Foto's geocoderen en wiki loves archives (kvandag 2)

  • jun 2011
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 39
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven

Met enige vertraging een verslag van dag 2 van de KVANdagen. De presentaties van de KVAN-dagen staan inmiddels online.

Nadat Goffe Jensma het kievitsei gevonden had en concludeerde dat het nut van de fysieke studiezaal hoofdzakelijk (of eigenlijk alleen) ligt bij de historische sensatie of ervaring want op internet kan nu al heel veel en straks alles gevonden worden, volgde een ontspannen tweede dag met drie sessies tussen de pauzes in waar ik er twee uitlicht (DNA van BRAIN heb ik ter kennisgeving aangenomen).

De voor mij meest nuttige sessie was ongetwijfeld die over de de koppeling van de beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden met de gemeentelijke GIS-applicatie. In Nijmegen zijn we namelijk met précies hetzelfde bezig, inclusief de aanbesteding voor een nieuwe GIS-applicatie. Amersfoort (waarvan ik de presentatie helaas gemist heb) heeft al een tijd geleden gekozen voor een geheel nieuwe, cultuur-historische kaartapplicatie met Googlemaps omdat de gemeente van de GIS-applicatie geen publieksversie wilde hebben. Nu wil de gemeente aansluiten met (historische) data bij Amersfoortopdekaart.

Leeuwarden heeft gekozen voor een zeer nauwkeurige maar daarmee ook tijdrovende geocodering van de foto's door handmatig foto's op de juiste locatie op een kaart te plaatsen én de windrichting aan te geven waar je naar kijkt. Als deze slag door middel van vrijwilligers gemaakt is, heb je wel een geweldige verrijking van je foto's die daarmee zelfs heel mooi in streetview getoond kunnen worden, zoals bij Historypin. Wij gaan in Nijmegen vooralsnog voor de grove geocodering door de straatnamen uit de fotobeschrijving te koppelen aan een straatnamenlijst mét coördinaten. Het is mogelijk een leuk crowdsourcingproject om foto's (die uit je eigen straat) op de exact juiste plaats (voor je huis) te zetten. Bij Flickr en Picasa is dat al een bekende optie en met Mapit1418 is er al de software. Bij het geocoderen van foto's door middel van googles geocoding api (zoals door De Ree voor archieven.nl) is het overigens wel opletten. Google heeft namelijk als voorwaarde dat je met deze tool verkregen coördinaten alleen op googlemaps mag gebruiken/tonen. De coördinaten zijn dus meer van google dan een onderdeel van je eigen metadata die je dus niet vrij kunt delen en wijken af van de Nederlandse en internationale standaard (als ik het goed begrepen heb). Overigens staat dit los van de keuze om googlemaps te gebruiken (lees hier meer over in dit rapport) maar die keuze heb je pas als je vrij beschikbare coördinaten hebt.

De derde, helaas niet zo druk bezochte (het was een lange terugreis), sessie waren de voor mij al bekende presentatie van Maarten Brinkerink en die van Maarten Zeinstra over Wiki loves archives met hun pleidooi om media toe te voegen aan Wikimedia. Dit levert je als instelling niet meteen heel veel extra verkeer naar je website op maar zorgt er vooral voor dat de foto's of films veel en veel meer gebruikt (want dat mag dan) en bekeken worden. Eigenlijk niets op tegen, tenzij je op inkomsten door bestellingen rekent en dus niks vrij wilt weggeven. Bedenk wel dat het alleen gaat om materiaal waarvan het auteursrecht is verlopen of waar je zelf het auteursrecht van bezit.

Christian van der Ven vertelde over de experimenten van het BHIC met Wikipedia waarbij het niet om media ging maar om het verrijken van artikelen met archiefkennis. Ook hier was het gebruik van de informatie in de artikelen (althans het aantal kliks) vele malen groter dan op diezelfde informatie op de website van het BHIC. De hele presentatie staat online net als de tips . Als ervaringsdeskundige een kleine waarschuwing vooraf, het is niet makkelijk om zo maar even een artikel op wikipedia te maken of aan te passen. Ik probeer al twee weken drie artikelen aan te passen naar aanleiding van het online komen van een familiearchief maar kom er maar niet aan toe om het helemaal goed voor elkaar te krijgen.

Reacties

3 reacties, meest recent: 3 juli 2011
  • Zie nu pas je verslag, Ernest. Naar aanleiding van de laatste alinea: om welke artikelen gaat het en wat is het probleem?

    Christian van der Ven
  • het probleem is tijd, om artikelen over drie generaties Ivens aan te vullen met kennis uit de inleiding van het familie-archief. Probleem is minder de wiki-taal maar meer de inhoud (je wilt het ook meteen goed doen) en de oorspronkelijke versie van het wiki artikel respecteren. Het is soms makkelijker om blanco te beginnen en gewoon een hele eigen tekst te plaatsen dan een bestaand artikel aan te vullen. Deze week nieuwe poging.

    Ernest Verhees
  • @Ernest: Dat is zeker waar - ik heb dat ook zo ervaren. Aan de andere kant vind ik het wel leuker en op een bepaalde manier ook spannender om een bestaand artikel aan te passen, dan om een nieuw artikel te beginnen. Maar het is inderdaad tijdrovender. Ik lijk me er ook altijd erg van bewust dat ik in de tekst van een ander aan het rommelen ben. En wat zal die ander daarvan vinden hè?

    Christian van der Ven

Trefwoorden