Hoe ga ik archiveren 2.0?
Deze blog is ook te vinden op Ambtenaar 2.0.Archief 2.0 was het thema van vandaag: vanmorgen vond de O...
Het ministerie van Defensie heeft voor de eerste keer een hotspotlijst laten vaststellen. Je kan deze vanaf nu raadplegen op de website van het Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/hotspots-ministerie-van-defensie-2014.
We zijn benieuwd wat jij vindt van de gekozen hotspots? Had je (nog) andere hotspots verwacht? Biedt het door het Nationaal Archief aangeleverde format een meerwaarde? Aarzel niet en plaats hieronder je reactie!
Ter herinnering: hotspotlijsten geven gebeurtenissen en kwesties in de samenleving weer, die grote invloed hadden op de activiteiten van de organisatie. Met een hotspotlijst bepaal je of (deels) te vernietigen informatie naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis, een incident of maatschappelijk debat in aanmerking komt voor eeuwige bewaring. Meer informatie vind je op de volgende webpagina: https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/hotspotlijst-maken#collapse-5151.
De stap van Defensie om deze hotspots te identificeren biedt nu de kans om de toepassing van de hotspotlijst binnen en door het departement te bekijken en te testen. Het is de bedoeling het identificeren van hotspots via een hotspotmonitor periodiek te herhalen.
Het Nationaal Archief heeft Defensie geadviseerd bij de keuze van de hotspots. Tevens heeft het Nationaal Archief een vrijblijvend voorbeeld van een hotspotlijst gedeeld met daarin nuttige contextinformatie voor het beschrijven van de hotspots. Doel is om de toch enigszins subjectieve keuze voor een hotspot te duiden en verantwoorden.