Een wiki vormgeven en kaartapplicatie archievendag

  • okt 2010
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 61
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven

Nadat de aandacht in het begin vooral bij de inhoud lag van de Nijmeegse wiki is er de laatste maanden gewerkt aan de vormgeving van de website. (een vervolgblog op Een wiki bijhouden.)

Hierbij was het de uitdaging om er een ‘normale’ website van te maken voor de bezoekers van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Het Huis is hét startpunt voor iedereen die meer over de historie van Nijmegen te weten wil komen. Er is een programma met tentoonstellingen, lezingen, educatieve projecten, toeristische activiteiten en studiemogelijkheden. Dit alles verlangt een website voor een instelling met standaardonderdelen in het menu als bezoek, agenda en een nieuwsbrief. De nieuwe website sluit in de vormgeving aan bij de huisstijl van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De aanvankelijke vrees dat er in de wiki-omgeving minder mogelijk was, bleek ongegrond.

Naast het ‘fysieke’ deel is er Het digitale Huis. De inhoud van deze kennisbank wordt steeds verder aangevuld door de verschillende cultuurhistorische instellingen. Maar iedereen kan ook zelf artikelen toevoegen. In dit deel van de website komt het wiki-deel nadrukkelijk naar voren. Op basis van drie indelingen (locatie, periode en onderwerp) kan ook systematisch gezocht worden.

Archievendag

Op dit moment levert het Regionaal Archief Nijmegen verreweg de grootste bijdrage aan Het digitale Huis. Alle door ons verzamelde en gepresenteerde inhoudelijke kennis komt, als het enigszins mogelijk is, ook in de wiki. Zo hebben we voor de afgelopen archievendag een tentoonstelling gemaakt over ‘Kijken naar de overkant’ over de relaties over de Waal tussen Nijmegen en Lent.

Alle teksten die in de tentoonstelling zijn gebruikt, zijn ook toegevoegd aan de wiki. In sommige gevallen staat er op internet meer dan op de panelen. Om een echte digitale vertaling van de tentoonstelling te maken is er door AB-Cmedia een kaartapplicatie gemaakt. Op een ondergrond van googlemaps met daarbij een kaart uit 1912 gegeorefereerd staan foto’s die ook in de tentoonstelling gebruikt zijn met daarbij in sommige gevallen extra informatie door middel van links naar de artikelen in de wiki.

Voor-na foto’s

Als een extra uitsmijter in deze digitale tentoonstelling zijn er van vier oude foto’s op dezelfde plaats nieuwe foto’s gemaakt om via een mooie schuiftechniek vroeger en nu te kunnen vergelijken. Tijdens de archievendag bleek dit een groot succes, in het bijzonder bij kinderen. Gezien het vele werk bij het maken van de foto’s en de bewerking hiervan was dit eenmalig maar mogelijk kan dit middel bij educatieve projecten (zoek de verschillen) ingezet gaan worden.

De digitale tentoonstelling ‘Kijken naar de overkant’ is te zien op www.nijmegen.nl/archievendag en kan het beste fullscreen bekeken worden. De voor-na-foto’s staan in het blauwe kader.

Reacties

één reactie, 27 oktober 2010
  • Inderdaad mooi hoe website en wiki zijn geïntegreerd. Maar ja, die toen-en-nu foto's zijn natuurlijk het mooist! Erg leuk, met dat schuifgordijn!! (Wat dat betreft reken ik mezelf graag tot de kinderen.) Wordt er nu ook al door anderen bijgedragen aan de wiki, dan door medewerkers van het RAN?

    Christian van der Ven

Trefwoorden