Casusbespreking 'Beleid AI-tooling'
- 1697
- 43
Beschrijving bijeenkomst
In deze maandelijkse 'Samen Slimmer' bijeenkomst wordt er iedere sessie een casus besproken rondom het thema informatiebeheer. De sessies kunnen uitsluitend “live” online worden bijgewoond, worden niet opgenomen, iedere eerste dinsdag van de maand georganiseerd en duren anderhalf uur.
Casusbespreking 1 oktober ‘beleid AI-tooling’
Een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) staat voor de uitdaging om beleid te formuleren rondom het gebruik van AI-tools zoals ChatGPT en Copilot. Sinds 2021 is het gebruik van AI-tools exponentieel gegroeid, zowel in variëteit als in toepassing. Inmiddels maakt bijna 60% van de medewerkers gebruik van AI in hun dagelijkse werkzaamheden. Hoewel deze tools aanzienlijke voordelen bieden, zoals verhoogde efficiëntie en innovatie, brengen ze ook diverse uitdagingen met zich mee.
In deze casus onderzoeken we de mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen en hoe informatieprofessionals hun organisatie kunnen begeleiden in het verantwoord en effectief inzetten van AI-tools.
Op dinsdag 1 oktober 2024 vindt deze casusbespreking plaats, het duurt van 9.30 tot 11.00 uur. Meld je aan boven dit bericht (daarvoor dien je ingelogd te zijn). De link naar de Teams uitnodiging wordt later in dit bericht nog toegevoegd.
Organisatoren
Deze maandelijkse casusbespreking wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Team KIA en Layla Hassan, kernlid van de KIA-groep Informatiehuishouding Overheden. Als je interesse hebt om onderdeel te worden van de organisatie van deze maandelijkse bijeenkomst, stuur dan een mailtje naar Layla via l.hassan@fimk.nl.
Doelgroep
Deze bijeenkomst is uitsluitend bedoeld voor ambtenaren. Verder geldt, hoe meer divers de verschillende achtergronden, hoe waardevoller de gesprekken worden.
Aanleveren casusonderwerp
Iedereen die lid is van KIA en die een ambtenaar is mag een casus aanleveren. Van informatiebeheer vakgenoten tot beleidsmakers en adviseurs. Casussen worden altijd anoniem besproken zodat de privacy van deelnemers goed wordt beschermd. Het casusonderwerp wordt na de sessie op KIA geplaatst in de groep KIA Community, om interessante discussies verder voort te zetten en om communityleden die niet aanwezig waren er ook bij te betrekken.
Reacties
Ik kan hier niet bij zijn maar ben wel geïnteresseerd. Wordt de sessie opgenomen en de opname ergens (hier) gedeeld?
zie ook: In hoeverre vind jij het interessant om meer te leren over AI & informatiebeheer? - KIA community en o.a. de presentatie van Vincent Hoolt op KIA Evenement 'Working Out Loud' - KIA community , 26 september bij Beeld en Geluid in Hilversum
Hallo @wienekeolthof, nee de sessies worden niet opgenomen. In de laatste alinea staat "Het casusonderwerp wordt na de sessie op KIA geplaatst in de groep KIA Community, om interessante discussies verder voort te zetten en om communityleden die niet aanwezig waren er ook bij te betrekken." En dank @andreplat voor de tips over oa de sessie van Vincent Hoolt op ons KIA event.
Aangepast op 19 september 2024
tsja, hoe goed is ons informatiebeheer ingeregeld als we gemaakte fouten niet kunnen reconstrueren en noodprocedures moeten toepassen om fouten te herstellen. Zie o.a. Over ‘slimme’ algoritmes en domme beleidskeuzes - iBestuur en journalistiek commentaar op UWV foutenherstel.
Zijn we als informatieprofessional te ver afgedreven van de kwaliteit van de IHH in de uitvoering? Hebben we toezicht op het beheer versloft? Kan AI ook helpen om kwaliteitscontroles te doen op het informatiebeheer: preventief. ik bedoel als onderdeel van ons kwaliteitszorgsysteem, nog voordat fouten betrokkenen raken en de media hier op duikt?
Eerder in het voorjaar ook een interessant artikel over toezicht op AI in NL. Zie Toezicht op AI: Hier zijn de bomen, dit is het bos - iBestuur
Super interessant, helaas kan ik er niet bij zijn, maar mocht de sessie nog een keer worden aangeboden, dan sluit ik me graag aan!
Ik ben samen met Marianne Loef voor KVAN bezig met een kennisdocument over AI en recht voor de erfgoedinstellingen.
Stuur vooral je casussen ook naar mij, dan kan ik ze meenemen in het document. Meer informatie is te vinden op: https://www.kvan.nl/nieuws/oproep-deel-je-ervaringen-met-ai-in-de-erfgoedsector/
De link werkt niet bij mij. Is de Teams link op deze pagina de juiste?
Ik had graag bij deze casusbespreking geweest, net als een paar collega's. Mocht deze nogmaals gedaan worden, dan doe ik graag mee.
Aangepast op 1 oktober 2024
Vanmorgen heeft @laylahassan een presentatie gegeven en via chat en 'voice' is van gedachten gewisseld tussen de ca. 36 deelnemers. De gebruikte dia's van de presentatie worden gemaild (wat mij betreft, hier)/gedeeld. Verder is gevraagd om een AI item te openen op KIA, zodat deelnemers/organisaties die met AI bezig zijn of willen daar met elkaar kunnen samenwerken.
@judithcalkhoven....de link werkte bij mij wel. Bij jou ook, want we hebben je bent meerdere keren 'toegelaten', echter de verbinding kwam niet tot stand. Ik vermoed iets in jou Teams wat mis gaat.
Aangepast op 1 oktober 2024
Als informatieprofessional meen ik er goed aan te doen om feiten vast te leggen. Dat gebeurt te weinig, nu we hier ook (al) geen opname van maken, deel ik de chat hier met de deelnemers.
Dit is een eerste stap die veelal al mis gaat bij informatiebeheer: neerslag van feiten/gebeurtenissen kan wel, maar blijft achterwege.
20241001Chat_casus_AI.docx (DOCX, 28 KB)
Kansen en risico's van AI in de publieke sector volgens Somaya Ben Allouch (publiekdenken.nl)
Aangepast op 3 oktober 2024
Aanknopingspunt voor beleid, het onderzoek van de EU naar de mogelijkheden van KI/AI om de diensten van de publieke sector te verbeteren met advies om meer financiële ruimte te maken voor de inzet van AI. En nog een artikel dat GenAI implementatie bij de (nl)overheid achterloopt.