Column Peter de Baat (VNG): Worstelen met Woo-verzoeken. Wetgever aan zet. (iBestuur 20-6-2024)
Peter de Baat, Bestuurlijk Ambassadeur Wet open overheid bij de VNG, heeft in de Ibestuur van 20 juni ...
Op 5 oktober 2021 is het initiatief wetsvoorstel Wet open overheid (Woo) door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet heeft als doel overheden en semioverheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De Woo treedt op 1 mei 2022 in werking en daarmee komt de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Wet dient een tweeledig doel
De kern van de wet is tweeledig. Ten eerste verplicht de wet overheidsorganisaties documenten in de volgende elf categorieën actief openbaar te maken:
· Wet- en regelgeving;
· Organisatiegegevens;
· Raadsstukken;
· Bestuursstukken;
· Stukken van adviescolleges;
· Convenanten;
· Jaarplannen en -verslagen;
· Wob/Woo-verzoeken;
· Onderzoeken;
· Beschikkingen;
· Klachten.
Naast de actieve openbaarmaking blijft de passieve openbaarmaking natuurlijk ook van belang!
Ten tweede verplicht de Woo gemeenten om de informatiehuishouding op orde te brengen. De bepaling uit de Archiefwet, dat gemeenten documenten in een goede, geordende en toegankelijke staat moeten bewaren, wordt herhaald in de Woo. Hiermee is een aanzienlijke doorlooptijd gemoeid, de Memorie van Toelichting noemt een mogelijke termijn van acht jaar.
Kortom, werk aan de winkel. Hiervoor is wel informatie nodig over wat, hoe enzovoort. In de kennisdossier Woo is een start gemaakt met het verzamelen van alle nuttige, noodzakelijk en praktische informatie zodat gemeenten en overheidsorganisaties ook daadwerkelijk aan de slag kunnen. Of in ieder geval zich goed kunnen informeren.
Ik zeg met opzet ‘is een start gemaakt’, omdat het kennisdossier een dynamisch geheel is. En ook, wat mij betreft, proactief. Daar bedoel ik mee, dat mocht u iets aan het dossier willen toevoegen of merkt dat iets mist, laat het mij dan weten. Zo wordt het kennisdossier Woo meer en meer compleet, maar ook iets van ons allemaal.
Suggesties, ideeën etc. kunnen gemaild worden naar gripopinformatie@vng.nl.