Vacature archivaris / bureaubeheerder op het ADC Kampen
Het Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken in Nederland (ADC) is op zoek naar een...
Vandaag heb ik de lezing van Marcel Wissenburg gelezen. Ik ga deze niet uitvoerig bespreken of herhalen, ik zeg alleen: lees en herlees. De lezing is te vinden op de website van Marcel, hier.
Reacties
Eigenlijk was ik niet van plan om iets over deze of de andere keynote te schrijven, maar nu kan ik het toch niet laten.
Ik heb er alle begrip voor dat de organisatie probeert om verschillende perspectieven te laten zien, maar waarom moet dat plenair? Ik zou toch heel graag eens een "hardcore" archivistische keynote horen tijdens de studiedagen. Ik heb nu wel genoeg van "buitenstaanders" die maar weer eens "de archivaris" definiëren en niet heel veel verder komen dan de standaard clichés. (Heel extreem gezegd, maar een beetje in lijn met de lezing van Wissenburg, vervang "de archivaris" eens door - don't mention the war - "de Duitser", of "de Jood", of "de Neger". Is het dan nog altijd een "leuke" lezing?)
Ingmar, van de ene kant begrijp ik heel goed wat je zegt. Het is ook niet altijd succesvol gebleken, die keuze van een "vreemde" keynote. In dit geval vond ik Marcel Wissenburg nog wel inhoudelijk relevant. De problematiek die hij aankaartte in zijn keynote vond ik in ieder geval heel herkenbaar.
Het meest frappante blijft dat je in de eerstvolgende sessie weer ziet gebeuren waar net uitgebreid over gesproken is: wikken en wegen tot er eigenlijk geen echte keuze meer gemaakt kan worden.
Van de andere kant moet een keynote in mijn beleving, vooral inspirerend zijn. Je moet na zo'n presentatie het gevoel krijgen dat er wat gaat gebeuren. Dat je munitie hebt gekregen om er eens flink tegenaan te knallen en het verschil te maken. Dat was bij deze KVAN-dagen in beide gevallen niet aan de orde. De eerste keynote vond ik ronduit zwakjes en die van Wissenburg was amusant, herkenbaar, maar gaf geen aanleiding tot hoopgevende gedachten en overeenkomstige acties.
Of een hardcore archivistisch onderwerp dat wel teweeg zou brengen bij mij is zeer de vraag. Dat hangt voor een groot deel af van het elan waar iets mee gebracht wordt. En dan vooral een onderwerp waar je mee aan de gang kunt, waar je warm voor gaat lopen.
Dat lijkt me een moeilijke opgave voor welk organiserend comité dan ook. Ik wens ze in ieder geval veel wijsheid toe!
Mijn eerste indruk toen ik de keynotes in het programmaboekje zag staan, was: "Nee hè, alwéér hoogleraren..." Maar misschien is die indruk onterecht.
Ik onderschrijf Luud zijn mening over de keynotes. Maar ook die van Ingmar. Ik kan blijkbaar moeilijk kiezen. ;-)
Buitenstaanders kan ik beslist goed verdragen, maar die hoeven van mij niet 'geforceerd' het archief in hun verhaal te betrekken. Laat ze puur spreken over datgene waar ze veel van weten en waar hun passie ligt, dan linken we dat zelf wel aan ons vakgebied.
Echte inspirerende sprekers, daar kunnen er niet genoeg van worden aangerukt. Ik herinner me father Roderick over oude instituten en nieuwe media (UGame ULearn, Delft 2009), maar van een paar jaar daarvoor ook al Peter Hinssen over nieuwe media (Informatie, Gent 2007).
En van de KVAN-dagen Govert Schilling over het archiveren van de ruimte, Goffe Jensma over de vraag naar overbodige archieven en Douwe Draaisma over archieven en herinneringen.
Uiteindelijk blijkt natuurlijk dat de spreker zelf het verschil maakt. Iemand kan weliswaar superinteressant onderzoek doen, maar daar geen inspirerend verhaal over kunnen houden. En wat inspirerend is, is natuurlijk enerzijds persoonlijk, maar anderzijds bestaat daarover tijdens congressen wel altijd een goed gemeenschappelijk gevoel. Zeker achteraf...
Een "hardcore" archivistische keynote, waarom niet? Inspirerend gebracht en ik heb m'n kaartje er al uit. En wanneer halen we namen als Brewster Kahle naar de KVAN-dagen? Als we dat soort mannen kunnen betalen. ;-)
Het lijkt me overigens een hele tour om ieder jaar weer met goede sprekers op de proppen te komen, binnen alle beperkende kaders die daarvoor gelden. Inspirerend, vakgerelateerd, betaalbaar, beschikbaar enzovoort... Sowieso dus petje af voor de organisatie!
Ach ja, als die niet-archivarissen inspirerend geweest waren, was mijn bezwaar waarschijnlijk al wat kleiner. Maar ik blijf het apart vinden dat de keynotes ieder jaar eigenlijk 'extern' zijn en dan gaan over "het thema" niet over archivistiek en het thema. (En over die gezochte "thema's" ga ik het nu niet hebben.)
Overigens, ik wil niet zeggen dat de commissie zijn werk niet goed doet. Het is inderdaad heel lastig om ieder jaar weer goede sprekers te vinden. De ene keer lukt dat beter dan de andere...
Ha Christian, Ingmar en Luud!
Hartelijke dank weer voor jullie inspirerende, kritische bijdragen :-) Daarbij schoot ineens een podium door mijn hoofd met daarop zittend Neelie Kroes en Eric Ketelaar in een soort vraaggesprek (gespreksleider heb ik nog niet paraat, alhoewel Chistian zou dat heel goed en leuk kunnen doen ;) Over Archivistiek, Content, Context en de digitale uitdagingen.