Oproep: sprekers en/of onderwerpen voor de Thematiendaagse 2025
Het thema van de Thematiendaagse 2025 is bekend: werkomgeving van de toekomst. Het vindt plaats van 17...
Beste collega's,
Stadsarchief Rotterdam beheert vele particuliere archieven of collecties. Van sommige archieven/collecties is de eigenaar onbekend en/of is het een bewaarneming, en zijn de adresgegevens van de eigenaar obsoleet, terwijl onze bezoekers vragen stellen die raken aan het eigendomsrecht, privacy en auteursrecht. Via openbare bronnen en de persoonslijsten van het CBG probeer ik de eigenaren te achterhalen. Dit lukt niet altijd, waardoor inzage in de BRP het laatst haakje is naar de (vermoedelijke) eigenaar. Wij hebben nu aan onze collega's van de BRP gevraagd om toestemming tot inzage in de (Rotterdamse) BRP. Wie heeft hiermee ook te maken en hoe lossen jullie dit op? Ik ben overigens van mening, dat een archiefdienst voor zulke gevallen inzage in de BRP moet kunnen krijgen. Volgens mij biedt de Wet BRP daarvoor openingen, gezien de taak van de archiefinstelling op grond van de Archiefwet (goede, geordende en toegankelijke staat) en de gemeentelijke regelgeving, zoals in ons geval Besluit Informatiebeheer Rotterdam), en de randvoorwaarde voor het uitoefenen van deze taak is toch dat het beheer op orde is. Graag hoor ik hoe jullie ermee omgaan. Zijn er archiefinstellingen die in de BRP kunnen zoeken?
Theo Vermeer
Reacties
Zover ik weet is inzage in de BRP voorbehouden aan directe nabestaanden van degene waarnaar gezocht wordt. Aangezien je juist zoekt naar de nabestaanden heb je te maken met een catch22 😀
Ik ben geen jurist, maar misschien kan je wat met het vervallen van eigendomsrecht van roerende zaken. Zie BW5, art. 8. Ik denk dat als je kan aantonen dat je naar beste vermogen hebt ingespannen om een eigenaar te vinden (zoals dat bijv. ook in de auteurswet art. 29c staat), zonder resultaat, dat het eigendom dan op termijn over kan gaan naar de gemeente. Wellicht dat die termijn zelfs al vestreken is.
Wij hebben niet zo'n kort lijntje met de mensen van de BRP dus die gedachte is nog nooit in ons opgekomen. Ik denk dat het ook te ver gaat, omdat we een overeenkomst hebben met de andere partij en dus beiden moeten zorgen dat onze contactgegevens bij elkaar bekend (vindbaar) zijn. Als de wederpartij die niet actueel houdt; hoeveel energie moeten wij dan steken in het vinden van de wederpartij?
We zijn nu wel voor onszelf aan het vaststellen hoeveel moeite we doen voordat we zeggen: het eigendomsrecht vervalt en/of wij beslissen zelf in dit vraagstuk. We waren er over uit, maar vonden toen dit artikel waardoor we ons afvragen of we een inbewaargeving inderdaad wel na verloop van tijd (na inspanningen om de eigenaar te vinden) alsnog als 'ons eigendom' mogen gaan beschouwen: https://www.amsadvocaten.nl/de-rechtsgebieden/verbintenissenrecht/verjaring-verkrijging-van-eigendom-en-goede-trouw/
Hoe zien jullie dat als je dit leest?