Hoe verhoudt privacy zich tot het verzamelen van data door gemeenten?

  • jul 2019
  • Jeroen Padmos
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 212
Jeroen Padmos
Informatierecht
  • Violet

Minder privacy, maar wel meer veiligheid en leefbaarheid. Grote steden maken steeds meer gebruik van data en technologie. Wat betekent dat voor de inwoners?

In 2017 trok Nederland meer dan 42 miljoen toeristen, veruit de meesten (37%) gingen naar Amsterdam, meldt het CBS. Hoe zorg je dat al deze mensen en de inwoners van Amsterdam zich nog veilig kunnen begeven in het verkeer? Een oplossing is de inzet van technologie en data. Zo gebruikt Amsterdam wifisignalen om mensenstromen in kaart te brengen. ‘Als je bijvoorbeeld ziet dat mensen niet eens meer naar de ingang van de Oude Kerk kunnen komen door de drukte, dan kun je proberen ze een andere kant op te sturen door borden neer te zetten’, zei wethouder Touria Meliani in de Volkskrant.

In een reeks artikelen onderzocht het Rathenau Instituut in 2017 slimme steden. Sturen met data vraagt om waarborgen. De slimme stad vraagt niet alleen om aandacht voor privacy en veiligheid, maar ook om een bredere bescherming van de menselijke waardigheid van het individu. Tijdens het (door)ontwikkelen van technologieën om via data en camera’s de leefbaarheid te vergroten, is het belangrijk kritische vragen te blijven stellen. Zo blijven maatschappelijke waarden onderdeel van de technologie. Lees meer hierover op de website van het Rahenau Instituut.



Verantwoording gebruikte afbeelding: website van het Goois Democratisch Platform.

Trefwoorden