Algemene indruk van de KVAN dagen 2013 #KVAN13
Mijn naam is Anouk van den Berg en ik zit in het 4e jaar van de Reinwardt Academie. Ik heb de minor Ar...
Opvallende berichten de afgelopen week(en):
Op Frankwatching verscheen een mooi overzicht van voorbeelden van crowdsourcing in de erfgoedsector.
Na het succes van #followanarchive meldt Christian dat 9 juni #AskArchivists dag is.
Het Regionaal Archief Tilburg heeft zijn website vernieuwd. De grootste verbetering die mij opvalt is de mogelijkheid om met 1 zoekvraag door alle bakken met gegevens te zoeken. De sterke inzet op digitale dienstverlening zorgt er ook voor dat het RAT zijn openingstijden wijzigt.
Na de citizen archivists hebben we nu ook de citizen cartographer: liefhebbers van oude kaarten die helpen met georefereren. Lees een artikel over de ervaringen van de New York Public Library met het inzetten van bezoekers voor het georefereren van hun kaarten.
Op een forum over ondernemerschap was een interessante discussie over of je je op portretrecht kunt beroepen als je niet wilt dat je foto in een beeldbank van een archiefinstelling staat.
Een politiechef die twitterde over een actief onderzoek is uit haar functie gezet.
Het Verhalenarchief wordt uitgebreid met verhalen van kinderen van 'foute' ouders.
Klaas Jan Mollema doet verslag van de activiteiten van het NIOD om te komen tot een netwerk voor oorlogsbronnen.
Diverse gemeentes hebben moeite met het digitale proces achter het centrale loket van de WABO. Ze gaan weer over op papier.
De TU Eindhoven, Novay en het rijksmuseum werken samen in een onderzoeksproject. In het CHIP-project wordt onderzocht hoe de interactie met het Nederlands cultureel erfgoed rijker kan worden door middel van adaptieve informatieontsluiting.
En tot slot keken we massaal naar de laatste aflevering van dit seizoen van Verborgen Verleden, met daarin de voorouders van historicus Maarten van Rossem, die niet af blijkt te stammen van moppersmurf. (edit: grrr, de embed van UitzendingGemist doet het niet in deze site! Dan maar een linkje)
Met dank aan Joost Geraets voor enkele van de tips.
Reacties
Bedankt voor de tip uit New York! Dat van dat georefereren van kaarten wist ik al, maar dit gaat nu veel verder. Eigenlijk wat in Nederland veel historische verenigingen in Haza-Goed (Haza-21 Goederen) doen (resultaten veelal in WatWasWaar), gaat de NYPL via internet/crowdsourcing laten doen: specifieke percelen (of toch tenminste locaties op een kaart) laten labelen/taggen en die vervolgens laten beschrijven. Mooi!