Afstemming thematische acquisitieprofielen?

  • jan 2014
  • Tom Cobbaert
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 6
  • 32
Tom Cobbaert
KIA Community
  • Janna Leguijt
  • Christian van der Ven
  • Verwijderde gebruiker

Onlangs had ik met een collega een gesprek over de afstemming tussen archiefinstelling over hun (thematisch) acquisitieprofiel. Naar aanleiding van dat gesprek ging ik even op zoek naar buitenlandse voorbeelden. Helaas zonder meteen veel resultaat te boeken. Dus dacht ik het maar even aan mijn Nederlandse archiefvrienden te vragen... en van Luud de Brouwer en Christian van der Ven kreeg ik vervolgens de tip om mijn vraag hier te stellen.Waar ik dus op zoek naar ben, is een Nederlands of ander buitenlands voorbeeld waarbij archiefinstellingen afspraken hebben gemaakt op thematische velden ze bij hun acquisitiepolitiek zullen inzetten. Het gaat hier dus voornamelijk over private archieven, niet de overheidsarchieven die van rechtswege bij een archiefinstelling berusten. Ik weet bijvoorbeeld dat het BHIC (en haar voorloper RAB) wegens de historische collectie ooit ingezet hebben op Vlaamse beweging en fascistische bewegingen in Nederland. Maar van Christian hoorde ik dan ook dat er ooit een afspraak was dat het RAB archieven over melkerijen (heb ik dat goed?) in haar acquisitiepolitiek zou opnemen, net als Tilburg extra aandacht had voor textielarchieven. Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre dit een gentlemen's agreement was of dat dit ook effectief in een plan zat gegoten?Mijn vraag is dus tweeledig: bestonden of bestaan er zo'n afspraken tussen instellingen over hun thematische acquisitie, en zo ja, werd dit ooit in een plan gegoten. Waaruit natuurlijk de vraag volgt of deze ergens beschikbaar is ;-).

Reacties

6 reacties, meest recent: 17 februari 2016
  • Beste Tom,

    Een collega heeft mij eens verteld dat er in het verleden afspraken zijn gemaakt tussen de rijksarchieven in Nederland. Zo staat er op de website van het Utrechts Archief "Het Utrechts Archief is ook het landelijk centrum voor kerkelijke archieven en die van de Nederlandse Spoorwegen". Op de website van het Noord-Hollands Archief staat: "Sinds 1985 zet het Noord-Hollands Archief zich in voor het behoud en beheer van de archieven die dit verhaal documenteren, de zogenaamde wetenschapsarchieven." De Groninger Archieven beheren archieven die te maken hebben met psychologie (b.v. de archieven van het Nederlands Instituut voor Psychologen en archiefbescheiden van Piet Vroon). Ik zal mijn collega nog vragen wanneer en door wie deze afspraken zijn gemaakt. 

    Verwijderde gebruiker
  • Klopt, die melkerijen kwamen voort uit dezelfde afspraken in Rijksarchiefdienst (RAD) verband waarover Henk het heeft. Ik meen dat voor Brabant de "voeding- en genotmiddelenindustrie" gold, vandaar melkfabrieken, mengvoederbedrijven en nog wat van die dingen. Ik vraag me overigens af hoe actief het BHIC dit nog steeds via haar acquisitieprofiel nastreeft... Op onze website staat het in ieder geval niet.

    Die oorlogsgerelateerde archieven zijn vooral geacquireerd via een of een paar oud-medewerkers die erg begaan waren met dat onderwerp. En voor je het weet, ben je thematisch bezig. ;-)

    Dat van de RAD was (volgens mij) een echte set afspraken. Dat van die Tilburgse textielfabrieken niet; volgens mij is er door de Kring van Archivarissen in Noord-Brabant ooit wel eens gesproken over het 'verdelen' van thema's, maar is dit nooit van de grond gekomen.

    Christian van der Ven
  • Bedankt, Henk en Christian, voor jullie antwoorden. Ik begrijp uit jullie antwoorden dat er (in de jaren 1980?) inderdaad afspraken werden gemaakt tussen de Rijksarchieven over wie wat zou verzamelen. Het zou goed zijn om te weten of daar ook een overzicht van is, of is het een gentlemen's agreement die op vandaag gewoon historisch blijft meedraaien?

    Tom Cobbaert
  • Ik heb inmiddels  iets meer informatie. Het onderwerp is op 27 februari  1992 besproken in het Convent van Rijksarchivarissen. In een bijlage staat een aanzet voor een globale verdeelsleutel, met betrekking tot particuliere archiefvormers met een landelijke werkingssfeer. In een andere bijlage stellen de heren Brood en Goelema: “Alvorens tot een daadwerkelijke verdeling van archieven over te gaan lijkt het zinvol deze aangelegenheid eerst ten principale te besperken, waarbij onder andere gelet moet worden op:

    -de personele en materiële consequenties

    -de opvattingen van de overbrenger

    -de rol van de categorale archiefbewaarplaatsen

    -de redelijkheid van de verdeling

    -de positie van de onderzoeker.”

    Na een korte schets van de voorgeschiedenis  van het “Zwaartepuntenbeleid” wordt voorgesteld om ten aanzien van de bestemming van particuliere archieven dezelfde gedragslijn te volgen al voor de archieven van de rijksoverheid en het zwaartepuntenbeleid niet verder te ontwikkelen. Het Convent adviseerde vervolgens  de Algemene Rijksarchivaris het zwaartepuntenbeleid niet verder uit te werken “zodat het de taak van het algemeen rijksarchief blijft de hierboven genoemde particuliere archieven te Acquireren en te beheren met uitzondering van de acquisitiespecialismen die nu reeds bestaan”.

    Verwijderde gebruiker
  • Beste Twan, bedankt voor je antwoord. Ik schrok er even van dat mijn oorspronkelijke vraag al van twee jaar terug dateert. De tijd is echt wel voorbij gevlogen. Uit mijn oorspronkelijke vraag hier is uiteindelijk niet meer dan een heel kort rapportje gekomen dat waarschijnlijk erg gelijk is met jouw kort vooronderzoek. Heel opmerkelijk is wel dat mijn korte nota werd opgenomen in een oefening die heel gelijkaardig is met wat jullie nu met PPA doen. Omdat het ongetwijfeld heel nuttig is om hier even verder over te mailen heb ik je even een privébericht gelaten.

    Tom Cobbaert
  • Misschien is de scriptie van Gerrit van de Kraats uit 2015 voor jullie interessant.

    Een Representatief beeld van de samenleving. Het acquireren van particuliere archieven afgestemd op overheidsarchieven.

    Janna Leguijt

Trefwoorden