De weg naar inclusiviteit: Thuis in het archief
Vinden alle inwoners iets van zichzelf terug in onze archieven? Bevatten onze archiefdepots een weersl...
Woensdag 11 oktober bereikte ons het trieste overlijdensbericht van onze KEP collega Louisa Balk. Ze heeft zowel bij het Nationaal Archief gewerkt als bij het Stadsarchief Rotterdam en was ook binnen Het Kennisplatform Educatie en Presentatie actief. Louisa (67) was ruim een jaar ongeneeslijk ziek.
Louisa was een zeer dierbare collega met een lange staat van dienst bij het Nationaal Archief (NA) waar ze haar carrière in 1979 begon. Ze stond aan de basis van de educatiewerkzaamheden bij het NA.
In september 2010 begon Louisa als adviseur educatie bij het Stadsarchief Rotterdam en heeft daar tot aan haar pensioen in juli 2023 gewerkt. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor het onder de aandacht brengen van de enorme collectie van het stadsarchief bij leerlingen en studenten.
Louisa heeft zich met name gespecialiseerd in het overbrengen van de kennis over de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan vele terugkerende projecten, programma’s en lessen. Denk aan het jaarlijkse bezoek van de burgemeester met Rotterdamse leerlingen aan kamp Westerbork, het lesprogramma ‘Een koffer vol verhalen’, lessen over kinderen die omgekomen zijn tijdens de oorlog en de herdenking bij het kindermonument.
Daarnaast is Louisa veelvuldig in de media verschenen met verhalen van Rotterdamse oorlogsslachtoffers en heeft ze aan menig publicatie over het onderwerp bijgedragen. Zij zocht altijd naar voorbeelden die aansloten bij de belevingswereld van de luisteraar of lezer. Hiermee gaf zij Rotterdamse oorlogsslachtoffers een gezicht.
In 2021 werd Louisa voor een half jaar gedetacheerd als educator bij haar oude werkgever het Nationaal Archief in Den Haag. Haar jarenlange ervaring als educator en haar kennis van de collectie van het NA vonden hun neerslag in een nieuwe les Primaire bronnen over slavernij en onderzoek voor nieuwe LessonUp lessen. Het enthousiasme waarmee ze zich ook inzette voor de educatiestudio was kenmerkend voor Louisa.
Weer terug in Rotterdam startte ze aan haar laatste project, het koppelen van dagboeken en brieven van razziaslachtoffers aan de website oorlogslevens.nl, dat heeft zij helaas niet af kunnen maken.
Met het verlies van Louisa gaat een kenner van de Rotterdamse geschiedenis verloren en bovenal een eigenzinnige, blijmoedige, gedreven en lieve vrouw.
Wij wensen haar familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.
Aura Pattinama, Stadsarchief Rotterdam
Ellen Loozen, Nationaal Archief
Reacties
Heel verdrietig! Bedankt voor dit bericht
Een verdrietige gebeurtenis. Louisa was een fijne collega met een warm hart voor archiefeducatie. Ik bewaar goede herinneringen aan haar. Dank Ellen en Aura, voor dit liefdevolle In Memoriam voor Louisa.
Heel verdrietig nieuws. Sterkte aan alle collega's. Zo'n lieve vrouw en zoals Anneke al zegt, echt een hart voor educatie en archieven.
Louisa was een educator die met humor en optimisme kinderen, volwassenen maar ook collega's iets kon leren. Jammer dat dat we niet nog langer profijt van haar mochten hebben.
Wat een verdrietig nieuws, ik kan me haar enthousiasme over educatie tijdens de KIA bijeenkomsten inderdaad nog goed herinneren. Sterkte voor de collega's en bedankt voor dit bericht.
Louisa zal gemist worden met haar onovertroffen enthousiasme, inzet en vrolijkheid!