Stralenkrans

  • mei 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 88
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Op de bij ambtenaar 2.0 kwam ik de blog van Ron Tolido tegen. Hij merkt schrijft, terecht denk ik, dat het succes van web 2.0 (en Archief 2.0) niet afhankelijk is van techniek, maar van "leiderschap" en dan niet in de zin van autoriteit, maar meer in de zin van inspirator en gids.Enkele citaten:"De visie en voorwaartse energie van geïnspireerde individuen maakt het verschil tussen een kakelend pandemonium en een doelgericht, aansprekend resultaat.""Echt succesvolle projecten hebben altijd een klein, toegewijd team van leiders dat een grotere groep van medewerkers aan zich weet te binden. (...) Eric Raymond, de onofficiële kroniekschrijver van Open Source, noemt dat effect een stralenkrans (een ‘halo’ ): een kleine, fel oplichtende kern met een veel breder stralingsgebied eromheen.""Wie kortom het echte potentieel van het web 2.0 wil aanboren, doet er goed aan meer te doen dan de allerlaatste, hippe software ter beschikking te stellen. Het vinden van de juiste, begeesterde trekkers – en ze daarna de ruimte en middelen te geven om aan hun eigen stralenkrans te bouwen – is een stuk belangrijker voor het succes."

Reacties

2 reacties, meest recent: 12 mei 2009
  • Ingmar, ik kan niet anders doen dan dit onderschrijven. Je kunt een set met duur gereedschap aanschaffen, maar je kunt véél en véél beter een inspirerend knutselaar inhuren. Die vindt vervolgens niet alleen het gereedschap dat wérkelijk nodig is, maar bovendien verzamelt-ie mensen om zich heen die samen met hem/haar mee willen knutselen aan iets moois! Mensen ook die door blijven knutselen, zelfs als de ingehuurde kracht weer elders gaat knutselen - duurzaam knutselen.

    Christian van der Ven
  • Ik ben het er ook roerend mee eens. Er is nog een andere kant aan dit verhaal. Er is onderzoek geweest in de VS naar het wegkopen van talent door ondernemingen. Daar bleek dat niet alles afhangt van één persoon. Ook een talent in een bedrijf dat heel goed draait is vaak een talent in die omgeving, met die collega's. Als je zo iemand uit de omgeving weghaalt, dan wordt het rendement ineens een stuk minder. Het gaat altijd om chemie tussen mensen waardoor je goede resultaten krijgt. Ik denk ook dat deze community daar een bewijs voor is. Ondanks het feit dat we allemaal bij andere werkgevers werken, ontstaat er toch een wisselwerking waar we allemaal beter van worden. Als de chemie goed is dan ontstaan er dingen.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden