Symposium - de waarde van open data - verslag workshop open data & linked open data

  • apr 2022
  • Buddy Joe Groeneveld
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 40
Buddy Joe Groeneveld
KIA Community
  • NA Intranet
  • Gerdine Kruizinga

Naast de lezingen die gegeven werden bij het symposium , was er ruimte ingericht voor het houden van een brainstorm en een workshop. Een kort verslag van de workshop vind je hieronder.

Open data - door @arnoldoppelaar

Voor het open data gedeelte zijn er 14 enthousiaste vakgenoten aangesloten en, door een korte uitloop in de grote zaal, zijn we ook iets later begonnen. Wanneer het presentatiegedeelte van de workshop begint, wordt er al druk meegeschreven door de aanwezigen en is de focus echt gericht op de manier van 'open data bedrijven' bij het Nationaal Archief en zijn de vragen daar ook op toegespitst.

Natuurlijk wordt ook de dialoog opgezocht en een interessant gesprek ontvouwt zich rondom het benaderen van gebruikers en daarbij ook interpreteren van de behoeften en inzichten van die gebruikers. Er wordt uitgelegd hoe het Nationaal Archief dit heeft benaderd en een aantal aanwezigen zijn benieuwd of (de verslagen van de) gebruikerssessies ook als open data worden aangeboden. Uiteraard is het Nationaal Archief zo transparant mogelijk en wil deze data graag delen maar nog meer wordt er gestimuleerd om dat nou zelf, als organisatie, aan te gaan: zoek die gebruiker op en ga in gesprek. Dat sluit aan op het inzicht wat vandaag centraal lijkt te staan.

Afsluitend wordt er nog gevraagd hoe het Nationaal Archief omgaat met materiaal wat niet als open data wordt ontsloten maar toch wordt beheerd door het Nationaal Archief. Ingerichte gebruiksvoorwaarden, met bijv. Pictoright, maakt het toch mogelijk voor het Nationaal Archief om +- 600.000 foto's te tonen maar niet als open data aan te bieden.

Linked open data - door @eddeheer en digitaal @fairoeshnanhekhan

Door wat personele wijzigingen in de aanwezigheid, neemt initiator Ed het voortouw voor wat betreft de fysieke presentatie en is er, middels het gebruik van WebEx, vakinhoudelijke ondersteuning op afstand!

Het ijs wordt gebroken door de zaal te bevragen wie er bekend is met LOD. Dat blijkt iedereen te zijn wat meteen een goede start van dit gedeelte is. Ten tijde van de presentatie wordt ook hier druk meegeschreven en worden er foto's gemaakt van de slides die getoond worden. Vooral de visualisatie met draw.io blijkt interessant, moeilijk leesbaar op het eerste oog, maar het lijkt erop dat een aantal aanwezigen zulk soort tooling interessant genoeg vindt als optie voor linked open data-modellering. Er wordt ook druk gewerkt om zulke modellen te ontsluiten op de website van het Nationaal Archief, daar lijkt de zaal gerust mee te worden gesteld.

Een interessante discussie rondom het toepassen van ontologieën ontstaat. Inzetten van ontologieën lijkt noodzakelijk voor het inrichten van je LOD, lijkt de zaal instemmend te knikken. Maar daarbij wel: welke ontologieën? En welke zet je in voor welke data/ soort? Hoe verloopt het mappen van je data in je collectiebeheersysteem en is dat iets wat per default in te richten valt? Dit blijkt nog niet zo eenvoudig en veel handmatig werk ligt hier ten grondslag aan.

Wanneer het onderwerp 'proces LOD bij het NA' besproken wordt, worden de oren weer gespitst en de zaal is erg nieuwsgierig welke handmatige werkzaamheden hier bij komen kijken, welke tooling (informatiesystemen) hiervoor worden ingezet en hoe lang het tot-stand-komen van LOD bij het NA duurt (in de regel).

Inzicht wordt verschaft in het werk voor de fotocollectie en de nadere toegangen, hier zit best een groot verschil in. Meegegeven wordt dat voor de fotocollectie dit, éénmaal, goed generiek in te richten valt maar omdat de Nadere Toegangen veelal een inhoudelijke toegang an sich zijn, zit hier veel handmatig (map)werk in. Hier worden dan ook andere modellen en ontologieën voor gebruikt voor elk een ander onderwerp. Het toewerken naar één generiek model voor de NT's, zoals gevraagd door een aanwezige, wordt niet aangeraden (dan zou je een model krijgen met 700 entiteiten).

Omdat er al her en der uitloop is en de 'grote zaal' alweer start met de volgende lezing, bestaat er niet heel veel tijd voor de laatste drie discussiepunten. Er is gelukkig al veel gedeeld en besproken tijdens de workshop.

Dit was een verslag van de workshop, gehouden op 12 april 2022 tijdens het symposium De waarde van open data, georganiseerd door het Nationaal Archief. Het zaalprogramma is binnenkort terug te kijken via de website.

Een verslag van de brainstorm, is te vinden via volgende link.

Trefwoorden