Vernietiging TBC-dossiers

  • jul 2023
  • Job Nijssen
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 1
  • 6
  • 86
Job Nijssen
InformatiehuishoudingOverheden
  • Emiel Korte
  • Verwijderde gebruiker
  • Ymkje Galama
  • Kees-Jan Vermeulen
  • Henk van der Meer

Samenvatting

Bij de GGD Brabant-Zuidoost (BZO) zijn we in dubio over de vernietiging van TBC-dossiers. De selectielijsten lijken hierover niet eensluidend te zijn.

De GGD BZO heeft twee bestanden TBC-dossiers: één, waarbij op de röntgenfoto een afwijking geconstateerd is en één, waarbij dat niet is. Ze bestaan uit röntgenfoto’s en papieren documenten. Deze dossiers worden op dit moment voor het eerste bestand 110 jaar na geboortedatum en 15 jaar voor het tweede bestand bewaard. De GGD wil beide bestanden gaan schonen. Omdat ze een lange periode beslaan, gelden voor dit bestand meerdere selectielijsten, die onderling afwijkende bewaartermijnen hebben.

Hiervoor hebben we onderstaand overzicht opgesteld, met daarin ons dilemma:

Lijst

Periode

Categorie

Omschrijving

Bewaartermijn

Opmerking

Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeentearchieven

1850 - 1995

3.7.2.d

Onderzoek, behandeling, bewaking en verpleging, met uitzondering van basisgegevens en gegevens met betrekking tot erfelijke ziekten van:

1. volwassenen

2. minderjarigen: na het bereiken van hun 21e levensjaar

  1. 10 jaar

  2. 10 jaar

Hieronder begrepen röntgenfoto's.

Selectielijst voor archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen

1996 - 2016

3.8.1

1. Vaccinaties

2. met uitzondering van BCG-vaccinaties tegen TBC

1. 15 jaar

2. 5 jaar*

* Na overlijden patiënt

1. Preventie en bestrijding infectieziekten (inclusief meldingen)

2. met uitzondering van TBC

1. 5 jaar

2. 5 jaar*

Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2017

2017 - 2019

5.1.8

1. BCG-vaccinatie tegen tbc

2. Geen afwijking

N.B. Het BW schrijft voor dat patiëntengegevens 20 jaar na het laatste contact worden vernietigd.

1. 110 jaar*

2. 20 jaar

* Vanaf geboortedatum

19.1.16

1. Melding Infectieziekte cf. Wet Publieke Gezondheid, artikel 29

1. 5 jaar

Wet van 9 oktober 2008

Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2020

2020 –

5.1.8

1. BCG-vaccinatie tegen tbc

2. Geen afwijking

N.B. Het BW schrijft voor dat patiëntengegevens 20 jaar na het laatste contact worden vernietigd.

1. 110 jaar*

2. 20 jaar

* Vanaf geboortedatum

19.1.17

1. Melding Infectieziekte cf. Wet Publieke Gezondheid, artikel 29

1. 5 jaar

Wet van 9 oktober 2008

Zie ook:

Vernietiging TBC def versie_opmJN.docx

Toelichting

De bovenliggende vraag is namelijk: vallen de TBC-dossiers in de selectielijsten van (1996,) 2017 en 2020 onder de specifieke categorie ‘Melding Infectieziekte’, of onder (BCG-)vaccinaties?

TBC is immers een infectieziekte (uit Groep B1) en daarmee treedt de Wet Publieke Gezondheid (Wpg) in werking. Artikel 29 van de Wpg stelt:

  1. De gemeentelijke gezondheidsdienst neemt de persoonsgegevens, die ingevolge de artikelen 24, 25, en 30 zijn verkregen, op in een door hem gehouden registratie.

  2. De gemeentelijke gezondheidsdienst bewaart deze gegevens ten hoogste vijf jaar.

Vervolgens is artikel 24 van de Wpg interessant:

  1. De melding, bedoeld in de artikelen 21, eerste lid, en 22, bevat de volgende gegevens:

    1. de naam, het adres, het geslacht, de geboortedatum, het burgerservicenummer en de verblijfplaats van de betrokken persoon,

    2. de infectieziekte dan wel een beschrijving van het ziektebeeld, de eerste ziektedag, de vaccinatietoestand, het gebruik van chemoprofylaxe, de vermoedelijke infectiebron, de datum van vermoeden of vaststelling van infectie, de wijze van vaststelling van die infectieziekte, en

    3. indien nodig, of de betrokken persoon dan wel een persoon in zijn directe omgeving beroeps- of bedrijfsmatig betrokken is bij de behandeling van eet- of drinkwaren of bij de behandeling, verpleging of verzorging van andere personen.

