Van de hoestende man in regenjas naar de Lady Gaga meneuriënde informatieanalist
Het zal weinigen ontgaan zijn, week 48 van 2010 was die van Wikileaks. De klokkenluiderssite met al...
Een kapstok voor elke scriptie
Een verslag van onze scriptiemiddag op donderdagmiddag 3 november jl.
Op 3 november organiseerde SNAAI een scriptiemiddag bij het Stadsarchief Amsterdam. In de prachtige Italiaanse zaal kwamen in totaal 14 geïnteresseerden samen om te horen wat recent afgestudeerden onderzocht hebben tijdens hun studie en om tips te krijgen voor het schrijven van hun eigen scriptie. Aansluitend vertelde Hans Berende (docent Archivistiek aan de HvA) hoe je komt tot een goede archivistische scriptie.
Als eerste nam Lisa Lucassen het woord. Lisa vertelde over haar scriptieonderzoek voor de Reinwardt Academie. Ze studeerde begin 2016 af op een onderzoek naar het zichtbaar maken van de professional in de digitale onderzoeksomgeving van archiefdiensten. In haar onderzoek stelt zij dat het menselijke vangnet belangrijk is. Voor goede digitale dienstverlening moeten professionals online leren communiceren. Creativiteit, tonen van sympathie en interactie zijn hierbij belangrijk. Naast haar onderzoeksresultaten vertelde Lisa ons haar geheime tips voor het overleven van je scriptieonderzoek. Dé tip voor iedere scriptieworstelaar: Bouw een feestje als je de scriptie hebt ingeleverd!
Kevin van Tuil nam het stokje van Lisa over. Als student aan de HvA deed hij onderzoek naar wat de archiefdienst (in dit geval Regionaal Archief Rivierenland, RAR) moet voorbereiden voor overbrenging van digitale archiefbescheiden. Aan de hand van voorbeelden presenteerde hij zijn stappenplan om te komen tot het eindresultaat. Als bijproduct van zijn onderzoek heeft Kevin een handreiking opgesteld: ‘Het versterken van de digitale dijken’. Deze handreiking is nu in gebruik bij het RAR en de daarbij aangesloten gemeenten. De laatste alumnus, Marieke Houtekamer, vertelde over haar scriptie naar collectievorming bij archiefinstellingen. Als student aan de Universiteit Leiden was ze geïnspireerd door documentaire collecties bij archiefinstellingen. Zij verrichtte vergelijkend onderzoek naar fotocollectievorming bij enkele archiefinstellingen en een museum. Het verhaal was gelardeerd met praktische tips: “Volg je interesse, ken het vakgebied. Maak een heldere kapstok waar je het verhaal aan kan ophangen. En blijf niet bezig met interessant materiaal te verzamelen, maar durf te selecteren en begin met schrijven.”
Na de pauze (goed voor verdere kennismaking en netwerken!) reflecteerde HvA-docent Hans Berende op de verhalen van Lisa, Kevin en Marieke. Hij gaf de suggestie om te beginnen met het lezen van de studiehandleiding. Ook vertelde hij waar docenten van verschillende opleidingen op letten bij het beoordelen van een archivistische scriptie. De middag werd afgesloten met een bezoek aan het NIOD. We kregen een rondleiding door het prachtige monumentale pand en door het depot. Het NIOD heeft een indrukwekkende collectie. Wellicht gaf dit bezoek de aanwezige studenten inspiratie voor nieuwe scriptieonderwerpen.
De volgende activiteit van SNAAI wordt gepland voor het voorjaar van 2017. Ben je ook geïnteresseerd in de activiteiten? Houd de evenementen op Archief20.org in de gaten voor meer informatie of stuur een mail naar snaaikvan@gmail.com voor vragen en goede ideeën.