'Losse' digitale dossierinventaris
De Gemeente Tilburg heeft in het verleden een eigen applicatie ontwikkeld voor de dossierinventaris va...
Voor het mappen van een nieuw in te richten systeem, ben ik op zoek naar het MDTO inclusief toelichting in csv of ander excel leesbaar formaat. Misschien lees ik eroverheen of heb ik niet voldoende technische kennis om de beschikbare formaten in excel te openen. Maar hulp zou heel erg welkom zijn in deze!
Reacties
Hoi Annemieke,
Er is een generieke mapping template beschikbaar (wel exclusief toelichting) op KIA: https://kia.pleio.nl/files/view/d4c2a22c-5cb8-4b5c-9e08-1a047b1c3b59/mappingsheet-mdto-1_se4blg6.xlsx
Is dat wat je zoekt?
Dank voor de snelle reactie! deze had ik inderdaad gevonden. Ik ga kijken of we deze (handmatig) kunnen uitbreiden. Als die gereed is, plaats ik het op dezelfde locatie.
Ik loop (liep) er ook tegenaan dat op de MDTO-website van het Nationaal archief heel veel - goede, nuttige, etc. - informatie over het MDTO staat maar niet het 'MDTO zelf'. Dat bestaat uit de namen omschrijvingen + nadere eigenschappen van de onderscheidenlijke attributen (= wat eerder heette metagegevenselementen) waaruit het is opgebouwd.
Lijstje dus. Waarmee vaststelbaar is of een informatiesysteem (minimaal) MDTO-conform is. Anders gaat dat niet, of blijft het een vage boel. Of snap ik het niet goed?
Klopt @[202caebe-c17f-46e4-a3cf-a7a6f43f35ba]; en niet alleen handige lijsten om mee te werken, maar ook praktijkvoorbeelden. Waartoe eigenlijk Annemieke al heeft opgeroepen via het andere communicatiekanaal. :)
Het metagegevensschema van MDTO staat op zich gewoon op de website:
https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/mdto/metagegevensschema
Met een uitgebreide beschrijving over de opbouw van het schema.
Klassen en attributen zijn ook nader gespecificeerd.
Voor een mapping is het schema vertaald in een meer overzichtelijk lijstje, de template. En met behulp van die template zou het mogelijk moeten zijn om vast te stellen of er sprake is van MDTO conformiteit (wat betreft het vastleggen van (de minimaal verplichte) metagegevens).
Het delen van voorbeelden van mappings zou heel mooi zijn.
En als er naar aanleiding van praktijkervaringen verbeterpunten zijn voor de template zelf dan horen we dat ook graag.
"[..] het schema [is] vertaald in een meer overzichtelijk lijstje, de template." Ok! Is er een link naar dat template? Ik vind het niet op de MDTO-website.
de link staat hieronder in antwoord op de vraag van Annemieke :-)
Eens met de vraag van Joost wat betreft praktijkvoorbeelden. Met name een voorbeeld van een export in MDTO waarin één of meerdere begrippenlijsten zijn opgenomen zou welkom zijn. Daarin wijkt MDTO echt af van ToPX, zo'n voorbeeld zou helpen duidelijk te krijgen welke bewerkingen nog nodig gaan zijn om data in MDTO-vorm te krijgen. Bestaan die al ergens?
Een voorbeeld van een export op basis van MDTO is mij niet bekend.
Bij het MDTO XML schema staan wel wat voorbeeldbestanden waar ook begrippen in voorkomen: https://www.nationaalarchief.nl/sites/default/files/field-file/MDTO-XML%201.0%20Voorbeelden.zip