  2. De melding, bedoeld in artikel 21, tweede lid, bevat de volgende gegevens: de aard van het infectueus of giftig agens of de infectueuze of giftige stof en de plaats waar het lijk zich bevindt.

  3. De melding, bedoeld in artikel 21, derde lid, bevat de volgende gegevens: de infectieziekte, het geslacht, de geboortedatum en de nationaliteit van de betrokken personen.

  4. De arts verstrekt aan de gemeentelijke gezondheidsdienst uitsluitend andere medische gegevens over de betrokken persoon indien:

    1. de burgemeester hierom verzoekt krachtens artikel 30, of

    2. de betrokken persoon daarvoor toestemming geeft.

  5. Voor de beveiliging van de gegevensverwerking bij de meldingen, bedoeld in de artikelen 21 en 22, worden bij regeling van Onze Minister regels gesteld.

In artikel 22, lid 2 en 3 wordt vervolgens weer verwezen naar infectieziektegroep B1, waar TBC dus onder valt.

Wat daarnaast nog noemenswaardig is, is dat de selectielijst 1996-2016 ook al uitgaat van een bewaartermijn van 5 jaar voor de categorie ‘preventie en bestrijding infectieziekten (inclusief melding)’. Hierbij staat echter wel specifiek ‘met uitzondering van TBC’ – in dit laatste geval is de bewaartermijn 5 jaar na overlijden patiënt.

De vraag

Na het doen van dit onderzoek is de bewaartermijn wat ons betreft 5 jaar. Echter, na raadpleging van een paar specifieke selectielijsten van andere GGD'en zien we dat zij wel uitgaan van de bewaartermijn die gekoppeld is aan de BCG-vaccinatie tegen TBC. De vraag is dus: wie weet wat de juiste bewaartermijn is?

Reacties

6 reacties, meest recent: 27 juli 2023
  • Ik verwijs inderdaad ook naar de eerder de genoemde richtlijn. Daar wordt al verwezen naar de bewaartermijn van 20 jaar die wordt genoemd in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (Wgbo). De Wgbo zegt daarbij '20 jaar of zoveel langer als de zorgverlener noodzakelijk acht'. Vandaar dat de Selectielijst uitgaat van 110 jaar omdat we ervanuit gaan dat deze gegevens bewaard moeten worden zolang iemand leeft.

    De selectielijst Universiteiten en UMC's 2020 zegt daar ook wat over.

    Als het dus gaat om een medisch dossier van een patient geldt bovenstaande bewaartermijn waarbij je eventueel nog onderscheid kan maken tussen verschillende informatieobjecten (Zie selectielijst Universiteiten en UMC's).

    De bewaartermijn van 5 jaar geldt voor de gemeentelijke taak om toezicht op infectiezieketen te houden. Een melding dat iemand een tbc-besmetting heeft gehad, gaat dus niet over een patientendossier, maar om de melding dat iemand de ziekte heeft.

    Kees-Jan Vermeulen
  • @keesjanvermeulen

    Bedankt Kees-Jan, ik kende de richtlijn nog niet. Gezien de uitgebreide omschrijving die een 'Melding' krijgt in de Wpg heb ik dit hier als zijnde een dossier geïnterpreteerd.

    Job Nijssen
  • Toch nog een vervolgvraag n.a.v. de Richtlijn Archivering Tuberculosegegevens. Daarin staat geen afbakening in tijd. Ergens is dat vreemd, aangezien die inderdaad vooral lijkt te zijn gebaseerd op de Wgbo en de ruimtes die deze laat. Maar hoe om te gaan met TBC-dossiers die ouder zijn (pre-Wgbo / vóór 1 april 1995 afgesloten)? Ik las in de Notitie Wgbo en de Archiefwet dat die in principe mogen worden overgebracht, maar wordt dat in de praktijk ook gedaan?

    Job Nijssen
  • Bij GGD Amsterdam wordt ook de landelijke richtlijn gehanteerd. o.a. Het TBC dossier wordt bewaard tot 5 jaar na overlijden (of op 100-jarige leeftijd van de patiënt vernietigd). Dossier BCG vaccinatiegegevens (De bewaartermijn loopt vanaf laatste aanpassing van het dossier, 20 jaar en voor kinderen geldt 20 jaar bewaren vanaf het 18e levensjaar) en negatieve uitslagen 20 jaar (de bewaartermijn loopt vanaf de laatste aanpassing van het dossier). Als een keertje wilt verder kletsen hierover: afspraak maken kan altijd (y.galama@amsterdam.nl).

    Ymkje Galama