Een afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden en zorg ervoor dat die afbeelding geen duizend euro kost

  • mrt 2023
  • Bart Meuffels
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 40
Bart Meuffels
KIA Community
  • Nanda Goedendorp
  • Corinne Boeijinga
  • Annemieke Dekker
  • Maarten Zeinstra
  • Leonoor Hamers
  • Gerdine Kruizinga

Afbeeldingen op KIA
Afbeeldingen in een blog, bestand of agenda-item op KIA voegen iets toe aan de informatie die je wilt delen. Ze trekken de aandacht van de lezer en helpen om jouw boodschap te versterken. Maar let op: veel afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat het illegaal is om deze afbeeldingen zonder toestemming te gebruiken. Gelukkig zijn er oplossingen om jouw boodschap te verrijken zonder het risico dat bijvoorbeeld de eigenaar van de afbeelding zich meldt en een claim neerlegt.

Rechtenvrije afbeeldingen
Ten eerste zijn er op internet rechtenvrije afbeeldingen beschikbaar. Dit zijn afbeeldingen waarvan de eigenaar het auteurschap heeft vrijgegeven. Deze afbeeldingen zijn vrij te gebruiken. Er zijn verschillende websites die gratis rechtenvrije afbeeldingen aanbieden, zoals Unsplash , Pexels en Shutterstock. Ook het Nationaal Archief biedt rechtenvrije foto’s aan. De genoemde sites hebben duizenden afbeeldingen om uit te kiezen en bieden afbeeldingen in verschillende categorieën en stijlen. Werk je voor een organisatie dan heeft die vaak ook een set eigen foto’s waar je gebruik van kan maken. Mocht jouw organisatie rechtenvrije foto’s aanbieden, voel je dan uitgenodigd om dit in een reactie onder dit blog te delen.

Gebruik je eigen beeld
Een andere optie is om een eigen afbeelding te maken. Door zelf afbeeldingen te maken, heb je volledige controle over wat er in de afbeelding staat en hoe deze eruitziet. Dit maakt jouw boodschap nog persoonlijker.

Beeld kopen
Tot slot kun je afbeeldingen kopen of je abonneren op een afbeeldingsdienst. Dit kan duur zijn, maar de afbeeldingen zijn gegarandeerd rechtenvrij. Deze afbeeldingen kunnen zonder problemen gebruikt worden. Er zijn verschillende websites die deze diensten aanbieden, zoals Adobe Stock, Purebudget en iStock.

Juridische gevolgen
Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat het gebruik van afbeeldingen waar auteursrecht op staat niet zonder meer is toegestaan en mogelijk juridische gevolgen kan hebben. Denk je dat zal zo’n vaart niet lopen? Onlangs heeft het ANP een forse claim bij KIA neergelegd. In een Powerpointpresentatie, die als bijlage bij een bericht op KIA stond, werd een foto gebruikt waarop auteursrecht van toepassing was. Het ANP wist deze foto in de bijlage te vinden.

Kortom, het gebruik van afbeeldingen maakt jouw boodschap voor de lezer visueel aantrekkelijker. Door gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen, zelf afbeeldingen te maken of afbeeldingen te kopen bij een legitieme bron, kun je veilig en effectief afbeeldingen gebruiken in jouw boodschap.