Falende wiki´s

  • dec 2011
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 3
  • 135
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Falende wiki´s.pdf

Bijgevoegd een pdf van een column over ´Falende wiki´s´ door Frans Nauta in tijdschrift Onderwijsinnovatie Van Open Universiteit, december 2011. Mijn oog viel erop omdat ik zojuist een initiatiefrapport heb opgesteld met collega Luud de Brouwer. In 2012 gaan we ervoor: de Tilburg Wiki nieuw leven inblazen! Hoop dus dat Nauta geen gelijk heeft met zijn uitspraak: ´maar geen enkele wiki is een succes geworden´.

Reacties

3 reacties, meest recent: 25 december 2011
  • Met alle respect voor meneer Nauta, die ongetwijfeld heel goed is in andere dingen dan wiki´s. Maar in mijn ogen slaat zijn column de plank behoorlijk mis. Zijn conclusie is wel goed: de meeste wiki´s zijn geen succes. Maar dat ligt niet aan "de" wiki, maar eerder aan het gebruik ervan. Een wiki is bij uitstek geschikt om encyclopedische kennis te verzamelen en te delen. Voor elke ander doel is betere online software te vinden.

    Als je heel erg wilt dat iets werkt dan is dat helaas onvoldoende om iets ook te laten werken. Beetje naief van meneer Nauta.

    Verwijderde gebruiker
  • Ik ken goede en nuttige wiki's, zie de lijst op 'ons eigen' ArchiefWiki.org > Projecten > Wiki's. En verder bijvoorbeeld een vrij nieuw wiki over bibliotheken en een ander over FabLab's: wiki FabLab Zuid-Limburg. Die Frans, ik zal z'n column eens lezen...

    Frans Nauta's "... hypothese is dat we nog niet goed begrijpen wat het aantrekkelijk maakt om een bijdrage te leveren aan dat delen en structureren. Michael Nielsen verklaart het falen van wiki's voornamelijk vanuit de macht die kennis vertegenwoordigt. Een andere verklaring is wat mij (Frans Nauta red.) betreft dat het structureren van kennis behoorlijk saai is in vergelijking met het creëren van iets nieuws.".

    Zelf weet ik dat één van de redenen die ik heb om niet zonder meer aan een wiki mee te werken is het 'eigendom' en vooral de continuïteit. Als ik aan een wiki bijdraag wil ik graag de garantie dat mijn bijdragen (in beginsel) altijd beschikbaar blijven. Energie stoppen in een project doe je / ik dan wanneer je / ik voldoende overtuigd ben(t) van het (eigen) nut zo is mijn ervaring.

    Verwijderde gebruiker
  • @Joost 

    Dat laatste punt is een goeie! Daar was ik me eigenlijk nog niet zo van bewust, maar ik denk dat het een belangrijke voorwaarde is om mensen in beweging te krijgen. Als je als deelnemer aan een wiki het idee hebt dat er een organisatie achter zit die er energie in steekt en betrouwbaar is, dan zul je eerder energie er in willen steken. Lijkt me niet meer dan een menselijk trekje van de homo digitalis :)

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden