaar. De kleintjes worden opgeslokt door de groteren; vaak een voordeligere manier om je concurrentie positie te verstevigen (dan door organische groei of financiele injecties. ......Wie is de volgende? ;-) Bob Coret zei:
Lees ook de scherpe artikels van Tamura Jones over de rechtmatigheid van overdracht van de gegevens, de belofte van gratis en de communicatie over de overname (welke er had moeten zijn gezien de gebruiksvoorwaarden): mvg, Bob Coret Genealogie Online (met maar 8,8 miljoen voorouders... ;-)
MyZooof
It's Our Tree
DynasTree Free Tree Promise
MyHeritage growing through Acquisitions
> De waarde van de bedrijven ligt toch in de profielen Ja, maar vertrouwen is ook een groot goed! Als je je gebruikers niet goed behandeld, daalt het aantal profielen... > De les is dat je online in de gaten moet houden waar je je gegevens achterlaat. Te meer daar commerciële belangen boven gebruiksvoorwaarden kunnen gaan...