Op 27 juni hebben we drie mooie korte presentaties over burgerschapsonderwijs kunnen bijwonen.
Lieneke Westerink van het Utrechts Archief vertelde over het samenwerkingsproject Wij-land tussen vier lokale culturele instellingen voor het po. Het gaat over de eigen identiteit in relatie tot de ander en vooral hoe dan samen tot wij te komen.
Jacob Roep, docent geschiedenis en maatschappijleer en educator bij Tresoar deelde informatie over Burgerschap op het VO. Hoe ontwikkelen scholen beleid over burgerschap, wat doen ze al en hoe geven ze dit verder vorm? Burgerschap is niet alleen voor binnen de schoolmuren maar vraagt vooral ook om de wereld te verkennen en naar buiten te gaan. Dat is precies waar erfgoedinstellingen een rol kunnen spelen, denk aan het aanhaken op actuele ontwikkelingen, vakoverstijgende projecten, maar ook het beschikbaar stellen van digitale bronnen.
De docenten Alinda Kiel en Mathijs De Jong van MBO Firda kijken hoe leerlingen een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Aan de hand hebben van verschillende 'brillen' maken ze inzichtelijk hoe breed het vak burgerschap is. Dat geeft meteen aansluiting bij aspecten waar de leerlingen zich mee bezig houden. De deelnemers werd gevraagd snel bij een thema een stelling te bedenken voor de leerlingen en welke archiefstukken zou je hierbij kunnen gebruiken? In de chat lees je enkele snel bedachte voorbeelden.