WAUW - Augmented Reality

  • apr 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 12
  • 171
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Tom Cobbaert
  • Christian van der Ven

Ik heb er al eerder binnen Archief 2.0 over geschreven en het blijft mijn aandacht houden. Boeiende materie.Gisteren was er een post van Edwin waar ik op reageerde en één van de andere reacties kwam van Jaap van der Geer (mede initiatiefnemer van U Game U Learn) die een groep Amerikaanse bibliothecarissen vergaste op een prachtig stukje Augmented Reality.De film staat op Facebook en je moet lid zijn om er naar te kunnen kijken... Dat vind ik jammer, maar het is niet anders.Even een korte beschrijving van wat er te zien is.Jaap houdt een papier voor de camera van de computer met een symbool er op. Als de computer dat symbool herkent, start er een animatie vanuit dat symbool, er klapt een landschap open, met in dit geval een aantal moderne windmolens, en dat klapt na een paar seconden weer dicht, precies binnen de kaders van het symbool.Dat is Augmented Reality. Je staat ergens op dees aardkloot, neemt een object, gebouw, landschap, persoon of wat dan ook in de zoeker van je mobiele telefooncamera (internetverbinding is noodzakelijk) en je krijgt informatie over dat object, het landschap, de persoon. À la minuut.Ik ben gefascineerd dat mag duidelijk zijn.

Reacties

12 reacties, meest recent: 2 mei 2009
  • Uhm... Aan het einde van de eerste alinea moet je nog eens even naar de spelling van het woord "verraste" kijken... ;-) Die film ga ik efkes meteen bekijken natuurlijk! Lidmaatschap van Facebook is not a problem!

    Christian van der Ven
  • Hier komt een generatieverschil om de hoek kijken. Ik weet soms van oubolligheid ook niet meer wat ik moet schrijven. Van Dale zegt over het werkwoord: vergasten = onthalen op. Het is een erg archaïsch woordgebruik, maar daar houd ik zo nu en dan van. Dus het was zeker geen typo!

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud: Onthalen? Wa's dat nou weer?? Serieus, het werkwoord 'vergasten' was mij tot vandaag volledig onbekend! Ik kan nog heel wat leren van jullie hoor, vader! ;-)

    Christian van der Ven
  • Heren, het Allard Pierson heeft een filmpje gemaakt over het fenomeen Augmented Reality. En het woord 'onthaal' gebruikt onze Belgische collega ook. 'We 'onthalen' onze bezoekers......' Of wat dachten jullie van een warm onthaal?

    Verwijderde gebruiker
  • Dat filmpje ken ik, en dat is een fopperd natuurlijk. Het heeft alleen betrekking op het beeld voor het scherm. Leuk gemaakt hoor en het geeft de illusie van augmented reality. Gewoon in het wild, dat wil ik zien! Een museumopstelling biedt dergelijke mogelijkheden natuurlijk, maar het is altijd beperkt, voorgeprogrammeerd. Geef me een pda of wat dan ook met een beeldscherm en laat me door het museum lopen, los, vrij om te gaan en staan waar ik wil en geef dan die informatie over alles wat er te zien is. Dan praten we in mijn ogen over echte augmented reality. Zie ook het item over de hologrammen in het Markiezenhof.

    Verwijderde gebruiker
  • Onthalen en vergasten... zelfs dit jonkie kent deze termen vanuit zinnen als: - We werden heel vriendelijke onthaald in het BHIC. - Onze gastheren vergasten ons op een heerlijke maaltijd. Maar dat zal wel eerder aan het feit liggen dat ik een Vlaming ben.

