Een aapje voor het Brooklyn Museum
Het Brooklyn Museum staat bekend als trendsetter op het gebied van Web 2.0 en erfgoed. Deze week kreeg...
Voor aanstaande donderdag ben ik door het Stadsarchief Breda uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de presentatie van het onderzoek "Hulpmiddelen in een Digitale Onderzoeksomgeving". Niet omdat ik zo'n aardige jongen ben, maar omdat ik een van de velen ben, die is geïnterviewd door de onderzoekster, Erika Hokke.
Geen rapportenfabriekIk ben zelf, eerlijk gezegd, altijd wat argwanend als het over dit soort onderzoeken gaat. Dit omdat ik soms vrees om verzeild te raken in rapportenfabrieken, zonder dat er in de praktijk echt spijkers met koppen worden geslagen.
Met Erika had ik een fijn gesprek overigens. Breda wil de kennis die ze opdoet ook graag delen met andere archiefdiensten. Ik hoop dus dat de presentatie en het rapport en zo ook online komen.
Het Bredase project maakte eerst onderdeel uit van het project Archief4All van de Taskforce Archieven, maar ik begreep dat dit niet goed liep, dus dat daarom Breda op eigen benen is verdergegaan. Misschien is dat kleinschalige ook wel veel beter.
Onderzoek in stappenDe digitale historische werkplaats (DHW) van Breda, bestaat uit een deel met bronnen (ook van derden), een deel waarin je die (eventueel als groep) samenvoegt tot iets nieuws, een deel waarin je dat geheel presenteert en een deel waarin je ondersteuning kunt krijgen.
Erika heeft vooral onderzocht welke hulpmiddelen voor die ondersteuning al beschikbaar zijn en hoe die het beste ingebed kunnen worden in de DHW. De ondersteunende rol van de archivaris zelf blijft daarbij nog even buiten beschouwing. Naar de virtuele archivaris werd namelijk al door een student van de Hogeschool van Amsterdam/Archiefschool (Hans Berende) onderzoek gedaan.
Breda gaat uit van het opknippen van een onderzoek in verschillende fases. In iedere fase heb je behoefte aan andere ondersteuning (en competenties) en wil je met andere dingen niet worden lastiggevallen.
DelenOmdat wij op het BHIC ook begonnen zijn met het nadenken over/ontwikkelen van een online werkplaats, ben ik benieuwd wat ik donderdag te horen ga krijgen. Ik houd jullie op de hoogte!
PS: Nog beter zou het zijn als Breda zelf ons hier op de hoogte zou houden. Misschien in de toekomst.. ;-)
Reacties
Ha Christian, Er loopt ook een lijntje tussen het Gemeentearchief Rotterdam en Stadsarchief Breda. Om te komen tot een E-depot met opslag, raadpleging en een onderzoeksomgeving. Een parallel digitaal (werk)proces van 't archief naast het fysieke. Of eigenlijk meer een cross-over tussen beiden... In ieder geval is het GAR bezig met het verhaal rondom de Digitale Balie en één metadatmodel voor alle objecten uit onze collecties. Hoe verknopen we de verschillende beheerssystemen aan elkaar zodanig dat ze ook fatsoenlijk met elkaar praten en elkaar verstaan. http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_content&task=view&id=261&Itemid=305 Over hulpmiddelen gesproken... Ik stuitte op een nieuwe term met uiteraard een bijbehorende website: Lifehacking. Op http://lifehacking.nl/ zijn een aantal auteurs druk doende tips en trucs te geven hoe we ons staande kunnen houden met de enorme hoeveelheden informatie die op ons afkomt, onze neigingen om alles in de gaten te willen houden en de beperkte tijd en middelen om dat te managen. Het aardige is dat lifehacking niet alleen gaat over tips en trucs voor digitale informatie maar dat het zowel het fysieke als 't digitale domein doorkruist.
Bedankt Tim! Ik hoorde vandaag inderdaad over de samenwerking tussen het SAB en het GAR. Ik wist trouwens niets van een project Digitale Balie. Alleen het project rond een e-depot was mij bekend. Dus ik had me al voorgenomen om daar morgen eens wat meer over op te zoeken. En nu hoeft dat al niet meer! Lang leve Archief 2.0! :-) En Lifehacking staat vanaf nu in m'n Netvibes! Daar ga ik morgen ook eens lekker in lezen.. Ik zal hier later trouwens kort verslag doen van vandaag. Het was namelijk een boeiende middag, maar ik moet nu ook snel even voor m'n eigen 2.0-project aan de slag!
Ik neem aan dat jouw wervende gesprek met Erika er voor heeft gezorgd dat ze zowiezo hier contact zoek met meer geïnteresseerden! De Digitale Balie... waarom communiceren we zo slecht, of lees ik gewoon te weinig? Zal wel een combinatie zijn... Interessant project Tim, bedankt! En life-hacking is bittere noodzaak, maar weer een blog bijhouden, is dat de manier? ;-) Gelukkig kent Netvibes een knop waarme je ineens een heleboel feeds gelezen kunt verklaren! In dat verband kan ik nog wijzen op de nieuwe website van het Historisch Centrum Markiezenhof (daar maakt het voormalige RHC Bergen op Zoom deel van uit) voorzover jullie daar nog niet gekeken hadden. De zoekinterface doorzoekt met één zoekregel alle databases. Ook een stap in de goed richting... én het werkt! http://www.markiezenhof.nl Wij willen dezelfde interface binnen onze website gaan toepassen. De stap naar linken, taggen of andersinds verschillende materialen verbinden is dan de volgende stap. Alleen hebben wij geen spannende naam bedacht, maar willen het gewoon gaan proberen. :-)
Inderdaad interessant, die Digitale Balie. Alweer iets om in de gaten te houden. De zoekfunctie van Het Markiezenhof werkt inderdaad ook prima. Hij viel me in eerste instantie niet echt op, trouwens. Ze mogen daar best trotser op zijn! :-)