Scriptie

  • nov 2008
  • Bennie Blom
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 5
  • 111
Bennie Blom
KIA Community
  • Christian van der Ven

Het is zover, de laatste loodjes van de duale master Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Traditioneel gebeurt dat met het schrijven van een scriptie. En dat is een kwestie van discipline en prioriteit stellen maar dat valt met een drukke agenda op het werk en een aanstaande gezinsuitbreiding niet mee. Schrijven is voor mij ook nog eens geen aangeboren talent. Gelukkig heb ik voor mijn studie Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg al eens eerder een scriptie mogen schrijven.Aansluitend hierop had ik natuurlijk kunnen kiezen voor een daarbij passend onderwerp. De aanbevelingen in de destijds (2000) geschreven scriptie, die ging over het beheer van en het toezicht op overheidsinformatie in de 21e eeuw, zijn immers nog steeds onderwerp van discussie. Maar wat mij als archivaris momenteel meer interesseert is wat de rol van de archivaris (en de gebruikers) wordt in een veranderende onderzoeksomgeving. Een omgeving waar de traditionele grenzen van gebruik en beheer vervagen.Om de onderzoeksvraag toch maar te beperken ga ik me richten op de zogenaamde historische persoonsgegevens. Een terrein dat de laatste 10 jaar met name door de mogelijkheden van ICT is verkend door archivarissen. Ook een gebied waar we veel belangstelling hebben van gebruikers uit zowel binnen- en buitenland.Vaak verwonder ik me hoe we als archivarissen op dit onderwerp samenwerken. Een huwelijk uit de periode 1811-1842 in Den Haag kun je namelijk het beste zoeken via GenLias en dan kun je vervolgens in de virtuele studiezaal van het Haags Gemeentearchief de scan bekijken. Of als je bijvoorbeeld via TOP zoekt dan kun je dezelfde vermelding in zowel GenLias tegenkomen als ISIS van het BHIC. Je mist dan nog de gedigitaliseerde bron die inmiddels beschikbaar is op de website van een regionaal archief (RHC West-Brabant, RHC Tilburg, RHC Eindhoven) of stadsarchief (Breda).Aan de vraagkant zie je ook opmerkelijke gebeurtenissen. Gebruikers die zelf nadere toegangen maken of daartoe in de gelegenheid worden gesteld (bijvoorbeeld de eerder genoemde virtuele studiezaal van het Haags Gemeentearchief of het project Demogen Visu) van Algemeen Rijksarchief in Brussel maar tegenwoordig steeds vaker bronnen fotograferen en online zetten zoals het initiatief van papier naar digitaal. Tevens zijn er een flink aantal websites gekomen waar je je stamboom online kunt zetten (bijvoorbeeld verwant, familieband, genealogieonline).Dus wat mij betreft alle tijd om het eens nader te onderzoeken wat onze rol als archivaris hierin nu is...(wordt vervolgd)

Reacties

5 reacties, meest recent: 25 november 2008
  • Bennie, een boeiend onderwerp, waar veel over te zeggen is. Een suggestie: misschien is het leuk om tussentijds verslag te doen van je onderzoekingen via je blog hier (of elders)? Op die manier kun je meteen reacties in je scriptie verwerken en zo.

    Christian van der Ven
  • @Christian: Het is inderdaad de bedoeling dat (de tussentijdse bevindingen) hier te doen maar volgens mij heeft deze blogengine beperkte functionaliteiten?

    Bennie Blom
  • @Bennie: Over welke beperkingen heb je het dan? met andere woorden: welke functionaliteit mis je?

    Christian van der Ven
  • @Christian: Als ik een plaatje wil toevoegen zie ik een link bij het voorbeeld en niet het plaatje zelf.

    Bennie Blom
  • @Bennie: Je kunt gewoon een afbeelding uploaden vanaf je computer via het knoppie om een afbeelding in te voegen. Ook kun je de link opgeven naar een afbeelding elders op het net. (Ik denk dat die dan wordt overgehaald naar je blogpost, maar aangezien ik deze optie nog nooit zelf gebruikte, weet ik dit niet zeker.)

    Christian van der Ven

Trefwoorden