    Tom Cobbaert
  • Ik liep laatst nog langs het Allard Pierson, toen ik naar een afstudeerfeestje op weg was. Ik twijfelde, maar ben alsnog niet naar binnen gegaan. Enerzijds was de tijd wat kort en anderzijds vind ik de toepassing niet spannend genoeg. Op locatie zelf kunnen de meest geweldige dingen - da's inmiddels bekend - maar, zoals Luud al zegt, de uitdaging zit hem in mobiele toepassingen. Toepassingen die je als consument vrij laten.Op m'n weblog schreef ik daarover eens naar aanleiding van de DE Conferentie 2008. Ook de toepassing WikiMe stipte ik even aan, alhoewel ook dit nog niet echt AR is, in mijn ogen. Die monumentenbordjes in Utrecht zijn meer wat ik bedoel. Je loopt ergens langs, ziet iets, wilt informatie daarover en je kunt dat krijgen. Asjeblief dank je wel. Je hebt trouwens gelijk, Petra: in Tilburg hebben ze leuke lui! :-) Over "onthalen" en "vergasten": "onthalen" ken ik inderdaad wel in de betekenis van "ontvangen", als gastheer (wat ongetwijfeld dan van "vergasten" is afgeleid of zo - dat woord kende ik dus echt niet). Mijn actieve vocabulaire is blijkbaar dusdanig beperkt, dat mijn passieve vocabulaire eronder leidt! Ik leer hier nog eens iets... ;-)

    Christian van der Ven
  • @Tom Het is zeker zo dat in het Vlaams oudere termen en woorden langer in gebruik blijven. Dat vind ik één van de charmes van het Vlaams. @Petra Ik heb het idee dat het commentaar van jou hier helemaal niet thuis hoort... Maar misschien heb ik te weinig fantasie.

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud Het is al weg, het was even een reactie op jouw verzoek om een nieuwe toepassing. Enfin, voor mij is deze discussie ten einde. Het AR wil ik wel eens ergens met eigen ogen gaan zien. Ik ga toch maar eens naar het Allard Pierson in Amsterdam. Wellicht word ik er goed onthaald en vergast op een kopje thee. Zo goed?

    Verwijderde gebruiker
  • (Hopelijk werkt de embed code hier.)

    Via een collega op het werk kwam ik bij deze video van Bruce Branit, een filmmaker gespecialiseerd in special effects. Hij heeft recentelijk de korte film World Builder gemaakt. Dit is werkelijk augmented reality ten top!

    World Builder from Bruce Branit on Vimeo.

    Verwijderde gebruiker
  • Wellicht is het hier niet relevant, maar ik werk voor een bedrijf dat CAD/GIS software maakt (Bentley, niet te verwarren met de auto's). De bewuste collega, Stephane Cote, is een research director van Applied Research, en o.a. gespecialiseerd in augmented reality. Hij heeft al een aantal interessante demo's laten zien. Hij werkt samen met een universiteit aan onderzoeksopdrachten voor stagiairs. Toepassingen op CAD en GIS gebied is o.a. het tonen van kabels en leidingen op je scherm (tablet PC of zelfs PDA), terwijl je gewoon ergens over een straat loopt. Of natuurlijk het ontwerp van een gebouw in de buitenlucht. Bij de demo's werd gebruik gemaakt van een apparaatje waarmee de positie en beweging via een gyroscoop wordt geregistreerd. Deze gegevens worden door MicroStation (ons CAD pakket) gebruikt om een 3D model te tonen op het scherm. Bij een andere demo wordt gebruik gemaakt van een soort van 2D barcode (fiduciary marker) dat met een camera wordt geregistreerd, waarop dan op je PDA of tablet een 3D model wordt getoond. Als je beweegt, wordt de weergave van het model automatisch aangepast. Stephane en de stagiairs hebben een kamer (het "Navideck") helemaal behangen met 2D barcodes om te experimenteren. Nog even, en ze bouwen het holodeck van Star Trek na ;) Als je dit grootschaliger, bijv. bij een stadswandeling, wilt gebruiken, kun je moeilijk de hele stad volhangen met markers. Daar worden de monumenten niet mooier op. Eigenlijk wordt het pas interessant als GPS een stuk nauwkeuriger wordt (Galileo?) en bewegingssensoren / kompas in je telefoon of PDA zitten, waardoor ook de kijkrichting duidelijk wordt. Of anders zouden apparaten nauwkeurige triangulaties met zendmasten uitvoeren voor plaatsbepaling. Als dit mogelijk zou zijn, wordt dit binnen no-time gemeengoed. Zoals Luud in zijn originele post beschrijft kan het natuurlijk ook, maar dan komt er nog image recognition bij kijken. Hoe zou je dan om moeten gaan met duisternis, mist, regen, e.d.? Met muziek kan het al, alhowel ik daar geen enkele ervaring mee heb.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden