web 2.0 en de pyramide van Maslow
Op Molblog een aardig stukje over de rol van "web 2.0" in de bevrediging van behoeften van de mens. Zo...
Dit bericht is het vijfde in een serie, waarin ik terugblik op interessante of opvallende berichten die de afgelopen week op het web verschenen zijn. Na deze aflevering bekijken we of deze berichten in een behoefte voorzien. Laat dus vooral even een reactie achter om te laten weten wat je hiervan vindt! Ook aanvullingen zijn van harte welkom!
Nieuws van deze week:
Christian gaat op speurtocht: welk archief berekent 17 euro aan vrijwilligers van Van Papier Naar Digitaal? En wat is daar de juridische basis voor? Het blijkt te gaan om Nieuw Land Erfgoedcentrum.
Er worden kamervragen gesteld over het mogelijk vervolgen van de Koninklijke Bibliotheek indien ze nazistische oorlogskranten online plaatsen.
Ingmar legt uit waarom taggen minder geschikt is voor het ordenen van documenten in een kantooromgeving.
Op ArchivesNext verscheen een blogpost over het bouwen van 'participatory archives', archieven waarin mensen deel kunnen nemen.
In de nieuwsgroep soc.genealogy.benelux onstaat een discussie naar aanleiding van een voorstel om een database aan te leggen van persoonskaarten die mensen in huis hebben. Het CBG staat het verder verspreiden van persoonskaarten niet toe, maar in de groep wordt getwijfeld of dit juridisch wel klopt.
DEN bespreekt de webrichtlijnen, en hoe hier in de erfgoedsector tegenaan gekeken wordt.
De baas van Google heeft een oplossing voor tieners die hun online verleden willen wissen: iedereen moet bij het volwassen worden zijn naam kunnen veranderen.
Facebook introduceert zijn eigen functionaliteit om je locatie met mensen te delen.
Reacties
Rond die persoonskaarten heb ik wel wat langs zien komen, maar zonder de berichten aan te klikken - toch maar eens doen dus. Ben benieuwd naar de discussie! En voor de rest: vooral doorgaan! ;-)
Door de week heen zie ik je Twitterberichten voorbij komen, maar heb ik niet altijd tijd om door te klikken en te lezen. 'k Vind het daarom erg prettig dat je hier deze 'verzamelafleveringen' plaatst en merk dat ik uit elke aflevering toch al gauw twee of drie linkjes aanklik om verder te lezen. Als je tijd en zin hebt om ermee door te gaan: één geïnteresseerde lezer heb je :-)
@Christian en Mariëtte Bedankt voor jullie positieve reacties! Ik dacht dat dit weekoverzicht misschien weinig toe zou voegen aan de tweets en gedeelde items, maar leuk om te lezen dat jullie er toch wat aan hebben.
Heb zojuist de hele discussie rond de PK's gevolgd - erg interessant, omdat er zoveel lijnen door elkaar lopen. Wat moet de service inhouden, hoe ver moeten we gaan? Is dat wel toegestaan, of waaraan hebben we ons te houden? Wie doen er mee, en onder welke voorwaarden? Wat mag je vervolgens met de gegevens doen? Wat kunnen de gevolgen zijn voor de service van het CBG? Enzovoort, enzovoort. Ben eigenlijk wel benieuwd naar wat het antwoord zou zijn op de vraag of dit mag. Bijvoorbeeld: mag je online lijsten publiceren waarin je van iedereen bijhoudt wie van wie een PK in huis heeft, en mag die persoon dan de gegevens van die kaart doorspelen aan anderen? Genealogen wisselen zo veel gegevens uit...
@Christian Ik kan me voorstellen dat het misschien wel mag, als je met die genealoog ook weer afspraken maakt dat die ze alleen voor genealogisch onderzoek gebruikt. Dan hanteer je dezelfde voorwaarden als het CBG.
Naar analogie van een bittorrent-site die alleen maar verwijst zou zo'n index volgens mij zeker moeten mogen. Die index brengt dan twee mensen in contact, die onderling maar moeten regelen hoe ze die gegevens uitwisselen. Zelfs als dat strafbaar zou zijn (wat ik betwijfel als de ontvanger het ook weer alleen voor genealogisch onderzoek gebruikt) dan is degene die ze met elkaar in contact brengt dat nog niet.
@Yvette: Dat lijkt mij ook. Ik bedoel: mensen met elkaar in contact brengen lijkt me niet verkeerd en gegevens uitwisselen moet toch ook mogen. Ik ken de exacte voorwaarden van het CBG niet, maar het lijkt me dat die genealogenclub een leuke service kan beginnen voor zichzelf. Moeten ze het er onderling wel even over eens worden natuurlijk, en daar zag het niet naar uit toen ik gisteren de verschillende berichtjes eens doornam.
Ha Yvette, Ik kijk altijd even op jouw weeknieuws. Handig om snel even te zien wat er speelt. Als ik niets te melden heb, meld ik niets, maar ik vind het fijn dat het weeknieuws er is Ik sluit me dan ook aan bij @Mariëtte. Iedereen zal het vast wel gezien hebben, maar voor de zekerheid geeft ik toch nog maar even door dat op het archiefforum alle reacties op het bericht over de KB en de oorlogskranten staan: http://forum.archieven.org/index.php?action=printpage;topic=27644.0
Voor de statistieken: deze verwijzing naar mijn blog leverde zes bezoekers, de verwijzing in nummer 6 zeven. Er wordt dus ook geklikt...