Archief 2.0 tijdens KVAN-dagen: niet voor lurkers!

  • apr 2010
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 40
Christian van der Ven
KIA Community

Ook dit jaar is Archief 2.0 natuurlijk weer volop aanwezig tijdens de KVAN-dagen! Niet alleen met een drietal inspirerende sessies, maar vantevoren al met een heuse pre-conference over de toekomst van de community. Allevier de onderdelen op een rijtje:

Pre-conference: niet voor lurkers!

Door Luud de Brouwer, Christian van der Ven... en iedereen!

Archief 2.0 groeit als kool. Aangezien de groei van het aantal leden maar doorgaat is er blijkbaar behoefte aan een dergelijk online platform. Het is goed om de puntjes weer eens op de "i" te zetten. Tijd voor real time feedback van de achterban!

Waar gaan we het over hebben met elkaar? Een heleboel vragen borrelen op: wat verwachten de leden van de community, komen die verwachtingen uit? Wat verwacht de community van hen? Hoe krijgen we meer dynamiek binnen de community, meer leden die actief deelnemen? Zijn er soms meer irl-activiteiten nodig en wat te denken van allerlei 1.0-onderwerpen die in de community plaatsvinden?

Genoeg om eens een hartig woordje met elkaar te wisselen. Doe mee, praat mee, bepaal mee. Gezellig community zijn. Heb je zelf nog onderwerpen die je aan de orde wilt brengen? Dat kan natuurlijk ook.

Verwarringssessie: Archiveren 2.0

Door (Ingmar Koch)

Tot nu toe gaat Archief 2.0 heel erg over de manier waarop archiefdiensten gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van Web 2.0.

De andere kant van Archief 2.0 wordt echter gevormd door de Bestuurder 2.0, de Politieagent 2.0 en de Ambtenaar 2.0 die de Web 2.0-functionaliteiten steeds actiever gaan inzetten. Als we er van uit gaan dat archiefstukken ongeacht hun vorm in goede, geordende en toegankelijke staat moeten worden gebracht en gehouden, wat betekent dit dan voor de tweets van de politie of een minister, de weblog van een wethouder of gedeputeerde en de waves van een projectgroep? Hoe gaan archivarissen en DIV'ers deze archiefstukken beheren en beheersen? Of zeggen we met droge ogen dat dit geen archiefstukken zijn en dat we er ons dus niet druk om hoeven te maken?

In deze sessie zullen weinig antwoorden worden gegeven, maar vooral nieuwe vragen worden opgeworpen.

Parallelsessie: If we build it, when will they come?

Door Astrid de Beer, Wouter Daemen en Christian van der Ven

Archieven in Nederland gebruiken in toenemende mate digitale middelen om gebruikersparticipatie en interactie te realiseren. Als je bezoekers wilt inzetten om informatie beter toegankelijk te maken moet de liefde wel van twee kanten komen. Zij leveren een prestatie voor ons en wij moeten hen aan ons zien te binden. Communitymanagement is onontbeerlijk. Zowel online als offline. Een blijvend gesprek met de communityleden, luisteren naar hun wensen, opmerkingen en ideeën en die ook realiseren.

Astrid de Beer, Christian van der Ven en Wouter Daemen geven alledrie een praktijkvoorbeeld. Alledrie verschillende doelen, middelen, gebruikers en manier van werken, maar ook alledrie succesvol gebleken. Bij Regionaal Archief Tilburg werken vrijwilligers online aan biografieën van 338 Tilburgers en het transcriberen van charters. Op de forums van het BHIC zijn bezoekers actief in het stellen en beantwoorden van elkaars vragen. Het Nationaal Archief laat het publiek in het project Mapit1418.nl foto's van de Eerste Wereldoorlog van een locatie voorzien.

Interactieve presentatie: Van alle mensen, de Dingen die niet meer voorbij gaan

Hanneke van Aalst, Lineke van den Bout en Poulus Bliek

Als gevolg van de cursus 23 Archiefdingen zijn de medewerkers van het Zeeuws Archief actief aan de slag gegaan met allerlei Web 2.0-toepassingen. In de presentatie zal worden ingegaan op het effect dat de cursus heeft gehad. Is dit iets van 'de jonge generatie'? Bij het Zeeuws Archief bleek dat nogal mee te vallen... Welke gevolgen waren er voor de organisatie? In hoeverre is er daadwerkelijk iets veranderd? Uiteraard deed niet iedereen mee. Welk effect had en heeft dat? Wat vinden de klanten van het archief er eigenlijk van?

Aanmelden?

Voor de KVAN-dagen kun je jezelf aanmelden via de website van de KVAN. Als je naar de pre-conference wilt komen, maar verder niet aan de KVAN-dagen wilt deelnemen, laat dit dan even aan ons weten via archief20@gmail.com. Voor de andere sessies hoef je je niet speciaal aan te melden.

Trefwoorden