Interview met Marieke van OCW: ‘Op KIA communiceren we informatie direct langs alle overheidslagen heen’

  • 23 jul
  • Community manager KIA
  • 1650
Community manager KIA
KIA Community
  • Angela Puggioni
  • André Plat
  • Violet
  • Hooijdonk Sjoerd van
  • Michiel Knops
  • karolien verbrugge


Beleidsmedewerker bij OCW Marieke Klomp is al tien jaar lid van KIA. Medewerkers van OCW publiceren de meest gelezen berichten op KIA. Zij ontvangen veel likes, vragen en reacties op hun publicaties. Dit jaar deelden ze acht berichten gerelateerd aan de nieuwe Archiefwet (NAW). Een onderwerp dat veel mensen in de archiefwereld en daarbuiten aangaat. Wij zijn benieuwd wat Mariekes perspectief is op het werken op KIA en hoe zij en haar teamgenoten het platform inzetten om hun werk nog beter te kunnen uitvoeren.

Wat is voor jou de grootste meerwaarde van KIA?
“Onze focus ligt nu op de nieuwe Archiefwet. KIA biedt een fijne plek om hier informatie over te delen, wanneer we maar willen en naar een groot deel van onze doelgroep in één keer. Ook is het prettig dat ik vakgenoten heel direct kan aanspreken. Er zit geen derde partij tussen. Wat dit voor ons oplost is dat we direct informatie kunnen delen met mensen die te maken hebben met informatie en archief, langs en over alle overheidslagen heen. Dat vind ik een grote meerwaarde van KIA. Plus, we bereiken hiermee niet alleen professionals die bij archiefdiensten of bepaalde overheidslagen werken, we bereiken iedereen ongeacht bij wat voor organisatie ze werken en het soort werkzaamheden dat ze uitvoeren. Wij zien KIA ook als belangrijk platform straks tijdens de implementatie van de NAW en in combinatie met evenementen.”

Waarom informeren jullie je doelgroep niet gewoon via jullie overheidswebsite?
“Vanuit de rijksoverheid zijn er regels en afspraken over wanneer we gedurende een wetgevingstraject wel en niet op officiële websites van de rijksoverheid mogen communiceren. Alleen, wij van het archiefteam bij OCW, communiceren het liefst vaker door het jaar heen. Bijvoorbeeld wat er uit een procedurevergadering is gekomen, wat die uitkomst betekent en wat de volgende stap is. Of neem het laatste bericht dat we plaatsten: dat het debat niet volgende week is, maar dat het toch verplaatst is naar september. We realiseren heel goed dat professionals die in de uitvoering werken hier niet zoveel mee bezig zijn als wij, maar het heeft voor hen wel gevolgen, dus op dat soort momenten nemen wij ze graag mee in de gang van zaken. Wat dan gunstig is, is dat KIA geen onderdeel is van rijksoverheid.nl en we deze updates hier makkelijk en snel kunnen delen.”

Hoe vaak deel je iets op KIA ten opzichte van de website van Rijksoverheid?
“Dit jaar hebben wij acht nieuwsberichten op KIA geplaatst over de NAW, dat is gemiddeld eens per drie weken. Op de website van de Rijksoverheid communiceerden we bij het startmoment - toen het voorstel voor de wet naar de tweede kamer werd gestuurd - en het volgende moment vindt plaats wanneer de wet bij de eerste kamer is aangenomen. Tussen het moment dat het voorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd en het moment dat het wordt aangenomen en in werking treedt, gebeurt er heel veel. Wij proberen vanuit OCW met berichten op KIA dat proces enigszins in te vullen. Mensen daarin mee te nemen. We doen dit vanuit de beleidsafdeling, dus niet als communicatieprofessionals. Maar tot nu toe wordt dat door lezers goed ontvangen!”

Hoe maken jullie verder gebruik van KIA?
“We hebben al heel lang een pagina in de KIA-index waarin we communiceren over de nieuwe Archiefwet, het archiefbesluit en de archiefregeling. Hier zetten we belangrijke documenten in, nieuwsberichten over de NAW en later ook de NAW zelf en het besluit. Daarnaast hebben we vorig jaar
klankboordgroepen georganiseerd. De onderwerpen waarover tijdens die sessies werd gediscussieerd en de verslagen die eruit volgden, zetten we achteraf op KIA. Op die manier proberen we vakgenoten ook mee te nemen in wat er inhoudelijk op onderwerpen besproken wordt. Ook de webinars die we gedaan hebben samen met Grip op Informatie zetten we erop.”

Gouden tip aan nieuwe KIA-leden?
“Lees niet alleen, maar deel zelf ook berichten en reacties. Die interactie is minstens zo waardevol als het delen van blogs en artikelen! En als je nieuwsgierig bent over de NAW, lees hier dan meer over in het kennisdossier en praat mee in de kennisgroep Informatierecht.”

Trefwoorden