In het zonnetje: Joost Salverda

  • aug 2010
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 109
Christian van der Ven
KIA Community

Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Joost Salverda, die het initiatief nam tot de speel-en-deelsessie van afgelopen week over het Semantisch Web:

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Joost Salverda, hoofd Publiek bij het Gelders Archief. Daar hou ik me bezig met uiteenlopende projecten die er toe moeten leiden dat we onze klanten optimaal kunnen bedienen. De informatie die over de collectie voorhanden is voor studiezaalmedewerkers en de hulpmiddelen die we daarbij maken en gebruiken zijn daarbij van groot belang.

Als er in het traject van acquisitie tot het moment waarop een archief in de dienstverlening komt fouten worden gemaakt, is de studiezaalmedewerker de eerste die hier direct mee te maken krijgt. Zorgen dat de informatie over de collectie direct voorhanden en juist is en dat we eventueel geconstateerde fouten op de juiste plek in de organisatie terug kunnen leggen zodat ze opgelost worden, zie ik als twee belangrijke aandachtsgebieden in wat ik doe.

Hoe ben je actief als Archivaris 2.0?
Ik Twitter, volg sites waarop over archieven wordt gecommuniceerd, discussieer af en toe mee als ik een interessante discussielijn ontwaar, hou me bezig met de uitbreiding van onze website met 2.0-functies en verdiep me in de vraag hoe we de informatie over wat er in onze collectie te vinden valt zo goed mogelijk kunnen presenteren en vindbaar kunnen maken op internet.

Bij de bouw van onze nieuwe site hebben we bijvoorbeeld ook instructievideo’s gemaakt die, naast op onze site, ook op YouTube te vinden zijn. Op 6 september organiseerde ik samen met Ivo Zandhuis en Jeroen Trispel een speel-en-deelsessie over het Semantisch Web. Voor de totstandkoming daarvan hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het platform dat Archief 2.0 biedt.

Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Een mooie bron van informatie, een plek om informeel met collega’s vragen en ideeën uit te wisselen en een kanaal om nieuwe ontwikkelingen en experimenten op 2.0-gebied te kunnen volgen.

Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
In juni is onze website ingrijpend vernieuwd, waardoor klanten nu onder meer mogelijkheden hebben om zonder onze tussenkomst afbeeldingen te bestellen, uitgebreide informatie kunnen vinden over de bronnen die er voor hun onderzoek voorhanden zijn en stukken voorafgaand aan hun bezoek kunnen reserveren voor de komende bezoekdatum.

Volgend jaar gaan we samen met twee collega-instellingen in Gelderland de cursus 23 Archiefdingen volgen. Mijn droom is dat die er mede toe zal leiden dat mensen ervan doordrongen raken waar onze klanten zich op internet bewegen en dat ook daar een studiezaal is met klanten die bediend kunnen worden. Daarnaast hoop ik dat de cursus ons helpt in de keuze welke interactieve (2.0)-elementen we aan onze virtuele studiezaalomgeving kunnen toevoegen. Bovendien hoop ik dat daardoor het verschil tussen vraag- en aanbodgericht denken duidelijker wordt en dat collega’s ook de weg naar interactieve kanalen als Archief 2.0 leren kennen, gebruiken en waarderen.

Wat zie je als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Communiceren met klanten is één, maar er voor zorgen dat klanten hun informatie goed kunnen vinden is twee. Archief 2.0 richt zich nu met name op Web 2.0-faciliteiten, terwijl er ook andere wegen naar Rome bestaan. Die wegen ook belichten (ook al zijn ze strikt genomen misschien helemaal niet per definitie 2.0) en de blik dus blijven verruimen zie ik als een belangrijk perspectief voor de toekomst. Ik hoop dat de speel-en-deelsessie over Web 3.0 (het Semantische Web) daar een mooie bijdrage aan heeft geleverd!

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.

Trefwoorden