Bloggen over werken aan het erfgoed van Nijmegen

  • mei 2011
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 99
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven

Wat achtergrondinformatie over het bloggen door medewerkers van het Regionaal Archief Nijmegen op

Als eerste kennismaking met de wereld van blogs, rss, gadgets en tags waren de RAN2.0-sessies zeker geslaagd maar het bleek voor veel collega’s ook een sprong in het diepe. Bij het concrete vervolg door middel van het regelmatig plaatsen van berichten op een testblog bleek, naast moeite met de werking, de factor tijd een groot probleem. Daarnaast werkte het feit dat dit testblog niet door het publiek gelezen kon worden niet bevorderend. Dat blijkt ook uit het enthousiasme sinds we ook echt online te vinden zijn met een weblog, samen met collega's van Archeologie en Monumenten en onder de naam van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: weblog.hvng.nl.

Voor het bloggen werken we op basis van een rooster met in elke week een specifiek onderwerp (foto's, bibliotheek, stamboomonderzoek). Uitgangspunt is dat er minstens twee berichten per week gepubliceerd worden. Vóór publicatie kijkt een redactie naar technische en inhoudelijke verbeteringen. De eerste maanden van 2011 hebben we dit in de testomgeving uitgeprobeerd om de collega’s kennis en vaardigheden bij te brengen maar ook om ze te laten beseffen dat digitale communicatie onderdeel is van hun werk. De nadruk lag minder op de vaardigheid om zelf berichten te publiceren maar meer op het leren zien van kansen voor een interessant bericht.

Niet alleen het archief

Die kansen zijn er niet alleen voor het archief maar zeker ook voor de afdeling Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen. Nieuws over opgravingen en vondsten mogen altijd op veel aandacht rekenen en in de oudste stad van Nederland is het Romeins erfgoed uiteraard een belangrijk thema. In oktober 2009 is bovendien door de gemeente Nijmegen het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis opgericht, gehuisvest in de Mariënburgkapel. Door het faciliteren van exposities en activiteiten en het doorverwijzen naar cultuurhistorische instellingen fungeert het Huis als makelaar in stadsgeschiedenis. Ook via de website koppelt het Huis inwoners en toeristen aan het Nijmeegs erfgoed, onder andere door een digitale nieuwsbrief en het beschikbaarstellen van een kennisbank (wiki) over de geschiedenis van Nijmegen.

Het was dan ook een logische stap om het weblog van het archief samen met de afdeling Archeologie en Monumenten op te gaan zetten onder de hoed van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Medewerkers vertellen onder de titel 'Werken aan het erfgoed van Nijmegen' over hun werk en de bijzondere dingen die ze daarbij meemaken. Het gaat zowel om algemene aankondigingen als persoonlijke ervaringen. Het vervolg is dat ook het weblog van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een faciliterende rol kan gaan vervullen door andere organisaties die werken aan het erfgoed van Nijmegen hier berichten te laten schrijven.

Reacties

2 reacties, meest recent: 24 juni 2011

Trefwoorden