Wout van der Reijden over het DUTO-raamwerk, het internationaliseren ervan en de rol van het Nationaal Archief
Wout van der Reijden, Coördinerend adviseur Recordkeeping, is de afgelopen jaren betrokken geweest b...
Tijdens het KIA-evenement ‘Working Out Loud’ op 26 september stond het versterken van het communitygevoel centraal, met ‘archiveren en informatiebeheer’ als thema. Het werd een dag van samenkomen en verbinding. We blikken terug.
KIA-leden arriveerden bij Beeld & Geluid in Hilversum voor een dag vol uitwisseling. Simone Haenen, dagvoorzitter, legde uit dat de bijeenkomst bedoeld was om elkaar te leren kennen, ideeën uit te wisselen en gesprekken aan te gaan. Directeur Tom De Smet van het Nationaal Archief sprak zijn trots uit over de community en haar ‘archief-warriors’, zoals hij ze zo mooi noemde. Het programma ging van start.
Vind je ‘WIM’
René Jansen, oprichter van het platform achter KIA, WinkWaves, liep het podium op terwijl hij een ‘bordje voor zijn kop’ hield, namelijk hetzelfde beeld dat zichtbaar is op KIA zolang je je profielfoto nog niet hebt ingevuld. René legde in de vorm van een verhaal uit hoe vreemd het eigenlijk is, om zonder gezicht met elkaar online in gesprek te gaan, iets wat in het echt ondenkbaar zou zijn. Terwijl hij zijn anonieme beeld verving voor een profielfoto - hij legde zijn bord weg en zijn gezicht werd zichtbaar - kwamen uit de hoeken van de zaal drie van zijn collega’s anoniem meedoen aan het toneelspel. Het idee van ‘WIM’ werd geïntroduceerd. Wat direct vragen vanuit de zaal opriep: ‘Huh?’, ‘Je WIM?’ en ‘Wat is dat dan?’. WIM - wat staat voor ‘Weet Iets Meer’ - legde René uit dat iedere persoon binnen de zaal en binnen de community wel ‘ergens iets meer van weet’. En dat een klein beetje meer weten over een specifiek onderwerp een grote bijdrage kan leveren aan de grotere groep. Iedereen weet wel iets meer over een bepaald onderwerp, en door dit te delen kan de community groeien. Eenmaal in gesprek deelden ook leden vol trots hun eigen ‘WIM’, en bleek ineens: best veel communityleden 'Weten Iets Meer'.
Actie! Actie! Actie! - en meer
Sebastiaan Vos, Collectiebeheerder Particuliere Archieven van Groninger Archieven, zette als eerste de toon met zijn sterke verbale en non-verbale communicatie. Verschillende problematiek wist hij met veel overtuiging aan zijn luisteraars over te brengen, wat extra gevoeld werd doordat hij ieder probleem afsloot met de woorden: ‘Actie! Actie! Actie!’. Vier mede-communityleden beklommen de zeepkist na hem om stellingen en vraagstukken te bespreken. Corinne Boeijinga-Hubers, Adviseur Digitale Archivering van het Nationaal Archief, die duidelijk geen last had van imposter syndroom, ging daarover wel graag in gesprek met communityleden, met als doel meer interactie te bevorderen. Zo volgden ook leden Ilona van der Linden, Joe Jansen, Peter Stoop, en Sandra Smit. Onderwerpen als actiegerichtheid en kwesties rondom digitale archivering en informatiebeheer passeerden de revue. Voor wie hierover wil doorpraten, kan de gesprekken voortzetten op KIA.
AI zo betrouwbaar als we hoopten?
AI en archiveren. Een onderwerp dat in deze tijd onmisbaar is. Vincent Hoolt nam twintig minuten de tijd om de zaal mee te nemen in zijn laatste bevindingen. ‘Wat is AI?’ ‘Wat zijn de grootste uitdagingen?’ ‘Is AI wel zo betrouwbaar als we hopen of verwachten?’ Hij deelde een voorbeeld van een week geleden, toen hij aan AI vroeg ‘Kun je mij wat vertellen over Lotte Wijsman?’, zijn collega bij het Nationaal Archief. Het verhaal dat eruit kwam, over een Joodse Nederlandse muziekpedagoge die om het leven kwam tijdens de Holocaust, was niet alleen onwaar, er bleek zelfs geen andere Lotte Wijsman te bestaan wiens verhaal overeen komt met dit AI-resultaat. Een mooie aanzet voor een aantal interessante stellingen die Vincent de groep in gooide. ‘Als archief bewaren wij alles wat wij ontvangen. Waarheidsvinding is geen doel van het archief’ en ‘Als archief moeten we generatieve AI inzetten voor de ontsluiting van archieven’. Leden in de zaal spraken zich uit, deelden hun perspectieven en gingen in gesprek. Een gesprek dat absoluut niet afgerond was binnen de twintig minuten, en dat gelukkig kan worden voortgezet online op KIA.
KIA-veiling
Het vierde en laatste programmaonderdeel was de ludieke KIA-veiling, geleid door veilingmeester Florien Offergelt. Door de dag heen werd regelmatig geopperd ‘durf te vragen!’ en ‘durf te delen!’. Dit veilingmoment vroeg om iets anders, namelijk: ‘durf te bieden’. Bij aankomst op het evenement kreeg ieder KIA-lid 1000 KIA-euro in handen. Door de dag heen konden leden briefjes van 100 en 500 KIA-euro vinden, verstopt op onverwachte plekken. En, had je roze aan? Dan kon je extra geld ophalen bij Team KIA. Vanaf moment één was de spanning te snijden. Zes prijzen, een hele zaal vol KIA-leden, dat schreeuwde logischerwijze om reuring en commotie. De prijzen waren aanlokkelijk. Een archiefwandeling met Marieke Klomp, AI-prompt gemaakt door Lotte Wijsman, consult met Layla Hassan, deelname aan bewustwordingsgame Informatiemanagement ingebracht door Nicole Fielmieg, Koffie met Tom De Smet, en als laatste, een persoonlijke rondleiding bij het Brabants Historisch Informatiecentrum aangeleverd door Harm Pieters. De gemoederen liepen hoog op met biedingen tot 10.000 KIA Euro. Wat eindigde met een paar zeer tevreden veiling-winnaars. Door alle commotie is Team KIA nog zoekende naar twee winnaars: de kop koffie met Tom en het consult met Layla. De winnaars mogen contact opnemen met kia@nationaalarchief.nl.
Afsluiting
De dag werd afgesloten met een borrel, waar leden verder spraken over de toekomst van de community en de voortzetting van het programma ‘Working Out Loud’. Feedback, vragen of opmerkingen? Deel het in de comments of stuur een bericht naar kia@nationaalarchief.nl. Hieronder delen we nog wat sfeerfoto's van de dag.
Foto's
Feedback, vragen of opmerkingen? Deel het in de comments of stuur een bericht naar kia@nationaalarchief.nl.
Reacties
Voor iedereen die er niet was of die nog eens wil lezen wat ik heb gezegd (of had willen zeggen, want niet alles paste in de vier minuten natuurlijk), bijgaand mijn Actie-actie-actie-verhaal!
Actie_actie_actie.pdf (PDF, 210 KB)