In het zonnetje: Luud de Brouwer

  • jul 2011
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 145
Christian van der Ven
KIA Community

Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Luud de Brouwer, lid van de denktank van Archief 2.0 en dagelijks wel op de een of andere manier met de community bezig:

Wie ben je en wat doe je?

Luud de Brouwer, hoofd Regionaal Archief Tilburg.

Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?

Ik ben al sinds de oprichting actief als volger en deelnemer. Ik denk wel eens dat ik mogelijk Christian het duwtje heb gegeven om de community op dat moment op te richten. Sindsdien komen we regelmatig bij elkaar om nieuwe initiatieven te bedenken, acties op te zetten, activiteiten etcetera. Voornaamste bezigheid blijft het verwelkomen van nieuwe leden en proberen te reageren op zoveel mogelijk blogposten en discussies. Dat laatste doet Christian beter dan ik, maar ik let wel op. Elke dag bekijk ik de community meerdere keren om te monitoren of er nieuwe dingen zijn waar ik wat mee moet of kan.

In mijn werk probeer ik te realiseren wat Archief 2.0 predikt. Ik zit in de positie om daar direct grote invloed op uit te oefenen. Desondanks is niet alles meteen geschikt voor uitvoering. Geen woorden maar daden is mijn devies. Maar dat is niet altijd haalbaar. Desalniettemin moet dat wel het doel blijven.

Ik ben actief op en met verschillende social media, binnen en buiten de community.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?

Archief 2.0 betekent heel veel voor mij persoonlijk en als archivaris. Ik ben overtuigd van de noodzaak om heel snel veranderingen door te voeren binnen Nederlandse archieven. Daarnaast voel ik me als een vis in het water in de digitale wereld. Niet omdat ik alles snap en gebruik en als nuttig ervaar, maar wel omdat het voor archieven de sluizen van participatie heel wijd heeft opengezet.

Het gebruik van onze bronnen is het hoogste goed voor mij. Geen producten maken, maar faciliteren dat anderen producten gaan maken met behulp van ons materiaal. In de breedste zin des woords. Drempels weg. Ik vind dat archieven veel te veel op de stoel van de producent gaan zitten en daar ligt niet onze expertise. Wij moeten ons concentreren op het toegankelijk maken van informatie waar anderen wat mee kunnen doen. Gratis en voor niks.

Daarnaast heeft het me in contact gebracht met heel veel collega’s door het hele land. Buitengewoon nuttig. Vooral omdat ze allemaal hun eigen ideeën, bedenkingen, theorieën en praktijkervaring meenemen. Die smeltkroes biedt veel kansen om verder te komen met de mogelijkheden die de tijd waar we in leven bieden.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?

Archief 2.0 is de community die archivarissen verbindt. Ik weet dat ik hiermee de pay-off van de KVAN leen, maar dat moet kunnen. De afgelopen vier jaar is deze online club van professionals een heel belangrijke speler geworden in het archiefveld. Hier komen mensen dagelijks bij elkaar om informatie te lezen en te delen. Mooier wordt het niet.

Maar dat is maar een deel van het verhaal. De omslag in benadering van wat een archief is en hoe een archief met publiek om moet gaan is een andere. Ik zou het fantastisch vinden als we eindelijk onze oude waarden eens loslieten en loskwamen van inventaris, rubriekindeling en de suprematie van onze eigen toegang. De nieuwe techniek laat een hele andere manier van informatieontsluiting toe, die minder context biedt en meer aan de verbeelding overlaat. De bezoeker die met de informatie aan de slag gaat zonder dat wij al een weg hebben uitgestippeld. Dat is de droom.

Tweede droom: gratis, goed toegankelijke, deelbare, digitale informatie voor iedereen. Gratis is een principiële keuze die steeds minder op waarde wordt geschat. In een vrij verkeer van informatie is een prijsdrempel uit den boze, zeker als je ziet hoe goed sociale media met informatie kunnen omgaan. Als je die niet kunt delen met anderen, dan verliest het archief aan betekenis en vooral kracht van innovatie. Informatie goed toegankelijk maken doe je met behulp van iedereen die je daarbij kan helpen. Ook daarin kan digitalisering faciliteren. De groeiende groep grijze genieters is voor archieven een zegen.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?

De allergrootste uitdaging is zelfgenoegzaamheid voorkomen. Het ogenschijnlijk succes dat we in ledenaantal hebben (zoveel leden heeft de KVAN niet eens) zou kunnen leiden tot de gedachte dat Archief 2.0 gemeengoed is geworden. Zoals ik in mijn vorige antwoord al aangegeven heb is dat nog lang niet zo. Het is nog veel te veel inzetten op producten, op inkomsten, op instrumenten en nog steeds niet een andere mentaliteit, een andere manier van denken over toegankelijke informatie.

Nog steeds bestaat er bezwaar tegen het gebruiken van kennis van vrijwilligers, tegen het vrijelijk toevoegen van commentaar van bezoekers, zonder controle vooraf. En vooral: nog steeds willen we altijd maar weer (meer) regels, procedures. Terwijl vrijheid zoveel meer kansen biedt. Vrij zijn, vrij informatie ter beschikking stellen, vrij omgaan met de mensen om ons heen en de kennis die ze bezitten en het vrij weggeven van die kennis en informatie ook als professional.

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Trefwoorden